hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [典型歐洲航班] Flight Report:Lufthansa LHR - FRA ...
開啟左側

[飛行報告] [典型歐洲航班] Flight Report:Lufthansa LHR - FRA

Waiyin12 發表於 2022-7-26 15:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2022年3月21日(星期一),香港政府宣佈入境人士之酒店隔離,由14日縮短之7天,同時取消針對英國、澳洲等9國的禁飛令予以取消,4月1日生效;聽到此消息小弟隨即搵機票同隔離酒店,最後選定搭 Lufthansa,從London 經 Frankfurt 轉機回港。

選擇 Lufthansa 的原因,某程度上係用排除法(Austrian、Etihad 等航空公司現時沒有到港航班,在此省略)
- CX,VS 直航價格昂貴,LHR - HKG 來回高於 £1000
- KLM, Emirates 除 AMS / DXB 外加停 BKK,比較麻煩
- KE, TK, QR, TG 價錢與直航相約
- 訂票時 SQ 因新加玻暫停轉機往香港/中國服務(已於7月上旬恢復),轉機需入境領取行李及重做 PCR Test
最後淨下 LX,LH,AY 三間,亦私下問過一位板友意見
- AY 一星期只有1-2班機飛香港,當時(3月)擔心航班熔斷後難以安排
- 當時資料:LH 以 A340-300 執飛 FRA - HKG,LX 則以 B777-300 ER 執飛 ZRH - HKG,兩者價錢分別不大;現時(及在未來)搭到 A340 機會不多,B77W 則為長途常用機型,所以揀 LH
(後記:Swiss 而家都係用 A340-300 飛 ZRH - HKG...)

Intercity 出機場記:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148169-1-1.html

回港航班起飛前48小時(我的 case:FRA 起飛時間,轉換為英國時間的48小時內)內要做 PCR Test,小弟選擇經倫敦 Nuffield Health Barbican,中心於 Barbican Tube Station對面

Lufthansa(及其他 Star Alliance 航空公司)於 Heathrow T2 check-in,我在起飛前 3.5 小時到,接近唔需要排隊
JPEG image 3.jpeg

無諗過搭 Lufthansa 都有 Cantonese Staff
(P.S. 呢位女職員感覺完全唔係我喺 HKG / 搭 CX 會遇到嘅地勤,而係似入咗一間小店買野;但所有手續都順利完成,我唔覺有任何問題)
地勤表示 LH 911 上座率高,行李架位置未必足夠,可以將一間 hand-carry baggage 寄艙,但我因喼內有隨身物品,所以婉拒;而家諗返真係一個好啱決定 20220720_130938.jpg

反而隔離 Turkish Airlines 櫃位酒打緊蛇餅...
JPEG image 4.jpeg

Terminal 外一攝:Qantas A380, Qantas B787, Virgin B787 (?), Cathay Pacific A350 (?)
JPEG image 5.jpeg

過安檢用咗好多時間,原因應該係人手不足,並無開晒所有 security lane;而且機場要求電話電腦、100 mL 以內液體需獨立過機,唔少乘客係排到先開喼拎出嚟,加上歐洲內唔少乘客唔用記艙行李,將行李喼 hand-carry

入到 T2 Airside,距離登機僅淨半小時
JPEG image 7.jpeg

LH 911Sharecode: NH 6136, OU 5487  
London Heathrow Airport (LHR) - Frankfurt/Main Int'l Airport (FRA)
Scheduled Time: 16:30 - 19:05 (Flight Time 1 hour 35 mins)
Actual Time (pushback - gate arrival): 16:31 - 18:56
Aircraft: Airbus A320 neo Registration Number: D-AING (感謝板友報料!)
Seat: 10A > 10F

是日用機, Lufthansa 舊塗裝
JPEG image 11.jpeg

早一個鐘(15:30)的 LH 909(同樣為 A320 neo 但配新塗裝), 當日最終仲遲過 LH 911 出發
Lufthansa LHR - FRA 班次非常頻密,平日日間1-2小時一班
JPEG image 8.jpeg

上機時小弟本身劃的 10A 被人佔據,對方表示自己應該係坐 10F(可能係坐錯位?)
Anyway,咁我過對面坐 10F
JPEG image 17.jpeg

機內為典型 3-3 排列,1-9 排為 Business Class(3座位中 B、E 位留空),第10排為 Economy Class 第一排
(後方11、12排為 Emergency Exit row,小弟本身都想坐,但 check-in 時已經賣出;
另外想講下,Lufthansa 網頁指航班起飛前 23 小時方可 check-in 劃位,但小弟在飛前約 40 小時登入 Lufthansa app,竟然比我選位,並可完成整個 check-in程序;唔知係咩原因...)
JPEG image 20.jpeg

Legroom, 上方行李架爆滿,但隔離 10E 無人坐,所以將個喼放咗落 10E 凳底
JPEG image 9.jpeg

16:31 pushback,窗外可以見到飛機引擎,並且難得地非常準時
(我睇過 6月尾-7月中 LH 911 flight status,唔少日子 delay 30-60 分鐘,令我有D擔心要喺 Frankfurt 衝去上機,最壞情況可能會 missed connection,照咁睇我應該好安全,喺 FRA 轉機時間充足?)

Taxi to runway,路經 British Airways 機庫
JPEG image 10.jpeg

16:45 take-off from runway 27R(北跑道)
JPEG image 12.jpeg

起飛後即往東南飛,窗外為 Dungeness, Kent
JPEG image 16.jpeg

A320-200/neo Safety Card
JPEG image 15.jpeg   
英倫海峽海岸線
機上不設任何 IFE / inflight information,不太清楚實際位置
(就算機上沒有 Wi-Fi,部分相片係有 location data,部分則沒有‘小弟飛前一星期先換電話,尚在摸索中)
JPEG image 14.jpeg

Inflight Service:一枝水、一塊朱古力
(按:睇過某板2018年末搭 Lufthansa Cityline FRA - LCY, Economy Class 都有提供一件三文治;歐洲已走出疫情陰霾,LHR 同 FRA 機場都唔需要戴口罩,我就唔信係因為疫情不提供 cold snack;當然,Covid 係一個 cost-cutting 嘅絕佳藉口)
JPEG image 19.jpeg

取而代之的是 Onboard Delights,想要咖啡熱茶/其他小食就要比錢買

本身想試下 Salmon Poke,但空服表示售罄,反推介 Vegan Harvest Salad,但我興趣不大所以作罷

前方 Business Class 有提供正餐
JPEG image 18.jpeg

在比利時上空,雲層較多
喺我影完呢張相唔夠一分鐘,飛機遭遇強烈氣流;我當時有扣安全帶但唔算太緊,係成個人彈起咗一下,玩跳樓機/過山車的感覺

已盡入德國境內,可見地面有一批風力發電機

開始下降,下方為萊恩河(Rhine River)及一島嶼
JPEG image 22.jpeg

高空俯勘 Frankfurt/Main Int'l Airport
JPEG image 23.jpeg   

睇過某板友約十年前飛 Frankfurt 的 Flight Report,現時 Frankfurt 高樓大廈數目有所增加,但同倫敦、東京等仍有明顯距離

18:50 降落,滑行至18:56 到閘口
呢程機其實好快,air time 只係一個鐘多幾分鐘,感覺仲短過 HKG - TPE (或者係因為中途有氣流?)
(值得一提,呢程機部論喺 LHR 定 FRA 嘅 taxi speed 都係頗快,唔知係機長開得快,定 A320 係細機可以開得比較快)

路過一部 United Airlines B777
JPEG image 24.jpeg

LH 911 喺 B Gate 落機,而下程飛香港的 LH 796 喺 Z69 Gate (Z 區盡頭)登機,需要轉換 Concourse
好彩 LH 911 準時抵達,時間尚多

搭 Frankfurt Airport Skyline
JPEG image 26.jpeg   

車廂
JPEG image 27.jpeg

ANA B787-9 Dreamliner, Star Wars R2-D2 Livery
去過咁多次日本都無見過 ANA Star Wars 機,估唔到會喺 Frankfurt 見到一部
應該係準備執飛 NH 204 往東京羽田
JPEG image 25.jpeg

Aegean Airlines A320 neo, 機頭玻璃類似 A350 款
後方為 Lufthansa B747-8i
JPEG image 28.jpeg

Z69 Gate 唔係係人都入得,喺 Z62 Gate 對出有幾個 counter 檢查登機文件,當然需要排隊...
之前見人分享過呢個 Document Check 會用唔少時間,所以我 LH 911 落機後係直接行區 Z69,中途無任何 Shopping
JPEG image 29.jpeg

既然係返香港的文件檢查,即係關 LH 796 事而非 LH 911;由於下一班機 LH 796 內容較為豐富,兩程的飛行記錄將分拆成文,下回再續。

LH 911 感想:
同樣機程嘅航線,小弟淨係搭過台港線,除咗好細個(當時我小學都未畢業)搭過一次華信航空飛台中,其全部都係國泰/港龍(結業前),某程度上是 “寵壞” 咗
喺外國,個半鐘甚之更長的航程用 narrow-body 執飛,沒有 IFE 實熟家常便飯,HKG - TPE 大部分用 wide-body,全機有 IFE 仲有 hot meal 係一個例外,而唔係搭個半鐘機的應有服服標準

不過,Lufthansa 作為歐洲龍頭航空公司,連一包餅/一杯蘋果汁都無,服務仲差過大西洋對岸的 American / United Airlines, 確實係唔理想。而且 Lufthansa 為Skytrax 5星航空公司,相信乘客對佢必定有所期望;我今次重點係去 Frankfurt 轉機返香港,LHR - FRA 唔太重要,但如果我純粹英國飛去德國(放暑假去渡假),搭得 Lufthansa/其他傳統航空, 我嘅期望一定會高過對 Ryanair / Easyjet 的期望;Mainline 近乎0服務,仲少過評級更差的航空公司,這是否一個好的做法?

期待將來搭其他航空公司喺歐洲境內的航線,Air France, Swiss, Finnair etc., 有比較之下再作評論。

另外,係歐洲搭飛機係要當自機搭緊 HK Express / 任何 LCC,因為歐洲境內大部分機票唔包寄艙行李,唔少人會選擇唔帶任何寄艙行李,將個細喼 hand-carry 上機,所以 overhead bins 好快爆滿,行李多就早上機為妙(我喺 LHR 掛住買手信,接近 gate close 先去上機;下次一定唔可以)

預告:天下並沒有免費午餐,返香港之路唔會容易;LH911 LHR - FRA 一程 咁準時,係要還的!!

多謝點閱,歡迎討論~
Stay Tuned!

評分

參與人數 6aPower +10 HugeC +60 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 3 + 10 多謝分享
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享
Fuk19805 + 2 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
TE8311_QTR 發表於 2022-7-26 16:25 | 顯示全部樓層

Lufthansa今年cut cost cut得好厲害,而且睇Flight report啲乘客反映體驗差咗好多,呢間已經係上個月skytrax rating降級為4星
呢間飛香港用A343都算犀利,係舊果種犀利

我個人睇似乎AY而家有機會係表現比較穩定個間
- 比較準時, 無KLM, Air France咁恐怖
- 無乜點cut cost
- Hard product 仲有推陳出新: 幫旗下A330換新櫈,Upgrade IFE (Panasonic Ex2 to Ex3)
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-26 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-7-26 16:25
Lufthansa今年cut cost cut得好厲害,而且睇Flight report啲乘客反映體驗差咗好多,呢間已經係上個月skytra ...

原來 cut-cost 係有後果,咁真係抵佢從5星航空公司上面除名
亦即係話我搭咗一間 downgrade 緊嘅航空公司,嚴重到可以跌埋粒星(因航都因咗好多年,但粒星仲未消失),體驗可想以之...

不過架 A343 其實我唔覺有咩問題(除咗可能係老爺機,機件有問題搞到 delay),客艙 Lufthansa 都保養得好好,IFE 有 touch screen 而張凳亦都係舒服嘅
加上我鐘意坐窗口位而座位係 2-4-2 排法,出入方便過 B77W / A350
講真如果 Lufthansa 係用緊 A350 飛 FRA - HKG,我好可能已經去咗搭 Finnair
TE8311_QTR 發表於 2022-7-26 20:03 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-7-26 18:15
原來 cut-cost 係有後果,咁真係抵佢從5星航空公司上面除名
亦即係話我搭咗一間 downgrade 緊嘅航空公司 ...

LH A340 有大翻新過,所以內籠望落唔覺好老,不過個IFE係來自一間叫Zodiac嘅公司,個樣又膠又細
以前係HX見識過Zodiac嘅IFE,以後都唔敢搭有呢種電視嘅公司
S3BL100 發表於 2022-7-26 21:26 | 顯示全部樓層
Skytrax 排名根本係亂來的,聽聞航空公司肯畀錢人 review 就得

2015 年第一次去歐洲,LH FRA-TXL(當時仲用緊柏林舊機場),都仲有 stroopwaffel

然後 2018 坐過 Lufthansa Group 旗下廉航 Eurowings CDG-HAM,估唔到有三文治派

聽聞而家長途只要 12 個鐘以下,second meal 只會係 cold snacks 而唔係 hot meal(我上次坐 LH 長途已經係 2019 年),而家真係無眼睇

不過 LH 多怪獸機種,而且保養上佳,岩我口味就真

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-7-27 02:39 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-7-26 21:26
Skytrax 排名根本係亂來的,聽聞航空公司肯畀錢人 review 就得

2015 年第一次去歐洲,LH FRA-TXL(當時 ...

我睇閣下搭 UA AA 甚至 Southwest 嘅美國內陸機,服務仲好過 LH LHR - FRA,直係唔知講咩好...
同意 Skytrax 排名作不得準,連海南航空都有5星...
(但 SQ NH 個排名高又啱嘅,而 Lufthansa 跌咗粒星我覺得係非常合理)

Cold Breakfast 一事我可以做證,而且唔止 12 個鐘以內; FRA - HKG 飛行時間係 12 hours 40 mins,HKG - FRA 更加要飛14個幾鐘,但據我自己經歷(FRA - HKG)同隔離 post (HKG - FRA),都只係得 Cold Breakfast

如果有機會搭 trans-atlantic,今時今日直係唔排除 UA/AC 服務可以好過 LH

FRA - HKG 嘅飛行報告我仲寫緊,因為內容真係好多(唔淨止一程機要紀錄),希望到時大家唔好嫌太長
DIH 發表於 2022-7-27 10:15 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-7-27 02:39
我睇閣下搭 UA AA 甚至 Southwest 嘅美國內陸機,服務仲好過 LH LHR - FRA,直係唔知講咩好...
同意 Skytr ...

美國內陸機有好多種,regional jet一個鐘有找又得,廣體機搭半日都得。

睇返LHR-FRA距離比HKG-TPE短五分一左右,當然時間較短,而港台線係奇葩(O&D及轉機都非常多,又無其他地面選擇),的確不能作準。

我記得1996年(!)搭BA LHR<>CDG有water, juice & warm pastry,而家就梗係cut得就cut。

LH肯維持飛香港已經算好,VS直頭想放棄咁款,而家話出年三月底前都唔飛。

見你話taxi得快,以我之前搭HX/UO的經驗,前路暢通的話A320系列真係可以taxi得頗快,感覺可能有30-40 km/h。
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 11:32 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-7-27 10:15
美國內陸機有好多種,regional jet一個鐘有找又得,廣體機搭半日都得。

睇返LHR-FRA距離比HKG-TPE短五 ...

LHR taxi嘅時間有好多因素影響,除咗前路暢唔暢通嘅話,重要計埋個閘口離個起飛位置幾遠,所以樓主第一程機肯定係好彩

因為小弟係親LHR啲流量都比較高,都係要等好耐嘅。

拎降落比較好啲,平時搭QR land咗LHR 27R之後要成20分鐘先至碌到去閘口,跟住又要10-15分鐘先落到機,個體驗真係
有得揀而地面交通就到時間嘅都唔想飛LHR
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:43 | 顯示全部樓層
識廣東話嘅姐姐仔職員似香港移英人士或者廣東人不過帶左圓形眼鏡,感覺上個樣好可愛或者係靚女1名
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-8-8 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

waiwai519 發表於 2022-7-27 20:43
識廣東話嘅姐姐仔職員似香港移英人士或者廣東人不過帶左圓形眼鏡,感覺上個樣好可愛或者係靚女1名 ...

我冇影人全樣,所以無遮樣啫;有無咁眼利呀😂
Anyway,評論一個飛行體驗,地勤/機組人員樣貌美觀與否,我係唔會給予任何比重~

我聽唔出佢嘅廣東話有任何北方口音,似係香港人/有純正粵語口音嘅廣東人?
我感覺佢同喺 HKG / 搭國泰會遇到嘅 Cantonese staff 唔同,喺衣著打扮、表達方式有分別
唔知係咪香港同英國對地勤人員要求唔同,英國容許每位員工用自己的方法行事?
但我係好滿意佢既服務,nothing to complain

唔排除有香港移民去到英國喺機場返工,係都好合理
唔知 LHR 有無因為暑假期間人手短缺,聘請任何短期 / part-time 員工?
If yes,咁有留學生應徵做暑期工亦唔出奇