hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新建成鐵路車站應否加入更多便民元素? ...
開啟左側

新建成鐵路車站應否加入更多便民元素?

timewater 發表於 2022-4-6 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先講近年落成車站缺點

1. 轉車走上走落 如何文田、鑽石山 、古洞站,轉車不如太子、旺角方便

2. 扶手電梯不足
如土瓜灣站、何文田站。 興建更多扶手電梯可以令市民唔使行餐懞

3. 與周圍環境接駁
如會展站沒有與會展無縫接駁,宋皇臺站遠離所有建築物,A16站沒有直駁龍門居同新屯門中心

港鐵設計走線時應周詳考慮,仔細諗清楚,要方便行動不便人士。一個鐵路站至少用幾十年,港鐵不應貪一時之快 同慳錢興建用家不友善嘅車站
Ohm 發表於 2022-4-6 19:58 | 顯示全部樓層
1. 鑽石山站確係本身有跨月台轉乘嘅機會,不過因為種種因素無用返預留設施 (驚塞車我覺得只係其中一個原因,建造時間同成本都係原因),但至於何文田站,如果由你設計嘅話,你會點樣規劃觀塘線延線同沙中線?

2. 何文田站扶手電梯我覺得都足夠,反而升降機先係不足,往往觀塘線一到站就個個衝出嚟爭lift

3. 宋皇臺站遠離所有建築物,顯然係要配合未來發展計劃,至於會唔會涉及港鐵核心業務我唔清楚
 樓主| timewater 發表於 2022-4-6 20:10 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-4-6 19:58
1. 鑽石山站確係本身有跨月台轉乘嘅機會,不過因為種種因素無用返預留設施 (驚塞車我覺得只係其中一個原因 ...

像廣州地鐵公園前站,沒有轉乘大堂

甚或遲免十字轉乘,走線以S形設計,兩線便可近乎平排
AVBWU291 發表於 2022-4-6 20:49 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-4-6 20:10
像廣州地鐵公園前站,沒有轉乘大堂

甚或遲免十字轉乘,走線以S形設計,兩線便可近乎平排

何文田站可以點樣劃到平行?以為起sim city?站內嘅扶手電梯同升降機安排的確有唔少進步空間,但要做到平行,不可能。

如果冇轉乘大堂,啲𨋢就要集中哂喺月台中間位,到時就仲迫。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2022-4-6 20:56 | 顯示全部樓層
古洞站喺九鐵規劃嗰陣其實係有預留可以跨月台轉乘,呢度都曾經有板友分享過相關設計圖。至於鑽石山,九鐵都係plan過跨月台轉乘,但好似政府因為龍翔道問題ban咗。呢個壇之前(應該兩年內)曾經就呢件事大戰過十幾版。何文田就先天缺憾,上面已提。

扶手電梯嗰度,應該係鐵路公司預計車站使用人數唔多,所以起少咗。唔通要好似金鐘咁咩。

無縫接駁?你知唔知個地底有咩先?你話起嘢就起嘢?會展站同會展其實唔係冇接駁喎,最起碼全程有蓋,唔驚日曬雨淋。宋皇臺你想同咩建築物連接?A16隔離就有天橋過對面
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
 樓主| timewater 發表於 2022-4-6 21:12 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-4-6 20:56
古洞站喺九鐵規劃嗰陣其實係有預留可以跨月台轉乘,呢度都曾經有板友分享過相關設計圖。至於鑽石山,九鐵都 ...

宋皇臺站設喺馬頭涌道、世運花園地底更佳

A16站可以興建天橋接駁新屯中,富健、龍門居
而家個設計都唔算直接
ryandroid 發表於 2022-4-6 21:31 | 顯示全部樓層

古洞站喺九鐵規劃嗰陣其實係有預留可以跨月台轉乘,呢度都曾經有板友分享過相關設計圖。至於鑽石山,九鐵都 ...

古洞站係目前最有機會實行做跨月台轉乘連北環綫都可以不惜工本plan 全地底
跨月台轉乘又唔係使好多錢
冇理由唔做
不過有些人是信奉凡政府/港鐵文件、決策都是對的

jpoon 發表於 2022-4-6 22:02 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-4-6 21:12
宋皇臺站設喺馬頭涌道、世運花園地底更佳

A16站可以興建天橋接駁新屯中,富健、龍門居

宋皇臺站點樣起響世運花園地底呀?上面有三大條行車天橋,點樣響唔影響天橋運作下起到車站?
仲有就係你起得個站響世運花園,咁條屯馬綫點行?沿太子道東行?咁咪即係要成條太子道東改道?唔好忘記同期仲有啟德河工程,兩個工程一齊爭路?

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
wln162 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-4-6 22:09 | 顯示全部樓層

之前堆大戰咪就係樓主引發囉,不過唔知係佢善忘定點,之前討論過嘅又拎返出嚟講
http://jpoon9394.blogspot.com/
teddybus 發表於 2022-4-6 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-4-6 22:09
之前堆大戰咪就係樓主引發囉,不過唔知係佢善忘定點,之前討論過嘅又拎返出嚟講
...

呢個主題簡直係樓主同部份板友嘅年經,隔一陣又翻炒,仲要問題一模一樣,真係答嚟都嘥時間