hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港使用新加坡12.5米MMC是否可行?
開啟左側

[問題] 香港使用新加坡12.5米MMC是否可行?

FatStupid 發表於 2021-10-29 17:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

巴士乘客通常不敢站入車廂尾部,因爲怕下不到車,但因而減少了載客率
上不到車的乘客也可能會親切問候車廂中間站立的乘客
但係如果香港引入新加坡3門雙梯MMC來應付這種問題(乘客站在車尾也不怕落唔到車),是否可行?
而且12.5米MMC也在香港路過(見https://www.youtube.com/watch?v=w5bFA8FG5W4
香港巴士現在最長可達到12.8米,相信長度不是問題。

PV9689_ATEU29
VA73@2A 發表於 2021-10-29 18:09 | 顯示全部樓層
都係嗰句
樓上冇59(12米車)/63(12.8米車)個位+尾軸驅動

巴士公司已經無乜意慾
天空之神 發表於 2021-10-29 18:26 | 顯示全部樓層

車價差唔多貴成倍
2.8m-2.9m vs 4m

https://www.lta.gov.sg/content/ltagov/en/newsroom/2019/4/2/lta-awards-contract-for-100-three-door-buses-to-two-tenderers.html

載客量低 10%
146(63/35/48) vs 132 (51/18/63)

收得工啦

未計turning 會肥未計維修問題
kitarolo 發表於 2021-10-29 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-10-29 18:26
車價差唔多貴成倍
2.8m-2.9m vs 5.5m

愚問:點解貴到幾乎夠買多一部咁滯?
天空之神 發表於 2021-10-29 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-10-29 19:07
愚問:點解貴到幾乎夠買多一部咁滯?

因為我記錯,批貨 34000000 SG 折算大概 2 億港紙50 架
Full SLF 三門
雙樓梯
被迫轉尾驅
得 50 架,對比香港過千架幾乎一樣設計

設計成本差太遠

仲要用船運去星洲同珠海揸落香港

點比

HM3044 發表於 2021-10-29 23:29 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-10-29 19:34
因為我記錯,批貨 34000000 SG 折算大概 2 億港紙50 架
Full SLF 三門
雙樓梯

SG版三門車係英國原廠砌再海運?
HM3044 發表於 2021-10-29 23:30 | 顯示全部樓層

Full SLF 三門
雙樓梯

香港可以玩到廣通造曬底盤+車身
降低成本嚟講贏曬
代價係同搭大陸車無分別
天空之神 發表於 2021-10-30 01:06 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2021-10-29 23:29
SG版三門車係英國原廠砌再海運?

都係廣通砌
咁香港剩係車落黎
去星洲係車落黎再搭船
.
HV7025 發表於 2021-10-30 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
Full SLF 三門
雙樓梯

新型號嘅開發成本應該已經喺呢50架嘅總價收番大部分,如果唔係ADL呢張單會蝕到入肉
如果而家有人添食呢個新model嘅話,單價可望平番一截

呢個設計行流水線應該真係幾鼓勵乘客行去車尾,同時埋站時間短咗,好啱流水線同區內接駁線用
但12.5尾驅,喺香港可用嘅路線就真係唔多

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
FatStupid + 5 英雄所見略同

查看全部評分

3ASV174 發表於 2021-10-30 12:12 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2021-10-30 11:54
新型號嘅開發成本應該已經喺呢50架嘅總價收番大部分,如果唔係ADL呢張單會蝕到入肉
如果而家有人添食呢個 ...

重點在於港版 12m 坐 90 人之後,
就算班客唔企到入車尾,都輕鬆載多過 132 人

仲要坡版 12.5m 得 69 座位仲少過 E400,
根本呢個長度雙梯本身就極無效率,講真香港真係長期頂閘而且流水客多大上大落但上落客唔分明既路線根本唔多
坡版 Config 只係一個好無聊為做而做既設計
如要討論,請先自貼差餉單一次