hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) An-225 運輸機已催毀
開啟左側

An-225 運輸機已催毀

CRH5 發表於 2022-2-28 00:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

烏克蘭官方 Twitter 宣布,全球最大運輸機 An-225 已於戰火中被摧毀

Ref: https://twitter.com/Ukraine/status/1497961514480902148/photo/1

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_An225 Destroyed.png
KU7668 發表於 2022-2-28 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
呢場戰爭完全無必要
KU7668 發表於 2022-2-28 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層
完全係普京嘅one man’s rage

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 10 英雄所見略同
battle + 1 英雄所見略同

查看全部評分

kps19862008 發表於 2022-2-28 12:14 | 顯示全部樓層

係冇必要,唔係歐美為首既北約要擴散到俄國家門,俄佬根本冇藉口開戰!

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同
tomy2001 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

tomy2001 發表於 2022-2-28 12:34 | 顯示全部樓層

太多假新聞 。
烏國小丑總統彈出彈入 失常發花癲 唔知邊句真邊句假。

烏國顏色革命 「假」新聞片地開花充斥全球 指鹿為馬混淆視聽 顛倒是非 博國際同情。

我們不支持任何戰爭。

但不得不稱讚 澤連斯基 好波, 「識玩國際戰術」。
淨係佢嘅「傳奇」 都真係大吸眼睛。

我哋從中 也知道唔少北歐/ 蘇聯 嘅歷史,
烏國 係點樣立國。

仲有最重要一點係 :文宣戰真利害,假新聞可以被操控、真實的報導可被滅聲。
Fuk19805 發表於 2022-2-28 18:06 | 顯示全部樓層
kps19862008 發表於 2022-2-28 04:14
係冇必要,唔係歐美為首既北約要擴散到俄國家門,俄佬根本冇藉口開戰!
...

咁講法,南韓同日本到可以向北韓開戰啦,無啦啦又喺隔離射支導彈;大陸又可以打臺灣啦,明明一個「省」又喺度擺隊兵喺度;而家俄佬玩核武對全世界都有威脅,係咪全世界都去炸布癲狗?點解對布癲狗嘅野心隻字不提?波蘭同芬蘭一個完全唔同俄國本土接壤一個唔喺北約,而家俄佬咪又係調曬兵諗住入埋
點解明明兩邊都有做得唔係咁好,但係你哋死都淨係瀨烏仔

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
血肉長城 + 1 + 10 藍營從來都係啱聽說話當真理
Tre89 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
wln162 發表於 2022-2-28 23:41 | 顯示全部樓層

是次不義侵略,導致烏克蘭民眾傷亡和流離失所,我們深感哀痛.烏克蘭是歐洲最貧窮國家之一,遭逢如此巨大財產損失,後果更形慘烈.

俄羅斯,白羅斯,烏克蘭三國同系出基輔羅斯,更突顯此戰役的不義.本是同根生,相煎何太急!
Fuk19805 發表於 2022-3-1 06:53 | 顯示全部樓層
wln162 發表於 2022-2-28 15:41
是次不義侵略,導致烏克蘭民眾傷亡和流離失所,我們深感哀痛.烏克蘭是歐洲最貧窮國家之一,遭逢如此巨大財產損 ...

經此一戰,全世界都見到烏克蘭人嘅團結同實力,北約同歐盟都對烏克蘭刮目相看,又派人力同物資幫烏克蘭,應該烏克蘭打贏之後,都會有支援幫手重建;況且歐盟都又意俾烏克蘭加入,到時烏克蘭俾西方制裁,歐盟或多或少都會振興到烏克蘭經濟
不過假設俄羅斯戰敗,對普癲以致整個俄國嚟講都係個極大嘅恥辱,可能激起更大野心,閉關研究新武器,入侵其他「契弟」,不斷拓展版圖,恐怕同希特拉/墨索里尼同理;再者普癲仲未正式發癲,低估咗烏克蘭嘅實力,更加估唔到Zelensky嘅魅力同烏克蘭平民嘅團結,所以一開始未 狗炸 同儘量唔搞平民,搞到俄軍損失慘重,普癲會唔會調整策略搏盡力打都未估到,不過今次小試牛刀發現俄羅斯連烏克蘭都打得咁辛苦,歐美可能都估佢唔到
IG: mhlam307_photospam
wln162 發表於 2022-3-1 22:34 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-2-28 18:06
咁講法,南韓同日本到可以向北韓開戰啦,無啦啦又喺隔離射支導彈;大陸又可以打臺灣啦,明明一個「省」又 ...

波蘭東北方與俄羅斯聯邦外飛地卡里寧格勒州(Kaliningrad)接壤,可部署飛彈直接威脅,亦可利用白羅斯領土,通過東西包抄截斷通往立陶宛走廊.
芬蘭在十九世紀至俄國十月革命時代是俄羅斯帝國附屬'芬蘭大公國',後來蘇聯侵略芬蘭,佔去卡累利亞(Karelia)和唯一北冰洋港口Petsamo,肆拾萬人被迫逃亡.因此芬蘭民眾對此慘烈歷史記憶猶新.

Waiyin12 發表於 2022-3-7 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-3-1 06:53
經此一戰,全世界都見到烏克蘭人嘅團結同實力,北約同歐盟都對烏克蘭刮目相看,又派人力同物資幫烏克蘭, ...

唔知解放軍武統台灣難度高,定係今次俄羅斯入侵烏克蘭難

解放軍好似 "解放" 全中國、韓戰越戰後勁耐無出過兵,俄軍較近期都有中東、中亞打過
話唔定遲下喺東北三省開戰,但中國唔再好似日俄戰爭咁 "借出戰場" ,而係親自出征

不過我同見烏克蘭人嘅反抗係超出俄軍預期,普癲最初可能以為可以好似塔利班喺阿富汗咁,三日都唔駛已經可以攻陷首都,現任總統流亡

而家真係唔知下一步會發生咩事,唔少北歐、東歐甚至中亞國家都可能瀨嘢