電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[其他]

研究九巴86A和286重組的可行性

看全部

大家都知道,九巴有計劃將86分拆一條新線286,以及將86A早繁單邊改經青沙.由於走線爛,此計劃備受爭議,以致運輸署需要疏理,延遲落實時間.
不過,經本人多番研究,以及了解地區組織的意見,我認為以下既構思反而可以做成雙贏,對巴士公司又贏,對街坊又贏.

1/ 286改為循環路線
黃泥頭開,跟原RPP到青沙後,改經葵涌交匯處調頭落美孚,然後青山道,欽州街,深旺道,興華街西返青沙再跟原RPP返黃泥頭
減一架車,因為行車時間縮短
2/ 86A取消原計劃早上改經青沙的安排,改為縮短至東京街循環線
沙田圍開,跟原有路線至元州街後,改經東京街,右轉青山道返回原線返沙田圍
新增86A<>6/6C八達通轉乘,全程7.2
減一架車

好處:
1/ 比原計劃用少2部車(原本加4架,而家加2架搞掂)
2/ 286已覆蓋到原86A早繁往荔枝角的返工客需求,同樣可以吸引到而家坐鐵既客轉會,同時又唔會影響86A南昌街班返學客.
3/ 避免與286X過份重覆,改動後,順時針有286X,逆時針有286,令青沙轉車站有更大發揮.
4/ 更有陰乾86,86A的功效
由於今次不是建議,而是探討可行性,所以適宜在B2板討論,而不是F1板.

大家覺得以上研究會否比九巴個方案理想?

Advertisement

回帖數目:37

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

86本身全程價已經.唔平,仲要加多一蚊同大埔差唔多根本唔值

• 3# FBI2

引用: Sita1004-1017 發表於 2022-7-8 08:59
86本身全程價已經.唔平,仲要加多一蚊同大埔差唔多根本唔值

286開就開硬,只係原建議既走線太爛
我有諗過縮86去蘇屋,唔縮86A,但86一縮少少已經要減全程車費,九巴一定唔肯.

沙田圍同博康 D 人肯唔肯行出去大涌橋路上車呢 ?

引用: FBI2 發表於 2022-7-8 09:03
286開就開硬,只係原建議既走線太爛
我有諗過縮86去蘇屋,唔縮86A,但86一縮少少已經要減全程車費,九巴一定唔 ...

86A唔收青沙附加費,對乘客而言係最多贏嘅方案。沙乙去石硤尾有86C,對佢哋而言經歌和老街定十圍分別不大。對新翠而言,直出深水埗有286X,直出石硤尾有87B,依家送多條86A直出荔枝角,直頭應該舉腳贊成。

成個方案唯一受害嘅只有秦石去石硤尾,要硬兜顯田圈。

方案1甩班的可能性好高,青山道違泊嚴重,經常塞車,會打亂曬班次

引用: 巴士的膠 發表於 2022-7-8 09:26
86A唔收青沙附加費,對乘客而言係最多贏嘅方案。沙乙去石硤尾有86C,對佢哋而言經歌和老街定十圍分別不大 ...

依排8點15分見到86A只有40-50個客上獅隧,再唔改86A我怕佢全日開30分鐘一班

引用: S3bl430 發表於 2022-7-8 09:37
方案1甩班的可能性好高,青山道違泊嚴重,經常塞車,會打亂曬班次

甩硬,仲未計青山道欽州街深旺道沿路燈陣,上繁塞美孚落橋位,非繁塞青山道,下繁塞青山道+青沙大圍出口combo,
咁嘅走線玩循環線司機可以帶定真 • 尿袋開工

同埋話咁樣比原方案慳兩部車,
厹公開286後一定不出一年就開始出手陰乾86同86A,
過一兩年隨時成個pool比而家一部車都無用多到

沙角 乙明 秦石 新翠 依幾個地方, 我諗除左去旺角既線, 其他都應該好難養

收青沙附加費就乜都唔駛傾

引用: 巴士的膠 發表於 2022-7-8 09:26
86A唔收青沙附加費,對乘客而言係最多贏嘅方案。沙乙去石硤尾有86C,對佢哋而言經歌和老街定十圍分別不大 ...

秦石去石硤尾唔一定要兜顯田圈,因為
1. 89B轉87B,因為87A變287x設定
2. 屯馬線係鑽石山轉
3. 未改286之前的86(行上新田圍)

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路