hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2013.06] CX536 香港>名古屋、CX507 關西>香港 ...
開啟左側

[飛行報告] [2013.06] CX536 香港>名古屋、CX507 關西>香港

DIH 發表於 2022-6-25 16:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

各國陸續復常,新鮮飛行報告開始回歸,我的陳年報告系列亦快將完成歷史任務。隨着疫後首個香港訪日旅行團於2022-06-22出發,我都趁機分享一次相隔多年後再次跟團的經歷。

2004年日本開放港人免簽證旅遊後,我就一直都係自由行,但家中尚有老人唔太適合此種模式,於是在2013年再次報團。當時距離上次跟團已有六年,跟團去日本更已相隔11年,大城市去過晒,一時之間茫無頭緒,睇報紙見到有立山黑部團,自己又未去過,一於試下。

去程
日期:2013-06-09
航班:CX536
時間:10:20 HKG – 15:10 NGO,表定航程約為3h50m
用機:A330-343X B-LAK,2011-01-28首飛,同年2月26日交付國泰航空,成文時仍在服役

▼呢班機時間算比較晏

▼熙來攘往

▼Popeyes早餐

▼航班用機,當時機齡只有一年多。

▼機頭特寫

▼該航班與JAL codeshare

▼推車已備

▼預備登機

▼當年非常時髦的座椅設計

▼唔太記得係唔係輕觸式熒幕

▼睇住上貨,遠處的國泰747、華航747、日航血旗都已成歷史。

▼衝上雲霄-時光飛逝,《衝上雲霄II》在呢次旅程之後一個月啟播,「雲外看花生脆」同Captain Cool都已經係9年前的事。2013年係香港近代航空史重要的一年,香港航空借贊助《衝上雲霄II》大打宣傳戰,並大幅調整網絡以專注於亞太區,而香港快運亦開始以廉航方式運作,開拓更多市場。兩間公司在之後幾年接連開辦多條日本航線,令旅客前往日本更為便利。可惜海航集團過度擴張加上疫情打擊,快運結果要賣畀國泰,廚叉亦風雨飄搖。世界格局大變,即使減少或取消入境隔離,本地航空業可以恢復到何種程度亦難以預料。

▼進入台灣

▼台灣上空多雲

▼在IFE懷舊—佢地當年成軍20周年,在荷里活星光大道留低手印,現在繼續邁向30周年。

▼佢地就曾經10周年重組,最後只能將整個十八寫進日記簿。

▼大約12:00派午餐,似係用叉燒包個餡伴飯。配菜方面,前一年去北海道都有蕎麥麵,呢年變成沙律菜,麵包變成獨立包裝酥餅。

▼西式係長通粉

▼日本上空一片白矇矇

▼三重県津市雲出鋼管町

▼日本時間14:51降落中部国際空港

▼觀景台上的人群

▼呢次係我暫時唯一一次到訪中部国際空港

▼等旅遊巴,之後直上高山市,無入名古屋市內。

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2022-6-25 16:31 | 顯示全部樓層

部分行程相片

▼高山陣屋一帶

▼白川鄉

▼白川鄉某餐廳在門外水溝養鱒魚

立山黑部請參看「立山黑部春與秋

▼金沢兼六園

▼金沢巴士

▼東尋坊

▼在休息站見到彩虹

▼途中攝ANA Wings Bombardier Dash 8 Q400 / DHC-8-400

▼大阪城

▼大阪城攝全日空某767

▼酒店在道頓堀

▼臨出發一朝早去心齋橋,唔知而家有幾多間留得住?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2022-6-25 16:42 | 顯示全部樓層

回程
日期:2013-06-13
航班:CX507
時間:18:05 KIX – 21:00 HKG,表定航程約為3h55m
用機:B777-267,編號不明(國泰只曾經有過五架,編號為B-HNL/A/B/C/D)

▼驅車前往関西空港,阪神高速4号湾岸線南行近三宝JCT由三線轉兩線,經常塞車。

▼過橋

▼我在2001、2010、2013、2018年去過関西空港,由於2001及2013年都係單次途經,故總共用過6次。2001年係跟團搭日航DC-10-40到関西,玩幾日後搭夜船到九州,然後由福岡搭日航767包機走,未到數碼年代所以無相。

▼航班顯示屏

▼搭無人駕駛Wing Shuttle

無人駕駛片段,太多人所以去唔到望飛機那邊:
https://youtu.be/N6tbYfux3sg

▼掛住掃手信,無影相,轉眼已坐在機上。

▼上一代椅背設計,仍有打橫掃卡槽。

▼呢張相係搭過B777-200的唯一證明,應該已由最初2-5-2改成3-3-3。

▼晚餐

▼在大阪買的冬甩及芝士蛋糕

感想(不計疫情因素)
大城市去到慣晒,個個都去自由行之下,旅行團係應該尋找新方向,例如開拓更多景點、入住優質酒店,以減少舟車勞頓免煩惱為賣點。呢次相隔六年再跟團,感覺唔錯,除了有時要早起身之外,行程大致暢順,車程唔算太長,導遊經驗豐富識得安排時間(例如行程表寫最後一日朝早去大阪城再去心齋橋,導遊見日照長天氣又好,將大阪城改在尾二日黃昏,心齋橋加時),餐膳亦不錯(例如在白川鄉品嘗當地特色朴葉味噌,金沢派每人1,500円自己搵食,最後一晚到阪急酒店食buffet),撩起之後間中報團的興緻。當年我自由行仍然以搭車為主,去立山黑部等相對遙遠及交通複雜的景點,跟團打個底好過自己盲摸摸,我都係去完呢次覺得景色壯麗,故分別於2017及2018年再去立山黑部及高山/白川鄉。航空方面,國泰IFE內容豐富係最大加分,但當年餐膳質素開始下降,跟團就幾好,但唔知散買要幾錢。

本文完,多謝點閱。

評分

參與人數 3aPower +6 HugeC +20 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
Waiyin12 + 3 經典相片
yuenpo + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

yuenpo 發表於 2022-6-26 08:56 | 顯示全部樓層

認同去一些較煩,例如唔識講當地語言的地方跟團真係方便D

跟團都可以唔買機票,會減返D錢給你,只需要約好在當地機場幾點集合就行了

(上次跟團去希臘自己買機票,結果其他團員都係坐同一班機到雅典,但我張飛平佢弟幾百美金,賺了)

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
DIH + 1 精闢見解

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2022-6-29 08:30 來自手機 | 顯示全部樓層
今次個飛機餐都幾無誠意,拎返同樣出自樓主手筆嘅 KA 香港 - 福岡、ANA 香港 - 東京,甚至幾年後 CX 504/505,呢個餐明顯被比下去...
特別去程盒叉燒飯,話係 HKG - TPE 嘅餐我都會信 XD
不過當年 CX 台港線仲未有熱餐,只得例牌雞卷
日本線仲係水果,而唔係 Haggen dazs 雪糕

另外睇見東尋坊啲風景相,雖然去過兩次北陸(第一次仲係大阪搭 Thunderbird 直到富山嘅年代),白川鄉、兼六園、立山黑部都去過,但好似無去過任何福井縣嘅景點...
就算有機會再去,應該會變咗敦賀轉新幹線

樓主| DIH 發表於 2022-6-29 13:02 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-29 08:30
今次個飛機餐都幾無誠意,拎返同樣出自樓主手筆嘅 KA 香港 - 福岡、ANA 香港 - 東京,甚至幾年後 CX 504/50 ...

港龍同ANA都係靚嘢,東京係旗艦線唔衰得,咪搵NGO同KIX祭旗。

東尋坊如果自由行去都幾隔涉,配埋蘆原溫泉會較全面,但香港人時間緊迫,多數都係直鏟上金澤。
該次跟團福井縣去埋越前人形館,睇竹織公仔,應該都係當地觀光局攝入行程,我就冇乜興趣。
carsonw34 發表於 2022-7-1 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-6-29 08:30
今次個飛機餐都幾無誠意,拎返同樣出自樓主手筆嘅 KA 香港 - 福岡、ANA 香港 - 東京,甚至幾年後 CX 504/50 ...

504係早餐,冇乜特別。505係台北上餐,正正常常,唔差嘅。
Waiyin12 發表於 2022-7-2 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
carsonw34 發表於 2022-7-1 07:42
504係早餐,冇乜特別。505係台北上餐,正正常常,唔差嘅。

係喎,CX 504 9點幾起飛,之前搭過一次係早餐(類似一般 CX 長途線早餐)

CX 505 係接 CX 450 部機? 因為我有聽問聞過 CX 504 delay,部機未到 NRT,所以連帶 CX 505 遲飛(或者我記錯部航班編號?)

台北上餐,個餐又會唔會同 CX 521/549 又分別呢?
iankerr 發表於 2022-7-3 15:27 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-7-2 09:01
係喎,CX 504 9點幾起飛,之前搭過一次係早餐(類似一般 CX 長途線早餐)

CX 505 係接 CX 450 部機? 因 ...

451(NRT-TPE-HKG)接504隻機(HKG-NRT)
505(NRT-HKG)接450(HKG-TPE-NRT)

口味上就見仁見智, 個人覺得好食過香港上嘅
成個餐嘅格局就無分別(餐包,HaagenDazs,唔記得台灣 appetizer上生果定冷麵)