hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫 ...
開啟左側

[飛行報告] 【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫過程)

Fuk19805 發表於 2022-6-20 21:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

關於前往LHR一段,可以睇返上篇 Mini Trip Report 3 首試窮人恩物Megabus

行完行人隧道之後出嚟,就係Terminal 3

熱門打卡地點,不過日頭冇咁靚

話說返香港要張48小時PCR Negative Result,當時book咗喺Heathrow先做個4小時test
Booking Link:ExpressTest
注意個test book時間要預鬆啲,遲到冇得補做,但係早到可以攝時間早啲做完
其實由隧道一上地面已經見到個Testing Site,不過你就算傻下傻下亂行到會見到指示牌

個Result email其實3個鐘頭左右已經收到,呢個時候就已經15:45,國泰counter啱啱開,可以check in

留意如果一早做咗PCR就可以用國泰嘅Ready to fly去upload定啲文件,到時check-in就快啲;當然亦可以好似我咁last-minute做test

Terminal 4已經開返,Terminal 3外有提醒相關乘客去Terminal 4

國泰check-in counters喺C區

首先要過第一關check文件
1. Passport
2. PCR Negative Result(呢個而家可以E-copy,佢會攞ipad影低個result做個record咁解)
3. 針紙/疫苗記錄
4. 訂酒店嘅confirmation letter

右邊果張紙嘅zoom大版
上面個大QR code係入境健康申報表,跟住指示填就會generate個QR code,返到嚟香港去每一個關卡都要出示。不過我就唔幾好彩,一陣再講

家母執意幫我買咗個MarcoPolo綠卡,最大優勢應該係可以排PEY隊

戴口罩又俾搓手液,真係好俾面下

Boarding Pass
返到香港仲要用嘅,千祈唔好唔見

Check-in完,去上層過security;今期有MR.MEN LITTLE MISS贊助

比預期快過security,不過有啲人俾人要求過X-ray機加搜身

候機大堂,全個T3就係得果幾間鋪

水牌

呢間餐廳咁粉紅咁過癮嘅

行咗1個鐘到,又搵返同行友人。佢攞American Express,可以帶1個人入lounge,於是帶埋我

呢度係Lounge A

嘢食就唔多選擇

座位雖然多,但係大部分都係呢啲硬凳,勝咗有個比較靜嘅地方坐一陣

坐咗2個鐘,陪個朋友去坐佢隻CX256
Gate32,一個完全影唔到隻機嘅gate,2個鐘之後我都係呢個gate上機

送咗佢上機,就自己就去睇飛機。玩咗2粒鐘,影到唔少飛機,用曬個尿袋,電話喺上機前亦都得返58%電,一陣再講出咩問題

我哋隻機2215起飛,預計2100公佈Boarding gate,但係到2116都係叫你“please wait”

行返去候機大堂等,呢度個個都係坐CX254架喇,heathrow當晚已經冇乜機淨低

走返去Gate 32,比較早,叫你Take a seat, which I really should have done

不過其實個個都喺到坐低曬,都冇位淨低

Green card隊,排就少人啲

普通Y隊長到見唔到尾

22:15係原本起飛時間,但係呢個時候先見啲Crew行過嚟
CX啲機基本上固定Gate32上機,所以前機delay就可以火燒連環船

After an hour of waiting,終於叫鑽石同金卡銀卡上機,然後就跳去Row 60-79上機先,聽到即刻過返去長隊上機

DATE: 17JUN2022
SCHEDULED DEPARTURE: 2215
SCHEDULED ARRIVALS: 1730 (+1)
ACTUAL DEPARTURE: 2339
ACTUAL ARRIVAL: 1824 (+1)
FLIGHT TIME: 11H45MIN
FLIGHT: CX254
MODEL:Airbus A350-1041
AIRFRAME REG: B-LXC
SEAT:69A

上機嚕

PEY

Y class

坐低

呢班機淨係每人派消毒紙巾,冇戴口罩嘅就會俾個普通surgery mask
另外之前講過嘅amenity kit無論係喺隻機定係喺國泰IG到都error404咗,不過anyway,有毛氈同枕頭擺咗喺位

椅袋入面得返個耳機同張Safety card

上機果時已經係22.45,但係去到2300所有人上曬機都仲未播Safety video,原來隻機仲未入完油
呢個時候仲喺度玩電話,就係玩到得返58%電,諗住攞電視下面個usb差電,點知個port廢嘅,完全差唔到電

2315終於播片,delay一個鐘,終於有望出發
驟眼睇經濟倉100%爆滿

經過維珍嘅維修棚,出面有隻火災演習專用嘅模擬飛機

BA個維修棚

轉頭就由09L起飛,起飛後望返地面

好快就飛到歐洲大陸,一到德國上空就開始派特別餐

同去程果時一樣,食無牛肉餐
牛油碟先生繼續error404

呢份係咖喱雞肉飯,左上角果兜唔知咩嚟,食咗一啖就𠼱返出嚟

無牛肉餐派牛油係咪有啲疏忽呢?

再過一陣飛到維也納上空都派其他人嘅餐

食飯時間後嘅mood lighting

食完份宵夜已經係天光,空少要求乘客閂窗瞓覺,不過我想適應jetlag,於是繼續睇戲;今期冇乜太特別嘅戲,但係都有The King's Man果啲新戲(呢套嘢真係唔係好知講咩

國泰往返香港同歐洲已經改飛中東果一帶
偷望窗外,呢度係黑海,遠方爲烏克蘭
之後頂唔順都瞓咗一陣覺,再睇咗其他戲

飛咗8個鐘,大部分人都醒咗,之前唔想整醒隔離2個位嘅乘客,一直冇去到廁所,佢哋瞓醒之後就拜訪咗一次廁所

同megabus係另一個極端:呢架機嘅廁所表面污糟,但係冇乜臭味

又派餐嚕
奄列加薯粒加麪包
如果真係對牛敏感,對奶類製品可能都有機會敏感喎,點解仲會有乳酪?

開窗嚕
A350winglet加藍天白雲就係靚

飛多個幾鐘就開始下降,去到珠海澳門一帶

港珠澳大橋

澳門機場

之後左轉朝香港繼續飛

夕陽無限好卻是近黃昏
高峯的快感剎那失陷
風花雪月不肯等人
要獻便獻吻

沙田

荃灣

多風光的海島
一秒變廢土

青馬大橋同馬灣

講豬噢腥講口岸

博覽館隔離設施

降落非常顛頗,甚至有跳樓機嘅感覺
https://youtu.be/G6HHRGrzQIk

Cabin crew喺度做PA第一句就Welcome Home,都係幾典型嘅CX做法,之前好似睇過有人坐日本地震撤離加班機PA都係咁

香港同倫敦真係好唔同
呢度仲係死氣沉沉,度度都係煨番薯

A340貨機

泊埋位之後仲要等好耐先落得機

終於見到部機真身

冇我個名呀,行啦

落機第一時間就去廁所,之後要去到做完Covid test先有得再去架喇
然後就排無人駕駛
A long queue. All I need after a 12-hour flight

Crew同乘客分開坐車

去中場

一落車,上扶手電梯,然後啲職員就係咁叫「QR code QR code」,就係喺英國填完果張form之後出嘅code。不過份嘢低能嘅,明明喺LHR已經填完填啱,個code就話我填錯,又要去隔離重填,出個紅色嘅code先得

又doo

211-219果邊做Covid test,201-210就係做領取檢疫令

總之跟指示行啦

終於有塊板講其實要做啲咩

警告!!!

打曬蛇餅

20220618_192236 (1).jpg

真係唔洗問都知咩人嚟

20220618_202437 (1).jpg

中間攞個lanyard同PCR樽仔

再繼續排,有人安排去一個個亭仔到撩鼻。不過班友好似唔識幫人做test,喺個鼻孔前部到撩一圈就算,我平時喺學校做LFT都撩得深過佢。果個人撩2次sample,一次做PCR,一次做LFT。

領取檢疫令,如果喺海外打針,佢會幫你出張一張過嘅針紙。小弟就香港打2支BioNTech,再喺英國打多1支BioNTech。呢一部分要攞當地政府認可針紙,例如英國就攞返NHS針卡。不過海外針嘅資料由果條友幫你打落電腦,所以check清楚。佢幫我打咗支4hing,因爲科興藥廠個名有Biotech呢個字,所以就硬喺覺得佢冇錯,個態度又寸,爭啲一鎚車爆佢塊面

呢度就係領取隔離令要嘅文件

谷針政策

恭喜,可以下一步啦

頭先個LFT如果陰性,就繼續向前行,只係沿途職員會不斷check你嘅檢疫令,所以佢話可以擺返落袋都可以唔洗理,因爲過多2步又會有條友話要幫你scan

公開試試場現已停用

201閘,俾櫃檯後面條友scan多次張隔離令就落去坐無人駕駛返去入境

攞行李。10號belt,佢話CX254攞曬去右邊地下,不過我睇咗2次都唔見自己個喼,之後見到有個同機同學喺條belt到搵返自己個喼,於是企喺度等咗2圈,都唔見,之後先知左邊地下有咖喱國嘅咖喱航空,我個喼就喺咖喱航空果邊

想走?冇咁易。出接機大堂前都要排

排酒店車呀

認真個廣告有用咩?

繼續排啦,而家差唔多10點,降落咗3.5鐘。
排去有個櫃檯幫你assign邊架車

今日係7號車,去富豪東方酒店

After an hour of waiting,終於落去上車

喺英國睇開啲歐洲車身旅遊巴,見到呢啲香港土炮身又有啲唔慣
(之後電話得返3%電,冇乜相喇)

有職員幫你拎行李上車,上車自己揀位坐,到站會叫你落車。佢哋幫你攞返行李落車,自己入去check-in,大堂個經理就有啲文件要我簽,簽完上房。每間酒店都有啲唔同嘅,但係唔變就係唔可以出房,否則就叫犯法,罰$25000同坐6個月監

自己上房

有2人房瞓,有充分活動空間

半夜三間都派熱飯,幾有heart,不過就冇乜胃口

小結:
1. 國泰已經monopolise咗HKG-LHR嘅直航機,票價就自然貴。今次呢張飛係上年出發嘅CX255嘅回程,當事買學生飛來回係八千幾蚊,而家單程Y class已經過萬,但係檢疫酒店同機票仍然每日爆滿
2. 國泰不斷會提你要啲咩文件返港,check得都幾熟手,揀local carrier就係有咁嘅好處
3. 揀直航機係好貴,但係就多啲保障,費事2班機銜接唔切,又趕唔切check文件
4. 國泰對無牛肉餐個標準都幾低下,你唔會知個客對牛有幾敏感,居然可以又牛油又乳酪?嚴重可以搞出人命喎
5. 國泰啲A350咁耐都係成日神奇地壞裝備
6. 香港入境措施過嚴唔洗講啦,坐完咁耐飛機仲要俾正苦玩謝,玩一次就夠
7. 當日係18號,啱啱有呢班CX254特別班機,仲要同TK70撞時間。2班爆嘅大機一齊咪咁耐囉,據知冇CX254嘅話,TK70班人5點幾降落,9點唔洗已經喺酒店䟴䟴腳
8. 我哋就6點半落機,12點先返到酒店,記得叉滿電,一嚟消磨時間,二嚟要show文件
9. 所有文件儘量screen cap,以免中途斷網或者突然唔見咗hard copy
祝各位翻嚟嘅版友好運

過往Mini Trip Report系列

【2021-8】首試無牛肉餐:CX255 香港往倫敦
[2021/10] Mini Trip Report 1 Class 150首試
[2021/12] Mini Trip Report 2 GWR Class 800首試
[2022/6] Mini Trip Report 3 首試窮人恩物Megabus

Thanks for reading!

評分

參與人數 10aPower +21 HugeC +88 收起 理由
basiling + 2 + 8 大師級作品
天空之神 + 5 多謝分享
YY487 + 2 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 3 + 10 大師級作品
S3BL100 + 1 + 10 Welcome to hell
3tw2527 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 Welcome back to Hell
yuenpo + 2 + 10 多謝分享,辛苦了
2076 + 3 + 10 多謝分享
koneotis + 2 + 5 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
koneotis 發表於 2022-6-20 21:44 | 顯示全部樓層

無牛肉餐係應付宗教需求多過食物敏感,説明入面係講 “No beef or beef by-product", 係描述牛肉而唔係牛,所以理論上dairy product係可以存在。呢個問題同素食係咪可以食蛋奶係一模一樣

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 多謝分享

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2022-6-22 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層
自從有咗酒店隔離,好似係第一篇飛返香港的飛行報告
多謝樓主分享~

想問下個晚餐,無牛肉餐比咖哩牛肉飯?
飛機餐唔會新潮到用植物肉掛?! XD

經中亞飛其中一個好處可能係風景會比俄羅斯靚,不過都有 (半程?) 係夜晚

不禁要問嗰班喺機場做 “偽大白” 之人類,極度懷疑佢哋件防護衣係裝飾用
(aka 2022 最受歡迎打扮)
唔止一人個 safety goggles 戴喺額頭上面,有人戴兩個口罩但一上一下,防護衣頂帽無笠到,電話螢幕都好污糟但白手去㩒、手套都無對....
相信稍為有啲科學常識,都會知 PPE 亂咁著係仲危險過唔著
著到咁那西,倒不如減少廢物,保護地球啦 !!

而家維珍/英航都停飛 LHR - HKG,直航得返 CX
之前有睇過 CX 7月價錢,單程盛惠 1997 磅(btw 數字幾吉祥)
既然有咁多客,但 CX 仲係用 A350 飛 HKG - LHR,反而唔用載客量較高的 B77W?
隔離 FRA 線都派 77W...
carsonw34 發表於 2022-6-22 09:52 來自手機 | 顯示全部樓層

PA係上年年尾先至加welcome home呢句,廣東話嗰句「歡迎嚟到我哋嘅家」先至攞命,尷尬到死
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-22 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-22 00:47
多謝樓主分享~

正常飛機餐唔記得咩嚟

其實隻機飛起咗之後西面都未黑晒,跟住再過埋歐洲大陸冇耐已經天光,其實大半程機都天光至真

班傻仔唔適宜以正常思維諗佢哋,個個都知某個國家嘅人係低能㗎喇🤷🤷🤷
DIH 發表於 2022-6-22 12:55 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-6-22 12:36
正常飛機餐唔記得咩嚟

其實隻機飛起咗之後西面都未黑晒,跟住再過埋歐洲大陸冇耐已經天光,其實大半程機 ...

接近夏至日照長,如果以前經俄羅斯,可以見到遠方一直都係twilight幾乎冇黑過添。
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-22 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-6-22 04:55
接近夏至日照長,如果以前經俄羅斯,可以見到遠方一直都係twilight幾乎冇黑過添。
...

其實而家都係得個零鐘係全黑
返到香港又差唔多天黑,所以啲人真係話坐長途機就冇咗一日
AVBE46 發表於 2022-6-22 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-22 08:47
多謝樓主分享~

LHR應該寧願開加班?當日好似有三班倫敦機返香港
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-22 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBE46 發表於 2022-6-22 05:48
LHR應該寧願開加班?當日好似有三班倫敦機返香港

冇錯
12點幾有CX252
8點幾有CX256
10點幾最後CX254

我個frd坐CX256就冇我咁唔好彩,佢2個零鐘到酒店,但係我成5個鐘先到😐

不過唔明白係點解唔開3班77W而要開3班A35K,始終好多人都買唔到飛返香港。或者問題係唔夠隔離酒店房俾咁多人
TE8311_QTR 發表於 2022-6-22 17:36 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-6-22 16:46
冇錯
12點幾有CX252
8點幾有CX256

的確係唔夠檢疫酒店(尤其係放寬非港人入境之後),應該係17號起程返香港?幾班機前後腳到香港唔排得耐就假