電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

TD招標2組小巴線

看全部

第一組:上水(新發街)至沙田(圓洲角),最高收費$21.1,最低用車數目為10架。

第二組:共兩條線,即現時九龍2號及2A線,最高收費$9.4(現時收費$8.8),最低用車數目14架(兩線共用)。

2月18日中午12時截標

https://www.td.gov.hk/filemanage ... E2021_Chi_clean.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

Advertisement

回帖數目:25

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 來自 21# eric278

引用: ccicoltd 發表於 2021-12-24 00:13
明天憲報應有詳細走線。

資料已刊憲

香港特別行政區憲報第25卷第51期,12月24日,第8041號公告(運輸署)
https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20212551/cgn202125518041.pdf

上水至沙田線原來仲未招標完,唔知路線編號用5XX定8XX
2號同2A應該又係金匙自己食番

• 3# Ohm

即係暗示2、2A會加到$9.4?
好在而家沿途大部分地方都有地鐵,唔使再坐天價小巴

不過第1組路線仲過份,本身有73A唔善用係要整條貴$10嘅小巴

• 4# kay

終於唔駛迫人買SLF小巴
但第2組最大問題係有機會流標

金匙個款唔想做

引用: Ohm 發表於 2021-12-23 11:15
即係暗示2、2A會加到$9.4?
好在而家沿途大部分地方都有地鐵,唔使再坐天價小巴

73A無做上水同聯和墟

北區去沙田如果真係收21蚊
MTR頭等都係15蚊咋
好怕唔夠客

• 7# kay

引用: I20091157 發表於 2021-12-23 12:15
北區去沙田如果真係收21蚊
MTR頭等都係15蚊咋
好怕唔夠客

2蚊客咪政府資助19蚊
不過一般應該都唔會咁貴
睇MTR價可能封頂15

當年佢招港島37
最高收人8個幾
但入標得返4.5,之後加到5蚊

按運吉招標經驗
只要跨區已經可以收雙位數上限
  • 8# AE367

果條東華半山線終於唔再翻炒。

引用: jocosben 發表於 2021-12-23 11:32
73A無做上水同聯和墟

而且73A行大埔道,係流水線,而招標緊開呢條係行粉嶺公路同吐露港公路,係特快線。
不過換做我係政府,我會先將73A延長至上水同改特快,然後將原73A走線拿來招小巴線囉!

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

• 10# Ohm

引用: jocosben 發表於 2021-12-23 11:32
73A無做上水同聯和墟

咁係因為之前北區區域性縮線啫
縮咗73A,之後又走去開小巴咁搞笑,根本而家就應該逐漸淘汰小巴,小巴留返做短途接駁就夠,做長途弊處多多
123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路