hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 排隊線作用??
開啟左側

[經歷分享/報告] 排隊線作用??

tommy14D 發表於 2022-6-20 12:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=419974656804994&id=100063773888294
係FB見到個樓主想坐68E,就自然行去前面排,結果唔係坐68E嘅乘客就話佢打尖,叫佢排後面,係隔離排278X
ky927 發表於 2022-6-20 13:02 | 顯示全部樓層
我尋日睇以為係68F

其實有D覺得以前嘅鐵架係有利有弊。係令到位置少左,但可以分到人排隊。宜家就唔係個個會跟方向排隊。
andrewyl 發表於 2022-6-20 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層
點解當時唔搵綠衫尻外勤主持公道嘅?
當時人擺上網有得取暖咩?

B.B.B. 發表於 2022-6-20 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

好明顯九龍公司劃綫冇用心以乘客角度出發,應該劃到有咁闊得咁闊至係丫,貼住條柱排咪俾小學雞笑
win350 發表於 2022-6-20 16:46 | 顯示全部樓層
我發覺某D人真係唔識咩叫排隊。我之前試過在港島區搭904,果班人係咪好鐘意阻住其他人行,打橫排隊,而唔係靠排隊線排,搞到普通人要特登兜路。
同埋我試過等74A,隔離條隊係74X,有班人等車係企到霸左74A的排隊位。之後74X到先,佢地全部上晒車。
太多例子講唔晒。我認為唔需要同佢客氣。
andy92 發表於 2022-6-20 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
尖東永安廣場條排隊線都係有問題
站牌隔離大把位,但條排隊線劃到九丈遠

永遠有人企係站牌等車
跟排隊線排既成日俾排站牌既人打尖上車
投訴過好多次都無人理
lsc04d11 發表於 2022-6-20 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

香港人嘅排隊哲學一向都好高深
1.未有疫情 都會保持1米或1.5米距離
2.條隊郁 不代表佢要郁 但又阻住後面郁2a. 有啲呢唔郁唔望 ok.. 5秒後佢又發覺上緊客嗰架係佢架車 但佢仍然會正常步速行前 前面上車嗰個已經隔十幾個人位喇 足夠司機閂門打燈走)
3.硬要不跟地面指示 反而冇指示是有時又排得好啲
4.永遠聽不到睇不到人地指示/明示/暗串
5.㩒電話大過一切 明明等候時間不是少 但又唔識㩒電話取得路線資訊(上車就問啲根本開app就check到嘅嘢)
6.明明條條線都有排隊位 偏偏唔排岩佢 (嗰次喺機利士南路得85X,個站條條線啲車都嚟哂 包括排遠啲嘅新巴796X 個女人架架都唔上 但就唔係排喺85X  最後又同我爭上85X  如果你企喺惠康門口我都可以俾個藉口你涼冷氣/避冷氣機滴水)
7.排錯隊 或者你個目的地有兩條隊都適合  唔係問題 但唔該就等排岩隊既人上先 自己等嗰條隊上哂先上
8.排隊永遠唔識畫直線 (當然有環境因素阻礙就有例外) 排到條隊好有曲線特別會有成就感? 或者條線係兩度u turn就唔會跟劃線既turn自行創作(如屯轉252總站)
9.正所謂要贏在起跑線 有啲頭位者總要排喺起跑線後十步(同有冇欄挨住/上蓋遮蔭冇關)

MB452 發表於 2022-6-20 19:57 | 顯示全部樓層
不過講開又講
九巴畫線好多時都唔會以民為本

例如「粉嶺置福圍」巴士站
每日只開一班既978B可以佔據上蓋遮蔭大部分位置
而開全日既278X/270A/273D就要淋雨曬太陽
可以見到啲人根本唔會跟線排隊,但我又覺得唔可以怪責乘客唔跟線排隊喎
根本就係當初畫線既時候畫得唔好

天邊一顆閃星星
 樓主| tommy14D 發表於 2022-6-20 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
MB452 發表於 2022-6-20 19:57
不過講開又講
九巴畫線好多時都唔會以民為本

其實如果唔跟排隊線嘅話咪正路最尾先上車,先畀嗰啲真係守規矩喺嗰條線到嘅上,但有啲人真係勁厚面皮, 如果黎到架車有機會上唔到嘅話嗰啲人實會畀人鬧,只係大部分一定上到先唔出聲
MB452 發表於 2022-6-20 20:40 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-6-20 20:22
其實如果唔跟排隊線嘅話咪正路最尾先上車,先畀嗰啲真係守規矩喺嗰條線到嘅上,但有啲人真係勁厚面皮,  ...

呢個站既問題係,根本冇人會跟線排隊
我只係想指出九巴畫線根本冇考慮使用者既感受

當然你所講既都言之有理
但我認為解鈴還須繫鈴人,如果當初畫線畫得好,根本唔會有呢類問題出現
天邊一顆閃星星