電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[服務調整]

九巴 265M 加班

看全部

係加強服務呀親!!!!

Advertisement

回帖數目:36

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

看來只是輕微增加了上繁往麗瑤的班次
5分鐘時段延長了10分鐘(0700-0750→0700-0800),
0800-1000由8-12變成7-12
估計加了一班車在0800附近

似乎只係稍微係繁忙時間加班

日間非繁忙似乎不變,平日回程企硬 1610 前 20 分鐘一班

Title應該改改,係「265M名義上加班」,唔收車再算啦

引用: JC8385 發表於 2022-6-21 10:34
Title應該改改,係「265M名義上加班」,唔收車再算啦

咁樣講嘅話,條條線加班應該要用同一個標題喇啵

千呼萬喚始出來 ……

當然首先要讚九巴同運輸署,終於肯加班。然而都係要比較下服務詳情表班次,同埋實際落地後乘客等車困難有無得到改善。

驟眼睇,加班幅度係 “minimal”,依家明顯見到改善嘅只有星期一至五 0750 - 0800 呢短短十分鐘。每日加一班車,的確係加強服務,但係好似 JC8385 兄咁講,「名義上加強左」,實際疏導乘客效果?可圈可點。

同埋好似之前 ATE7025 兄所謂,一日唔正規化荃灣 / 麗瑤加班車,唔加下繁表列班次,神仙都救唔到尾站客。

最近見過隧道特,荃灣特,麗瑤正班三卡一齊拖住入天水圍,隧道特坐 40-50 人,正班企人,荃灣車都可以接近坐滿。將荃灣特車常規化,根本唔難,九巴係有能力做好 265M 的。

請九巴考慮一下,好似上年係隧道口痴張紙咁,整張新過膠紙,寫明荃灣(眾安街)開往天恆邨特別班次,譬如 1800-1900 每 20 分鐘一班開,可以嗎?

引用: KM8453 發表於 2022-6-21 10:42
千呼萬喚始出來 ……

當然首先要讚九巴同運輸署,終於肯加班。然而都係要比較下服務詳情表班次,同埋實際 ...

咁又要講返句喇:

當58M啲千色店特車一直都係一班都無寫明嘅時候,
265M要寫入真係無乜可能

同埋依啲特班唔寫落公開時間表,唔開嗰時完全可以話合情合理合法。

依家有ETA,尾站都可以估到邊班係荃灣特嘅。

引用: GD1570 發表於 2022-6-21 11:03
咁又要講返句喇:

當58M啲千色店特車一直都係一班都無寫明嘅時候,

認同。加班都係好事,到陣再睇睇對繁忙時間有無幫助。如果 265M 做得好左,或者會吸引返乘客過海轉搭九巴。

再講多少少:
我一直提倡「繁時直車,非繁『頻密』班次轉車」呢個concept應用落去部分支撐唔到咁多條全日線既區域。
例如比起天南同元朗,
天北人口流動方式並唔能夠支撐非繁有咁多條全日線(所以公道講句,967當年咁早已經玩全日,其實係好夠膽)。

以而家265M做例子,
我唔認為上、下繁再加班落去係好事。
一條線如果班次已經去到5、6分鐘一班(先假設唔收車),
再加落去變3-4分鐘一班,
效率上未必係好事。
因為只要燈位、輪椅客等因素影響,
後車可以好快追到前車,
到時班次又會去返0-10分鐘一班。

既然265M肩負住龐大轉乘客,
繁時理應有直達線,
去減輕轉車站人流。
例:執靚左既269X / 265B;元朗 <-> 葵芳、葵興。

反而非繁時段,
真係無咁多客,
咪單天保至尊,
用一條天北特快265M玩哂去,
但前提係班次要合理,
唔係下下20分鐘要人呆等。

唔計深夜同大清早時段,
而家265M班次最差係平日日間非繁,玩到20分班,
叫人點等?
南行仲叫好d,睇定ETA先落樓等車;
北行叫人隧道口食風?

• 10# 1320

班次好極端, 有5分鐘密密有車時段, 又有35分鐘既超極端時間

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路