hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2008.06/07] CX289/288 HKG-FRA
開啟左側

[飛行報告] [2008.06/07] CX289/288 HKG-FRA

DIH 發表於 2022-4-15 11:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

這個2008年的旅程在2011年已經發表鐵路遊記,現在追回發表陳年飛行報告。

旅程原委已在鐵路遊記提及,學術交流出公數,唔使自己畀錢亦唔係自己揀航班。說來有趣,我去過四次歐洲,有三次搭直航都唔使自己畀錢(1996年跟屋企人去旅行、2008年及2019年交流),只有其中一次係自己畀錢(2014年旅行:航空鐵路),而自己畀錢要平同舒適就搭QR轉機。然而,若非2008年這次去德國的經驗,都未必有2014年的QR之旅。

行李護照都妥當放好

去程
日期:2008-06-01/02
航班:CX289
時間:23:50 HKG – 06:00(+1) FRA (05:22埋閘),表定航程約為12h10m
用機:B747-400 (編號不明)

CX289在61號閘登機

沙田精神號

是次航班用機,角度問題影唔到編號,殘念。

全程都在黑夜中,無拍到任何機外景色。香港時間翌日00:52食晚餐,留在德國1.5個月都未必有好飯食,就揀食飯吧,睇個樣應該係魚。

香港時間6月2日09:19/德國時間凌晨03:19食早餐,我食西式,腸仔同奄列都唔錯。

同行師兄食中式,好似係雞肉加腸粉。

德國時間05:22降落法蘭克福機場

大約40分鐘完成入境及取行李,呢度有張地圖,不過我地唔係自己搭車。

在集合點「E」等候

教授幫我地安排專車接送,係一部「van仔以上小巴未滿」的小客車,司機等埋其他要接送的乘客再一齊出發,首次體驗autobahn,左線間中有超跑掠過。開往海德堡大學途中,在市郊突然駛入一處田野,原來有位學生炒單車受傷,司機載埋呢位同學返大學。

去到大學時只係08:00左右,加上係星期一,大部分教員學生都未返到。我地人生路不熟,連住邊都唔知,所以也無法先行辦理入住。好彩當地教授已交帶清潔工帶我地上實驗室等候,發現升降機係要自己開閂外門的古董。據當地博士所言,實驗室大樓係1960年代落成,但無論樓面裝修定機械設備都保養得幾好。

實驗室外望,點解個環境可以咁靚!中大已經算唔錯,但去到外國,完全係另一回事。

我地三人在guest house住一個單位,我同一位師兄瞓呢間房,另一位瞓廳,都有張床。雖然無冷氣,但夜涼如水,仲夏夜氣溫都只係十幾度,實驗室意大利同學話佢經歷過最凍的冬天係初來海德堡的夏天。

有個露台,有時晚飯後我會在此品味人生。

由我房望向其他單位,我地係角落房零舍大間。

評分

參與人數 4aPower +9 HugeC +40 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 1 + 10 給你一個like
LH797 + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 5 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2022-4-15 12:05 | 顯示全部樓層

沒有變的古城

以下分享一些海德堡景色。

由住處行冇幾遠就見到呢條攔河堰,上有行人道,名為Wehrsteg Wieblingen。

橋面以木板鋪成

望向上游

望向下游

可見此堰令Neckar河水流在海德堡市區較為平靜

我6月頭到,教授在7月頭亦過來度假,某日一齊行山,先上哲學家之路Philosophenweg,遠眺海德堡城堡及市區。

海德堡城堡

聖靈堂Heiliggeistkirche

舊城區與建於1788年的舊橋Alte Brücke Heidelberg

海德堡市東、Neckar河上游另一道攔河堰,與先前下游攔河堰一樣,堰旁設水閘供船隻適應水位變化。

水閘

攔河堰

遊河船

聖靈堂背後

登上海德堡城堡

望返落城下町

北岸住宅

城堡博物館內有一個巨型釀酒涌

行山路上王座山Königstuhl山頂

景色絕對值得,但6年後再訪時就搭巴士算了。圖中斜坡左方樹後係登山纜車,但我兩次去海德堡都無搭過。

海德堡曾經有個軍用機場。根據資料,美國空軍於2002年撤出該機場,之後有一段時間供直升機及消防部門使用,至2014年交還德國政府,於2019年決定改建成農業公園。

圖中最遠的一條橋就係Wehrsteg Wieblingen

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2022-4-15 12:35 | 顯示全部樓層

離開是為了回來

回程
日期:2008-07-12/13
航班:CX288
時間:13:55 FRA – 06:50(+1) HKG (07:10落機),表定航程約為10h55m
用機:B747-400 B-HUG,1993-12-10以編號VR-HUG加入國泰,1997-08-11改為B-HUG,至2015-03-04飛往美國佛羅里達州奧蘭多Sanford International Airport (SFB)封存,相信已被拆毀。

臨走前回望宿舍最後一眼,那是我人生中除屋企外留宿得最耐的地方。

同樣的接送車,呢張係開車後去另一個接送點時攝。

到達法蘭克福機場

FRA的無人駕駛,呢次同2014年都冇搭過。

客運大樓內

有齊航空公司櫃枱、旅行社、巴士鐵路資料、航班時刻表的佈告板

去E區check-in。住咁多日,買落唔少手信,行李好重,過磅時竟重達37kg。行李限額好似係23kg,地勤見我非常狼狽,就話唔使我補錢,只要執到32kg,即搬運工可接受的上限。於是我在兩名師兄協助下執出5kg物品,到香港再分返。

航班顯示屏

登機閘也在E區

上樓上搞退稅,向下望返出發大堂。當時機場大樓在改建中,搵路都花了不少時間。

去到閘口見到機尾,遠處有兩部Bae 146/Avro RJ。

伊朗航空A300與Air Berlin A320

上機

耳機插頭

飲品架

電源插座及枱面

德國時間16:13派晚餐,好似係雞肉薯蓉。

鄰座好似係牛肉飯

太陽沉下

香港時間06:18食早餐,應該係德國款,個蛋幾得意。

返到香港,呢次就係我目前為止最後一次搭747飛長途。

感想
現在回看,當年餐膳都唔差,我在飛機基本上乜都食,印象最差係2014年搭第一程CX去多哈時個一頭乾包真係啃唔落,其他時候都尚算唔錯。

不過國泰FA(當年)的服務質素始終有改善空間。去程開始天光時,我去完廁所發現同行師兄(內地生)與空少(心口塊牌只懂粵語)在雞同鴨講,原來師兄想食早前派過的蛋糕,但空少完全聽唔明,斟了一杯紅茶。我了解後問空少有冇蛋糕,佢話冇晒,只有麵包,師兄唔想食,就此作罷。我記得去廁所時就係見到該名空少出來,睡眼惺忪,頭髮都未執好。空少年紀睇落同我差唔多,唔知佢而家點?我唔強求一定要識普通話,但執生技巧呢,溝通唔到點解唔搵人幫手?假如乘客係報告緊急情況咁點算?

回程時與一名德國阿叔同座,阿叔只識德文及少少英文,但我地都溝通到,佢話到香港轉機去菲律賓見老婆,背後故事我就唔理啦。航程期間佢想飲啤酒,撳到個識英文的香港空姐,佢用德文講bier及做出飲酒動作,空姐唔識聽,我話佢想飲啤酒,空姐先識得同佢覆述係咪要beerrrrrrr……我唔識德文都一聽就知德國航班有個德國佬講bier係乜意思啦……雖然口音各有不同,但bier同英國口音beer差唔多,咁都聽唔明。我唔係特登想雞蛋裡挑骨頭,冇事發生就唔會有野寫。

返港之後,幾經辛苦趕及準時畢業,雖然我好感激教授畀機會我去德國交流,然而壓力實在難頂,加上自覺比唔上大陸同學,所以無再攻博士而係去搵工。初時都想做返與學科有關的工作,曾在大學做教學助理,之後因緣際會做了一份與學歷無關的工作,轉眼已踏入第十年,讀書時一直冇諗過在呢方面發展,人生就係咁奇妙。

這次旅程令我大開眼界,我同自己講,有朝一日一定要以遊客身分再次深度體驗德國,到2014年終於成事,搭了ICE、CNL,去到漢堡、柏林,原本只係順路探探的Friedrichshafen、Stuttgart更是回味無窮,並在第二故鄉海德堡住足三晚。

本文完,多謝點閱。

評分

參與人數 3aPower +8 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

S3BL100 發表於 2022-4-15 13:32 | 顯示全部樓層

多謝分享

2008 年 6 月亦係我首次衝出亞洲,當時參加一個 summer program,坐 KE HKG-ICN-NRT-LAX(唔係早前分享過 2010 年正式出外留學果次),可惜無相片紀錄

第一次去德國係 2015 年去見工,猶記得當時來回坐 LH,第一次坐 747-8i 兼第一次坐 A346;整個旅程,無論係飛行體驗,到行程本身,都令人大開眼界。最後有 offer 但因為種種原因 decline 左,但我對呢個國家實在十分欣賞。此後除左 2016 年坐移民監之前、再加上其他私人原因,心血來潮走左去英國一個星期之外,2017、18、19 都趁飛去歐洲公幹期間,順便遊玩,三次都有去德國,全部唔使自己付鈔(正確來講係出差日數既 per diem 夠 cover 私人行程支出有突)

當中 2019 年去過 Heidelberg (link)(仲坐埋登山纜車)、Stuttgart (link) 同 Nuremberg (link),好幸運疫前幾次出行,加埋幾乎去過晒德國大部分值得睇既城巿。而家雖然無咩實質限制,但始終麻煩唔少,而且下次有機會去歐洲出差,都唔知係幾時了

Heidelberg 幾乎肯定係德國景色最優美怡人的城巿

如果唔係當年有機會出國讀書,我想像唔到我今日會係一個點樣既人。如果唔係因為當年機緣巧合,有得去德國見工,我諗我或者未必會有去歐洲玩既念頭,世界觀會同今日好唔同,可能會少左一份對其他國家同文化既欣賞。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +5 收起 理由
DIH + 3 + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| DIH 發表於 2022-4-15 14:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-4-15 13:32
多謝分享

2008 年 6 月亦係我首次衝出亞洲,當時參加一個 summer program,坐 KE HKG-ICN-NRT-LAX(唔係早 ...

同行師兄問我覺得邊個地方最靚,我都認為海德堡無得輸。甚至2014年在紐倫堡電車上遇到三個青年,佢地問我覺得德國邊度最靚,我都依然係答海德堡,佢地話海德堡只係大學城,點解唔答紐倫堡。 咁我真係覺得海德堡景色及氛圍最正,有山有水有古城,諗落奧地利Salzburg都有點相似。

2008年呢次對我而言都係life-changing experience,但好諷刺地,我獲教授安排訪德,卻因而催生離開的念頭。

AVD1 發表於 2022-4-15 16:35 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-4-15 12:35
離開是為了回來

回程

如果冇錯,你去程架機應該係 B-HUI
螢幕截圖 2022-04-15 上午1.34.47.png

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +12 收起 理由
TE8311_QTR + 1 + 10 Huge C
DIH + 1 + 2 犀利!

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
TE8311_QTR 發表於 2022-4-15 22:41 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-4-15 16:35
如果冇錯,你去程架機應該係 B-HUI

勁!咁都搵到。介唔介意分享下係邊到搵到?
S3BL100 發表於 2022-4-15 22:50 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-4-15 14:54
同行師兄問我覺得邊個地方最靚,我都認為海德堡無得輸。甚至2014年在紐倫堡電車上遇到三個青年,佢地問我 ...

奧地利 Salzburg 2017 年去過,係另一種美,但始終同 Heidelberg 唔同

德國計,2015 年去過的 Dresden 同樣係有山有水有古城,亦相當唔錯;但呢個城巿二戰期間幾乎被夷為平地,唔少歷史建築都係後來按原本設計同風格重建的

咁我當然喺呢個課題上面係有好強烈個人 bias (),但 PhD 亦唔係個個人適合讀,就算讀得掂亦唔代表適合做學術研究。不過西方社會唔似香港咁狹窄,唔少 PhD 讀完之後都唔會做返學術,而 STEM PhD 只要有門路,工業界亦有唔少工作機會,可以一展所長同時搵真銀。講到尾,由跟著邊個教授、壓力大唔大,到出來之後搵著咩工,個人際遇影響舉足輕重;但我亦傾向相信,路係人行出來的,總有辦法減少自己失敗機會。而最適合自己既道路、安身立命之所,亦因人而異,總能尋獲。

順帶一提,我至今為止最後一次坐 747-400 亦係同 FRA 有關,不過唔係 CX,而係 LH,2018 年 10 月 FRA-DEN。至今仍有少少後悔 2019 年去歐洲果次,回程經 MUC 轉機坐 A359 而唔係經 FRA 再坐多次 744。而家估唔到 LH 部分 744 竟然可以復出,令 LH 成為全球最後一間有 744 運作既主要航空公司;但日後會唔會有機會再坐,亦未可知

fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2022-4-16 14:00 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-4-15 22:41
勁!咁都搵到。介唔介意分享下係邊到搵到?

http://www.acarsd.org
佢地由 2006 年開始做 record,做到 2018 年左右就冇再 update

http://www.acarsd.org/world_ACARS_reports.html

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
TE8311_QTR + 10 多謝分享

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
Fuk19805 發表於 2022-4-16 16:23 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2022-4-16 06:00
http://www.acarsd.org
佢地由 2006 年開始做 record,做到 2018 年左右就冇再 update  。

哇,呢個網少啲運氣都唔掂喎
個security差到google唔俾入,跟住用safari強行入咗之後就搵啦,我想搵嘅日子全部都無record到
樓主好好彩

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
TE8311_QTR + 10 英雄所見略同

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam