hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果禁止西九龍九廊既車經天橋入紅隧
開啟左側

[問題] 如果禁止西九龍九廊既車經天橋入紅隧

rusf101001 發表於 2021-11-15 15:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

姐係天橋個段路只準往來紅磡
逼要入紅隧既車落渡船街佐敦道排隊
出紅隧要入西九龍走廊就一定要橋底去甘肅街
車龍主要都係朝早去港島夜晚返九龍
佐敦道朝早都唔算多車
多車都係連翔道出口個邊
爭取多d路做緩衝比堆車慢慢排隊
廢事個死亡交叉成日係度塞住晒

反正油麻地停車場個截天橋都要搞
唔差在順便試下
936收皮935全日
GD1570 發表於 2021-11-15 16:15 | 顯示全部樓層
咁中午至黃昏呢?又係要咁樣排嗎?

同埋關巴士咩事呢?

你有你可愛,我有我好笑。
MatthewY 發表於 2021-11-15 16:26 | 顯示全部樓層
建議放A10
590 海怡半島 ⇆ 中環
 樓主| rusf101001 發表於 2021-11-15 16:27 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-15 16:15
咁中午至黃昏呢?又係要咁樣排嗎?

同埋關巴士咩事呢?

呢條路不嬲都好影響巴士
明明唔係入紅隧都要比佢頂
936收皮935全日
GD1570 發表於 2021-11-15 16:43 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-11-15 16:27
呢條路不嬲都好影響巴士
明明唔係入紅隧都要比佢頂

咁請問中午至晚上佐敦道都係塞到爆炸嘅時候,
你又覺得依個係可行的方案?

你放晒啲車落佐敦道,就當你齋早上,
明明渡船街同佐敦道啲車都唔係入紅隧,咪又係畀佢頂住?
你只係張個車龍搬咗去另一邊,個問題係無解決到的。

GD1570 發表於 2021-11-15 16:43 | 顯示全部樓層

del
 樓主| rusf101001 發表於 2021-11-15 16:54 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-11-15 16:43
咁請問中午至晚上佐敦道都係塞到爆炸嘅時候,
你又覺得依個係可行的方案?

佐敦道夜晚塞架,西行塞得勁好多
東行唔係覺得佢特別塞
加上夜晚紅隧條龍冇咁長
應該仲有d空間食埋佢
預佢過左佐敦道就即刻上橋去紅磡
因為禁左天橋去紅隧應該唔會有條車龍排到落橋底

一開波係諗點樣將d車屈佢地塞晒係西九龍走廊個段自己慢慢排隊排飽佢
但係香港d路成日左邊d車去右邊,右邊d車左邊
如果想佢唔交錯唯有逼佢落橋
同埋可以用燈位個時間限佢地落橋位唔可以放咁多車
預條車龍可以塞到去奧海城
936收皮935全日
GD1570 發表於 2021-11-15 16:59 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-11-15 16:54
佐敦道夜晚塞架,西行塞得勁好多
東行唔係覺得佢特別塞
加上夜晚紅隧條龍冇咁長

成個問題都係無解決...
只係張啲車掟去另一邊塞..
咁有用咩?無用囉...

況且,佐敦道東行都特別塞架,
尤其是你仲未計埋三幹落嚟堆車依家係唔可以直接左轉佐敦道,
全部都係要屈落迴旋處,你覺得可以有幾塞呢?
我就覺得可以有幾塞就幾塞喇...

同埋,佐敦道本身堆車咪畀你玩死晒囉..
分分鐘搞埋彌敦道添呀...

6516 發表於 2021-11-15 17:01 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-11-15 16:43
A10行西隧,關紅隧咩事?

係叫佢擺篇文去A10區
唔係講緊城記條A10
GD1570 發表於 2021-11-15 17:02 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2021-11-15 17:01
係叫佢擺篇文去A10區
唔係講緊城記條A10

SORRY...我搞亂咗,SORRY...