電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

建議開辦2P,來回會展站及筲箕灣

看全部

Edit 23/8: 2P回程港島東走線改為 太古城中心-筲箕灣-耀東邨-西灣河

耀東邨、東熹苑及興東邨等位於耀興路之屋苑前往銅鑼灣天后一帶,只能乘搭慢遊英皇道的2A,或使用2A/77/99/722<>2X之轉乘優惠。因此,建議繁忙時間開辦2P,方便耀興路及太古城居民前往銅鑼灣天后一帶。

懶人包:筲箕灣總站>耀東邨>興東邨>太古城>天后>銅鑼灣>會展站
會展站>銅鑼灣>天后>太古城>筲箕灣總站>耀東邨>興東邨>太康樓

(Outdated)潛在問題:往筲箕灣方向太慢?

地圖:https://www.google.com/maps/d/u/ ... 4a5iWjggyN5LFLksHZ0

收費:
全程收費:$6.7
永興街起往會展站:$4.9
興發街起往西灣河:$5.2
筲箕灣起往西灣河:$3.7

班次:
筲箕灣開 0705 0720 0735 0750
會展站開 1730 1745 1800 1815

停站:
往會展站:
1. 筲箕灣
2. 筲箕灣廣場
3. 東盛苑
4. 耀東邨
5. 耀東邨耀華樓
6. 東熹苑景熹閣
7. 興東邨
8. 太寧街
9. 高山臺
10. 太古城中心
11. 永興街
12. 香港中央圖書館
13. 希慎廣場
14. 北海中心
15. 軒尼詩道官立小學
16. 會展站

往西灣河:
1. 會展站
2. 史釗域道
3. 馬師道
4. 崇光百貨
5. 維多利亞公園
6. 興發街
7. 太古城中心
8. 筲箕灣
9. 筲箕灣廣場
10. 東盛苑
11. 耀東邨
12. 耀東邨耀華樓
13. 東熹苑景熹閣
14. 興東邨
15. 太寧街
16. 太康樓

(Outdated) 往筲箕灣:
1. 會展站
2. 史釗域道
3. 馬師道
4. 崇光百貨
5. 維多利亞公園
6. 興發街
7. 太古城中心
8. 太古城雅蓮閣
9. 太古城太湖閣
10. 太康樓
11. 港島民生書院
12. 西灣河站
13. 東欣苑
14. 東熹苑
15. 東熹苑逸熹閣
16. 耀東邨耀華樓
17. 耀東邨
18. 耀東邨耀興樓
19. 耀東邨耀貴樓
20. 筲箕灣廣場
21. 筲箕灣

歡迎討論

Advertisement

回帖數目:19

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# cx838

耀東資源過多,客量唔夠,無需開線

要做不如直接d直剷會展站

• 4# hvshe

引用: cx838 發表於 2022-7-22 19:37

可以削77 99班去做
始終耀東人口都唔少
但仍然淨得77 99<>2X搞銅鑼灣特快
都唔理想

咪俾佢繁時3-4班囉

• 5# hvshe

引用: andy1010 發表於 2022-7-22 20:54
要做不如直接d直剷會展站

第一 服務唔到銅鑼灣天后
第二 已有722(sorta)

引用: hvshe 發表於 2022-7-22 21:40
可以削77 99班去做
始終耀東人口都唔少
但仍然淨得77 992X搞銅鑼灣特快

東行兜太古個結果係班客會死等2X

唔係筲箕灣特快被720X做到樣樣衰衰嘅話,2P係應該耀東開,然後調頭落山經筲箕灣直上東廊

引用: cx838 發表於 2022-7-22 19:37

啱呀
720減咗兩次班嘅時候722有無事?

• 8# hvshe

引用: brianso198 發表於 2022-7-22 21:57
東行兜太古個結果係班客會死等2X

唔係筲箕灣特快被720X做到樣樣衰衰嘅話,2P係應該耀東開,然後調頭落山 ...

認同東行個樣好核突,都覺得做筲箕灣特快係值得做嘅

不過西行我比較著重同2A同站,所以先選擇咁樣行,並無意吸納筲箕灣客(筲箕灣站位擺77坑)

東行真係唔知點行會最好,所以拼咗個咁嘅走線出嚟
再諗其實可以落橋停太古城中心,之後再上東廊直飛筲箕灣,總站擺太康樓
咁樣會唔會吸納到一啲筲箕灣客?

引用: hvshe 發表於 2022-7-22 22:14
認同東行個樣好核突,都覺得做筲箕灣特快係值得做嘅

不過西行我比較著重同2A同站,所以先選擇咁樣行,並 ...

東行想吸筲箕灣客係一定要天后直達筲箕灣,果d咩先經太古城再去筲箕灣諗都唔洗諗。

太古城東行個圈係令720行到筲箕灣越做越差既其中一個原因
你要有效地吸筲箕灣客係一定要擺筲箕灣尾站

筲箕灣唔係唔值得擺尾站但問題係屎水拎條720X做耀東+筲箕灣
結果沒有比較沒有傷害,耀東客數高過筲箕灣一截,但又唔至於要加班果下慘
又,東行2X轉車吸引力大,主要係因為條線係的士行法

但根據720X經驗,如果用筲箕灣上落橋,山上總站放耀東係好夠
遠d都無客

引用: hvshe 發表於 2022-7-22 21:42
第一 服務唔到銅鑼灣天后
第二 已有722(sorta)

第一 有2X,太古城去天后銅鑼灣落鐵,要做太古城不如搵8做,反正少客
第二 722西行去會展站遠到無人用,繁時722東行飛灣碼提速

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路