hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促進定壓抑競爭?
開啟左側

[問題] 促進定壓抑競爭?

neoplan720p 發表於 2022-7-12 23:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
不論54區定皇后山,
由畫出招標線,到有正式招標結果,再到開線,
都充滿爭拗,討論版面閒閒地10幾20頁,
甚至最終淪為兩間公司fans 互曬命。

但爭拗的禍根,
從來都在於運吉唔清晰、唔公開既準則同方向。

之前提及過既「究竟一個幾大既新區先需要招標新線」同「招標計分準則」都已作討論,
所以今次唔打算集中討論。

都在於「競爭」呢個問題。

-> 壓抑競爭既招標定線
以皇后山為例,
全部新線都係逆走沙頭角公路及龍山隧道,
極力避開原有區域服務範圍(即聯和墟、粉嶺中心)。

呢個策略,明顯地係唔鼓勵競爭,
即就算招標線由另一間公司投到,
都唔會點影響原有公司既利益。

好處:
-> 避免惡性競爭,例如如果城巴78X、679招標定線為途經聯和墟同粉中,九巴必然會還擊,甚至狂加277A/X、673班次,但車從何來?必然係抽其他北區既車,到時不論上水定粉南,都有機會因為被抽車而受害。

壞處:
-> 舊有區域無法借新區黎提升服務。
繼續以皇后山為例,如果78X途經聯和墟同粉中,咁不論邊一間公司投到,對聯和墟、粉中都有好處。城巴投到,聯和墟、粉中唔駛再硬食兜粉南既277X;九巴投到,亦可乘機同277X搞拆線:皇后山 -> 聯和墟 -> 粉中一條;置福圍、粉南圈一條。
(provided that 78X用正常走線行九龍段,而唔係咁樣逆走商貿區擺啟德)

-> 新區人口不足,招標線單單服務新區,難以全日服務。
皇后山個case就係咁。除79X勉強夠客做全日外,其餘三線單靠皇后山甚至一段仔沙頭角公路,都難以夠客提供全日服務。就算係79X,非繁班次亦只能僅僅維持30分鐘一班。係咪好差?以長途線來講,又唔算。但一定唔算好吸引。

-> 促進競爭既委任線
點解未進行招標前,
會指定委派某公司開新線去服務新區?

如果招標結果,
獲勝公司同被指定委派開新線既公司,
並非同一間公司(正正皇后山、54區既個案),
咁唔係會促成兩公司大鬥法咩?

不論78A同67A,
都係導致無盡爭拗既原因。

點解呢兩條線唔需要經過招標,就直接被委派俾某間公司?
如果67A claim係67M支線;78A claim 係78K支線而直接委派俾九巴的話,
咁點解55唔直接被當成258X支線、950被當成960C支線、56被當成261S支線、955被當成960BX支線?
條界線擺左去邊?

結語:
運吉一方面為左唔想兩間公司競爭,而將新線盡量避開舊有區域(而家54區堆線,甚至連屯公三站都唔知埋唔埋到);
但另一方面又於招標線以外,直接委派路線俾附近原有區域的服務營辦商,促進競爭。

咁運吉既大方向,
係想多d競爭,定少d競爭?
我望唔透。

評分

參與人數 7aPower +10 HugeC +62 收起 理由
Lawliet + 1 + 10 英雄所見略同
MatthewY + 1 + 10 英雄所見略同
ky927 + 3 + 4 英雄所見略同
1320 + 1 + 10 完全同一問題
asv98.kw131 + 2 + 8 分析得唔錯
932gz6061 + 1 + 10 完全唔明委派一條招幾條做乜
castanopsis + 1 + 10 有同樣疑問

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Happypig375 發表於 2022-7-12 23:32 | 顯示全部樓層
叫唔叫「唔犧牲原有服務者利益前提下拓展服務」?
ATENU135 發表於 2022-7-12 23:37 | 顯示全部樓層
運吉不嬲都係講一套做一套
招標扮晒公平咁 結果其實都係兩間分餅仔
佢應該係諗住九巴攞短途 城巴攞長途
咁就可以兩間都唔得失
 樓主| neoplan720p 發表於 2022-7-12 23:38 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-7-12 23:32
叫唔叫「唔犧牲原有服務者利益前提下拓展服務」?

呢個準則,
適用於新線唔踩入原有區域(如皇后山線唔入聯和墟、54區線唔停屯公三站)。

但以呢個準則,
點解要直接俾九巴開78A同67A呢?
仍然未解得通。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Happypig375 發表於 2022-7-12 23:39 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2022-7-12 23:37
運吉不嬲都係講一套做一套
招標扮晒公平咁 結果其實都係兩間分餅仔
佢應該係諗住九巴攞短途 城巴攞長途

以後仲會唔會有當年B2爆大冷老嶼中標呢
Happypig375 發表於 2022-7-12 23:44 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-12 23:38
呢個準則,
適用於新線唔踩入原有區域(如皇后山線唔入聯和墟、54區線唔停屯公三站)。

補返20、22踩咗九巴場?

或者係「有限度競爭」?
KC3555 發表於 2022-7-13 00:03 | 顯示全部樓層

簡單而言,招標目的不是為既定服務,而是打壓非專利巴士的市場,使邨巴在香港服務舞台逐漸消失。根本,一切的招標取態和形式,就與以往的邨巴一模一樣。運輸署希望從一邨一堆私人線拉闊至一小區一堆小區通勤線。就算你看另一款會出現的居民服務:跨市鎮的通勤服務都是一樣。
FBI2 發表於 2022-7-13 00:06 | 顯示全部樓層
競爭呢兩個字,已經係香港消失左了,而家只會講分餅仔.

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Fredhui + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Happypig375 發表於 2022-7-13 00:11 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-7-13 00:03
簡單而言,招標目的不是為既定服務,而是打壓非專利巴士的市場,使邨巴在香港服務舞台逐漸消失。根本,一切 ...

最私人嘅車莫過於私家車,私家車日日違泊、阻塞交通、排廢氣,唔取締,反而打擊邨巴,匪夷所思

根本好似歐洲咁搞好公共交通(唔係畀乜巴乜巴為慳錢而cut車)、限制私家車進出,先係廣大市民福祉

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +4 收起 理由
1320 + 1 + 3 英雄所見略同
Vittorio + 1 精闢見解

查看全部評分

12Lane 發表於 2022-7-13 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-7-13 00:11
最私人嘅車莫過於私家車,私家車日日違泊、阻塞交通、排廢氣,唔取締,反而打擊邨巴,匪夷所思

根本好似 ...

官商,功利主義去睇,就係有合作(或勾結)成份。邊個打骰,就邊個話事,招標亦都可以係做場戲。轉過頭屈尾十直接批條線,又可以美其名話保障居民選擇同利益。
根本冇準則,為左保障自己利益,佢可以冇準則地選擇性推行政策。塞車問題唔搞私家車,去搵紅van村巴落手又得;一時又話鐵路骨幹,對巴士喊打喊殺,一時又可以話鐵路好迫批條收貴幾蚊嘅T線巴士「輔助」鐵路。
現實就係每間公司地盤已經一早埋晒位,運吉除左戰狼上身之外都唔見得大規模改變現狀對社會有咩益處,幾間公司同市民利益放係個天秤上面,就係分餅仔,分得唔好,咪空降路線balance番,製造大家都有份做假象。就正如某些新區,一間公司攬晒幾條對外線,原來都唔夠一條 78a, k54咁大影響力,知咩事啦。