hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 又係 JR 北 - 2050年實現全公司碳中和喎... ...
開啟左側

[日本] 又係 JR 北 - 2050年實現全公司碳中和喎...

cky 發表於 2022-2-10 04:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.jrhokkaido.co.jp/CM/Info/press/pdf/220209_KO_Carbon_neutral.pdf

不如諗下佢 2050 年仲健唔健在? 定係得番條北海道新幹線響度?

E500facelift 發表於 2022-2-10 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層
點解北海道d鐵路甘難做?同JR東日本合併又可唔可行?
cruisesnet 發表於 2022-2-10 14:54 | 顯示全部樓層
財政都有問題時好心就唔好晒錢攪尼D la

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +2 收起 理由
cky + 1 + 2 呢頭嗌少搭咗, 又話開唔到車, 轉個頭又要做.

查看全部評分

YY487 發表於 2022-2-10 15:06 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-2-10 17:06 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-10 13:56

JR東日本作為上市公司冇責任去食一舊蝕硬嘅公司
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
qunow 發表於 2022-2-10 17:12 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-2-10 14:54

主要都只係定期更新設備同埋裝太陽能板之類。氫燃料嗰啲應該都係其他公司搞掂先跟單。要去到2050年先加入碳排放市場並以此達到碳中和即係等於冇講過
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
tomtom2015 發表於 2022-2-10 17:47 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-2-10 14:54

又唔係咁講既,「理論上」每個人同公司都有保護環境既責任既

況且設備都要定期比錢換,換新設備順便做PR話減炭JER,又可以減低營運成本,一舉兩得

樓主| cky 發表於 2022-2-10 23:59 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-2-10 13:56

唔好用香港巴士攪唔掂就合線合併呢啲諗法

民營化咗後就唔會再有超級鐵路皇國
你睇到大手私鐵都唔走去掂晒全國其他地方的鐵路
早十年八年必要時仲會放走啲蝕錢嘅變成集團子公司獨立公司

仲有一樣嘢
係日本人對地區觀念好強
(人地先冇強國箇啲... 一用地區觀念就話人地分裂反國家之流)
無論用大範圍嘅念嘅道民、都民、縣民
定細範圍嘅市民、町民、村民
導致好多嘢都以本位為主

最明顯
啲在來線晌新幹線通車後變更為第三 sector
明明一條線,但因通過唔同的縣
結果要拆開做兩條甚至三條 (北陸本線就係一拆三)

香港人眼中就覺得咁唔合乎營運同經濟原則
但日本人就唔係咁睇
所以返番去上面講
函館山線要廢線
余市町唔制, 話要保留番小樽至余市
但小樽市冇興趣的話
余市町係逼唔到人地要服侍埋你果邊嘅

除非假設話.. 突然嚟個令和大合併
余市町要併咗入小樽市
咁就有機會諗下..
E500facelift 發表於 2022-2-11 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2022-2-10 23:59
唔好用香港巴士攪唔掂就合線合併呢啲諗法

民營化咗後就唔會再有超級鐵路皇國

有一間私鐵:近鐵,服務範圍橫跨關西同東海等地區喎,咁點解JR東日本唔可以食埋JR北海道做2個區?(即東日本+北海道)
cyc_yin 發表於 2022-2-11 02:14 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-2-11 00:59
有一間私鐵:近鐵,服務範圍橫跨關西同東海等地區喎,咁點解JR東日本唔可以食埋JR北海道做2個區?(即東日 ...

近鐵網絡跨到咁遠主要都係為連接伊勢神宮,為自己利益而合併其他公司去擴張勢力範圍。喺本身無肉食既情況下,宜家要搞合併只能夠指望政府,以前麻生太郎都有提過,亦批評當年分割民營化

可以睇下以下Youtube片去了解近鐵歷史:

私鐵王國 @ Medium