hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

查看數: 57403 | 評論數: 309 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-2-22 15:53

正文摘要:

odwinkinglam 發表於 2022-2-24 18:30
點解682B唔改行埋西隧,同982X合拼?

至少服務時間長D,又方便東區和中環區D人返大圍 ...

你想有香港第一條有齊新城九聯營的路線?

其實唔塞車的大隧+東隧會比行青沙+西隧+中環灣仔繞道順路+快

回復

AVW28 發表於 2022-2-25 16:46
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 15:10
5.見唔少人都記錯咁就要回應一下
基本上大家都有共識86C係有問題
最遲都係第一城就要上公路

雖然86C應該係要第一城上公路,但歷史問題都唔容易搞。呢度都唔止提過一次兼提左好多年。
2013年前連九記根本都唔想cut大圍段(見某年乘客聯絡小組的回應,當時係話唔想影響到大圍既乘客)。

如果將乘客由平車趕去貴車既角度睇,其實個策略算成功左一部分。至於86C,不論維持原狀定改去大角咀,狀況無分別。

AVW28 發表於 2022-2-25 16:35
szeto993 發表於 2022-2-25 14:48
佢哋比較關心深水埗慢咗多過長沙灣有冇需要全日來回特快

深水埗係慢左,不過如果條286C係就腳,我又覺得可以接受。
未全日前深水埗頭站一樣有人願意比多$1買個位坐。
AVW28 發表於 2022-2-25 16:31
edhong 發表於 2022-2-25 12:38
果啲「持相反意見」嘅人根本唔知坐87D、89D同垃圾級86C嘅苦況。以前返工我重口味到坐6D轉85M都快過86C成 ...

講開980X、我都是常客,不過我就係柴小返工。988兩班車我夾唔到時間,先會788+980X咁搭。(去程我無法享受到)
呢個方法早係980X開辦時我已經咁做,因為682唔止要行到落鰂魚涌,仲要食二幹例塞位。
就係二幹呢個塞車位,下繁681係中環倒走左幾多客先得架?落西隧車既又有,落鐵既又有。
東隧老隧唔塞既話681堅係快。($15 vs $19過海既年代,681一樣咁多人搭)

屯馬未連埋前,係旺角搭87D根本係山東街站上車好大機會無位坐,所以當時夜晚11點後係旺角排805S都排到打蛇餅。
86C行大圍年代沙田段都搞成個鐘先入隧道,雖然客量唔係差,唔好話村巴,搭鐵去長沙灣都快成倍時間。睇下286C開辦之後幾受歡迎。
至於89D,我企係恆安人既立場,唔係話想否定你既睇法,但如果同我樓下總站條89C比,89D真係快好多,耀安去彩虹計快成倍時間,89D出到彩虹,89C可能石門都未到。當然X89D對錦英利安人又真係快一截。不過下繁官塘咁塞法,真係好趕客。

edhong 發表於 2022-2-25 16:14
Fong_2132 發表於 2022-2-25 16:03
86X全日唔會做得起,行南昌街太慢,要知道長沙灣才是最有需求的地方
加價就只係九巴貪心,所以最好方案係 ...

村巴收皮果陣收緊12蚊喇‼️
Fong_2132 發表於 2022-2-25 16:03
edhong 發表於 2022-2-25 15:39
其實最佳方案係86X全日服務然後86C慢慢收攤,咁呀運吉想少啲車行獅隧啦,然後開埋綠燈畀九公加價。
...

86X全日唔會做得起,行南昌街太慢,要知道長沙灣才是最有需求的地方
加價就只係九巴貪心,所以最好方案係286C收86C價
edhong 發表於 2022-2-25 15:39
Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-25 15:10

其實最佳方案係86X全日服務然後86C慢慢收攤,咁呀運吉想少啲車行獅隧啦,然後開埋綠燈畀九公加價。
AVW28 發表於 2022-2-25 09:49
你第二段既例子:
1. 夜晚11點幾旺角返馬鞍山,87D未開尾車既時間,搭貴幾蚊既805S大有人在,因為真係快 ...

差左86X同286C之爭
亦唔見得話預計286C客量會仲差過之前86C
成個組合出到嚟亦唔見得九巴好成功
起碼到而家仲有條86C燒緊錢

szeto993 發表於 2022-2-25 14:48
edhong 發表於 2022-2-25 12:38
果啲「持相反意見」嘅人根本唔知坐87D、89D同垃圾級86C嘅苦況。以前返工我重口味到坐6D轉85M都快過86C成 ...

佢哋比較關心深水埗慢咗多過長沙灣有冇需要全日來回特快
KW2523 發表於 2022-2-25 14:42
mckhgc 發表於 2022-2-24 12:17
同樣拉東九線上山

88X上穗禾苑,全日

圍邨出面有89 就算有80X都唔多吸引
反而47X特班開回程比較有用
S3bl430 發表於 2022-2-25 14:30
odwinkinglam 發表於 2022-2-24 18:30
點解682B唔改行埋西隧,同982X合拼?

至少服務時間長D,又方便東區和中環區D人返大圍 ...

你想有香港第一條有齊新城九聯營的路線?

其實唔塞車的大隧+東隧會比行青沙+西隧+中環灣仔繞道順路+快

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-4-19 15:25