hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福 ...
開啟左側

[飛行報告] [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時

Waiyin12 發表於 2022-7-27 13:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前往倫敦機場:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148169-1-1.html
上一程機,LH 911 LHR - FRA + Frankfurt 轉機(包含選搭 Lufthansa 之原因):https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148263-1-1.html

承上篇,從 London Heathrow 飛抵 Frankfurt/Main,LH 911 非常準時,所以轉機時間充裕。
班機從 Z69 Gate 登機,Z62 對出有一排 Counter 檢查香港政府要求的登機文件:
1)48 小時內 PCR Test Negative Report(計到港航班預定起飛時間,in my case: LH 796 Frankfurt 起飛時間 48小時內)
2)疫苗接種記錄,科興/BioNTech 最少要打兩針
3)檢疫酒店7晚 Booking Confirmation
JPEG image 29.jpeg

檢查小弟文件的似係一名ABC/BBC,無問題後會在登機證上蓋印
航班 20:50 出發,我 20:05 左右入到侯機室,有時間整理行李、休息下咁

兩班 VIP(Very Important Plane)需要櫃位檢查文件,左邊為 LH 778 往新加玻,右邊為 LH 796 往香港;香港隊人龍明顯較長,估計係文件更多更複雜
JPEG image 30.jpeg

LH 778 FRA - SIN 用機,A340-313 Star Alliance Livery JPEG image 31.jpeg

LH 796 Sharecode: CX 6798, NZ 4212
Frankfurt/Main Int'l Airport - Hong Kong Int'l Airport
Scheduled Time: 20:50 - 15:30 (+1)
Estimated Flight Time: 12 hours 40 mins
Aircraft: Airbus A340-313
Registration Number: D-AIGX

用機,同樣為 A340-300,配 Lufthansa 新途裝
(唔知點解 Lufthansa 唔係用 LSG Sky Chefs,而係用 Gate Gourmet?)
JPEG image 33.jpeg

見 20:50 都未開始登機,打算過去 Counter 睇下,同時打個電話比家人報個平安, 同時 Frankfurt 天氣轉差,開始落雨、行雷
講電話講到一半,見顯示屏顯示 “Delay” 及一個新時間(我企得比較遠,睇唔到個新時間),隨即 cut 線同行去 counter 訊問
JPEG image 35.jpeg

當時條隊有一個人喺我前面辦緊手續,我排第二

未排到我,已經有一位職員(應該係比較高級/person in-charge?)出嚟做廣播

內容大致如下:
- 機長表示機件故障飛唔到,delay 到第二朝 (21/7 Thu) 11:00 起飛,再遲一天(22/7 Fri)05:35 到香港。
- Lufthansa 會安排 Frankfurt 酒店比大家瞓一晚,以及 機場 - 酒店 嘅的士錢;第二朝瞓醒返嚟 FRA 上機即可
- 要保留 Boarding Pass,座位不變
- 請儘閣下所能聯絡檢疫酒店改遲一日(現場隨即起烘,但職員要求下好快安靜返)
- (下一句)Lufthansa 會出延誤證明,就算改唔到,都可以照樣登機去香港,唔會有任何法律責任。
- 按照德國法律,禁止拍攝機場職員,嚴重者可報警處理(有乘客用電話錄得職員嘅廣播內容,被要求 delete video)

之後職員同乘客 Q & A,部分重點:
- 之前做既 PCR Test 繼續有效,不需重新做
- Lufthansa 會承擔當晚晚餐費用(酒店保第二朝早餐),以及改香港檢疫酒店更改費用
- 寄艙行李會留喺機場,第二朝自動送上飛機,當晚唔需要亦唔可以拎返行李
- 第二朝會由另一閘口出發
- 部分乘客經香港轉機往 Bangkok,Manila 等地,只要機票係經 Lufthansa 一程過出,Lufthansa 會安排香港出發一程missed connection 嘅 rebook,確保將乘客送至機票上最終目的地

相比部分乘客需要 rebook,我嘅要求相對簡單:一晚酒店單人房 + 來回交通即可。
地勤共提供三張 voucher,一張 for 酒店,兩張係的士(來回閣一張)

路過一部 B747-8i,準備執飛 LH 572 往南非約翰內斯堡(Frankfurt/FRA - Johannesberg/JNB), 該班機於當晚同晚起飛,但因天氣 delay 一小時多
JPEG image 38.jpeg

前往酒店需入境德國,在於機場外排隊
搭的士前往酒店,車上傾談中的士司機表示 Lufthansa is not a good airline, 佢話每日都收到 order 到機場接客,換然之 Lufthansa 每日都有飛機咁樣 delay 一晚法
Note:我無 fact-check 但唔意外,單係 LH 796 FRA - HKG 呢班,同類事件(delay 一晚,第二朝先飛,遲一日到香港)6月1日至今已經發生過三次,我就唔好彩喺第三次時中獎;成文之時收到消息,今個星期 Lufthansa 地勤罷工,有一班 LH 796 FRA - HKG 將會取消
JPEG image 39.jpeg

Lufthansa 安排比我的酒店為 Comfort Hotel Frankfurt Airport West, 房間環境非常理想,個梳發位仲正過我而家住緊嘅隔離酒店(不過點都好,只係瞓一晚)
JPEG image 53.jpeg

JPEG image 54.jpeg

由朝早到而家都未食過野(本身諗住機上有晚餐),酒店位於工業區(非 Frankfurt 市區)且當時已係夜晚23:30,我無可能出去覓食
問過酒店職員,對方推介一個德國外買 app,好彩半夜都有餐廳營業,亦有車手送外賣

由於之前見有人分享過,搭漢莎都係 delay 一晚,到第二朝登機時,改唔到酒店就唔比上機。
雖則當時漢莎地勤話改唔到都無問題,我都有少少擔心第二朝會反口。

本身 book 咗 pentahotel,打電話去酒店無人聽(都理解嘅,當時係香港凌晨)
同時用晒兩個電郵(Subject: Urgent Request)+ Facebook dm(註明 Confirmation number,attach delay notification)
03:30 (香港時間 09:30) 左右酒店覆返可以改遲一晚,提供埋新嘅 booking confirmation,即時放心晒
所以,我都無唔知酒店係睇咗我電郵定 Facebook dm lol

終於搞掂所有棘手嘢,淨低 3-4 個鐘沖個涼,撻上床休息一陣,等第二朝上機

搵外賣時發現酒店原來喺河邊,難得嚟到 Frankfurt,決定食早餐前落樓行個圈

房間窗外風景,鄰近工業區
JPEG image 44.jpeg

酒店對出指示牌,為於 Kelsterbach 一區
JPEG image 46.jpeg

美茵河一攝
JPEG image 45.jpeg

水閘
JPEG image 49.jpeg

返到酒店大堂食早餐,食物選擇不多
JPEG image 52.jpeg

食完就返上返執齊行李,同時請 Reception 幫忙印新的香港隔離酒店 Booking Confirmation,及 call 的士去機場

司機表示 Motorway 有交通意外,會改經小路去機場,原本10分鐘車程會增至 20-30 分鐘
一段路與鐵路並行,係 S-Bahn
JPEG image 55.jpeg

Frankfurt Int'l Airport Departure Hall,顯示屏仍是舊款掲牌式
(另外,感覺 Frankfurt Airport 有點舊,相比同樣是德國、我幾年前去過嘅 Munich Airport,或今次出發的 London Heathrow,Frankfurt Int‘l 都係比較舊)
JPEG image 57.jpeg

今次登機閘口為 B20,又要搭 Skyline,今次去 Concourse B

Skyline月台所間,左方為 Condor B767-300 ER,中間有兩部 Lufthansa(一部為 narrow body,未能辨別型好;另一為 Star Alliance Livery),最右為 Qatar FIFA 2022 宣傳塗裝 B777-300 ER
JPEG image 56.jpeg

Frankfurt 並無統一安檢,而係入每個 Concourse 之前先過 Security Check
JPEG image 59.jpeg

排咗接近 45 分鐘,過完安檢後時間所淨無幾

閘口外有職員櫃枱,但無再檢查到港文件,出示前一日張 boarding pass 就入得;換句話講,就算無改/改唔到檢疫酒店,都可以照上機
用機同琴日一樣(By Registration Number),無再影相

LH 796
Rescheduled Time: 11:00 - 05:35
Actual Time (pushback - gate arrival): 12:34 - 07:26
Seat: 18A (Economy Class 第二排)

利申:小弟 2017 年搭過 LH 731/730 HKG - Munich 來回,當時以 Airbus A340-600 執飛,上年飛英國時搭英航 B77W(Flight Report:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2120043-1-1.html),此報告內難免會作比較

現時 Lufthansa 規定機上需配戴口罩,不接受布口罩/氣閥口罩
小弟趕去登機時除咗口罩,登機時未有戴返,空服提供一個 KN95 口罩(當然,我坐低之後有戴返口罩的)

本身 11:00 出發,但 11:00 我先啱啱坐低,即係註定要再 Delay...
窗外可以見晒兩個引擎
JPEG image 61.jpeg

座位正面,recline 角度算舒適
JPEG image 124.jpeg

機上為 A340 經濟艙一般 2-4-2 排列
JPEG image 78.jpeg

應該有乘客遲到,等到 11:30 先 boarding completed

之後機長廣播,先為昨晚機件故障延誤致歉,但同時表示跑道未有空位(因為我地班機係 delayed,並非原先 scheduled 呢個時間),至少要等多半小時...

Safety Video,先為德文版後為英語,內容比 CX,NH 等長
JPEG image 63.jpeg

12:34 好感動,Finally pushback!!
JPEG image 62.jpeg

TAP Portugal A321
JPEG image 64.jpeg

Lufthansa A330
JPEG image 66.jpeg

Lufthansa Cityline CRJ jets
JPEG image 73.jpeg

12:53 從 Runway 18 起飛,後隨即向東轉

德國 Ederheim 上空,航機改變航向中
JPEG image 75.jpeg

起飛後派發耳機;現時 Lufthansa 提供耳塞式耳機,耳塞上有海棉;喺機上戴著口罩 + 耳機 10幾個鐘,耳仔係有少少痛... 或者可能我口罩太緊?
(按:2017 年搭 LH 731/730 時,經濟艙亦有提供耳罩式耳機 + 全新海棉罩,當時的耳機明顯比較舒服)
JPEG image 77.jpeg

之後有 Drink Service,要咗杯白酒

匈牙利上空,下方為多腦河(Danube River)

派第一餐,並無任何主菜選擇,一律為蕃茄芝士長通粉;配餐有雜菜沙律(另有一樽沙律醋)、麵包(連牛油、芝士)及一塊蛋糕
食物簡單但味道相當唔錯(好食過上年搭英航 HKG - LHR 嘅餐食不少),可能越簡單的食物越好味?不過一盤蕃茄醬燴意粉,要整得難食都應該唔容易
Lufthansa 依舊提供金屬餐具,值得一讚
但全個經濟艙無得揀,全部比同一款仲要係 vegetarian meal,cut-costting 用意極明顯
好彩 economy 仲有 complimentary alcoholic drinks,要咗一罐啤酒,一如所料為德國啤酒
JPEG image 82.jpeg

Lufthansa A343 餐枱不可對摺,但面積較小;一個 meal tray + 一罐飲品 + 兩隻杯 已經唔太放得落

派餐後每人提供一枝樽裝水,飲晒可以去 galley refill
(亦可見我留下杯啤酒慢慢飲)
JPEG image 85.jpeg

飛至羅馬尼亞上空,地勢比西歐(唔計阿爾卑斯山脈)多高地起伏,圖為 Defileul Jiului National Park
JPEG image 83.jpeg
IFE:Lufthansa A340 機艙有經翻新,攝 touch screen 但螢幕大小比 LH A350 / 現今長途機標準(如 KLM / CX B77W,AY A350 等)為少
畫質正常,但 touch screen 並唔靈敏
內容蘊藏量頗豐富,按系同顯示,共有 262 套電影、197 輯電視節目及 199 部音樂
小弟主要睇電視同聽音樂,未有留意電影新舊

JPEG image 80.jpeg

A340-300 Safety Card
JPEG image 93.jpeg

機上備品:枕頭、毛毯(毛毯我無用過,枕頭我係當 cushion 用嚟攬)
JPEG image 94.jpeg

JPEG image 95.jpeg

呢班係長途機,但沒有任何 mid-flight snack,同樣以 buy-onboard 取代;任何小食(包括薯片、朱古力、餅乾)都唔係免費,全部要比錢買;另有 Vodka,Bailey,Champagne 等酒品可供購買
以10幾個鐘的長途洲際線而言,唔提供任何小食,咁嘅服務真心唔要得...
又一樣證明 Lufthansa cut cost cut 上腦
JPEG image 87.jpeg

從保加利亞(圖中大約為 Varna Bay)進入黑海
JPEG image 86.jpeg

從經黑海南岸進入土耳其

土耳其東部 Tunceli 一帶,地貌以山脈、湖泊為主

Van Golu 上空
JPEG image 98.jpeg

進入伊朗上空,機下為 Lake Urmia
(不得不提,中亞的風景真係好靚 !!)

JPEG image 103.jpeg

之後瞓咗約半個鐘,醒來時已經日落;即係我 miss 晒全個日落過程,同埋個過程真係好快

Lavatory Tour,左右兩邊的廁所高度受限,應該係因為該行只有兩個座位的寬度(compared to B77W / A350 等 3-3-3 機型,靠窗一排有3個位)

上次 HKG - MUC,Lufthansa A340-600 廁所位於客艙下層,A340-300 相比之下無咁特別,但同 B77W 等唔同,Lufthansa A343 所有經濟艙廁所位於飛機中間(機頭廁所係 Business Class 專用,機尾只有 Galley 沒有廁所)
JPEG image 90.jpeg

前方 Premium Economy 2-3-2 排法

向東南飛至印度上空,機外雷聲 + 閃電不斷(唔係閃一下半下,而係持續地閃,歷時最少半小時),我嘗試影閃電又真係影到
JPEG image 106.jpeg

現今絕大部分民航機為非吸煙航班,這點是常識吧;但之後的廣播似乎要令我改觀。
在閃電中機長突然作廣播,指收到報告有人在機上食煙(可能觸動了煙霧感應器?),嚴詞警告機上絕對禁止吸煙,嚴重可導致全機起火;如再發現會從嚴處理,降落後交由警方跟進。
聽到呢到,唔少乘客(包括小弟)感到鄂然。

印度新德里(New Delhi)高空夜景
JPEG image 109.jpeg

喺到心諗:如果係日間,會唔會見到喜馬拉雅山脈?

飛至雲南省會昆明,天空開始日出
JPEG image 110.jpeg

派發早餐,只有 Cold Breakfast 且無得揀
主要係一件三文治,內有茄子、紅蘿蔔、芝士及醬料,麵包比較乾但餡料味道可以;隨餐附有 Fruit Yoghurt 及一大塊 Kit-Kat。
JPEG image 112.jpeg

在3萬呎高空欣賞日出的天空
JPEG image 113.jpeg

廣東省肇慶上空,圖中河流為珠江
JPEG image 114.jpeg

佛山市
JPEG image 115.jpeg

中山上空,遠處可見港珠澳大橋(唔太肯定,希望冇同虎門大橋混肴)
JPEG image 116.jpeg

大嶼山石壁水塘,後有香港國際機場(可見第三條跑道填海部分)

香港島北部及九龍半島,喺我手機 zoom-in 睇的話,啟德郵輪碼頭堆方艙醫院機礙眼...
JPEG image 121.jpeg

清水灣、將軍澳,影到將軍澳跨灣連接路
JPEG image 122.jpeg

在西貢上空轉向往西南飛,圖中下方為城門水塘,遠處可見昂船洲大橋及葵青貨櫃碼頭

07:13 降落香港國際機場第三條跑道(新 Runway 25R)
JPEG image 123.jpeg

07:26 滑行到 Gate 25,歡迎我地嘅係一群 PPE staff;但佢地喺大熱天時仲要著住全套保護衣真係幾慘 :/
相信呢個現像只能夠在香港、澳門、大陸、北韓(唔知台灣現況如河,但好似放寬防疫措施比香港進取)
之前睇過新聞話上海有大白中暑,希望香港不要發生同樣悲劇
JPEG image 125.jpeg

落機後見、一天後首航的大灣區航空 B737-800
JPEG image 126.jpeg

LH 796 感想:
相信咁樣嘅經歷,Lufthansa 嘅好壞會係幾有爭議性;以下我會逐個方面講下

機票售後服務:唔掂
小弟經 Lufthansa 官網訂機票,當時可以免費更改,但原來無得自己上網改,所有更改要打電話去改。6月中時見歐洲機場有混亂,我擔心 1 hour 45 mins transit time 會唔夠,特別 LH 911 經常 delay(雖然最後我班 LH 911 非常準時,係 LH 796 delay),想打去改早幾班 LHR/LCY - FRA,一係無人聽電話,一係有人聽但廢到出汁,我叫佢 search LH 901 (LHR - FRA / 09:30 - 12:05) 或 LH 929 (LCY - FRA / 09:15 - 11:35),對方話要比 rebooking cost + fare difference (fare difference 我理解,但我張機票係有 free rebookrebook);之後佢表示 LH 929 有空位,但 LH 796 全機爆滿,改唔到。
我認識部分人訂 Lufthansa LHR/LCY - FRA - HKG 但 FRA - HKG (LH 796)比香港衛生署熔斷(上咗熔斷航班名單),打去改機票 Lufthansa 可以完全唔知 LH 796 取消,反問係咪要改經 Birmingham/Manchester 飛 Frankfurt;
想轉之後某日飛,check 到官網有當天航班機票出售但原來唔可以用作 rebook;

聽聞 Lufthansa 嘅 call centre 唔知喺印度定南非,anyway 好垃圾,務必改善。

Crisis Management(Delay 應變):良好
航班原定 20:50 出發,得知當晚飛唔到時,大約 21:05 時已經做 announcement,主動安排酒店過夜。
酒店質素非常唔錯,我一個人都比張大雙人床,聽職員講雙人房(連 parking)一晚好似 100 Euros;當然,我知有乘客係被提供其他酒店,唔知係更好定無咁好
(今次係 technical delay 故然為 Lufthansa 責任,唔知如果 weather delay 會唔會都安排酒店)
Lufthansa 提供一晚 Frankfurt 酒店(連早餐) + 來回的士,咁樣應對 overnight delay 做法妥當,我好滿意。
有人問到香港入境文件(隔離酒店 Booking / PCR Test),職員用幾分鐘搵出答案後隨即回答,完全無拖延時間、帶乘客遊花園的企圖。
之前見有人分享搭漢莎都係 delay 一晚,但第二朝 boarding 時,無 extend 香港隔離酒店就 deny boarding, 今次無再發生,目測所有乘客都順利登機。
另外 Lufthansa 有喺 boarding gate 派發 Passengers' Rights(EU 261)單張,無話睇死部分乘客唔熟行。

機上環境:良好
本身 A340 2-4-2 座位係好過現時長途主流 B77W / B787 / A350 放 3-3-3 / 3-4-3,我坐窗口位出入算方便;座位舒適,recline 足夠,legroom 一般;廁所集中喺中間方便排隊,乾淨衛生亦無問題。AVOD 選擇算多(少部分節目只設德語且無英文字幕),畫質正常但 touch screen 比較遲鈍,而且 screen size 比現時標準為小。

機上服務:非常一般
兩個餐都無選擇且為 vegetarian,唔知 Lufthansa 係連肉都買唔起,唔想處理 Vegetarian Special Meals(的確歐洲係比較多 vegan/vegetarian,我喺英國都識唔人係),定想玩 carbon neutral / sustainable flying.
兩餐甜品分別有一件單糕同一打塊(共4條)Kit-Kat,上年搭 BA 兩餐各得一小塊朱古力。
但兩餐味道都好過我上年搭 BA 飛英國唔少,希望 Lufthansa 的餐飲質素方面可以維持。
無 complimentary mid-flight snack 唔太建議,而且沒有任何空服行過走廊派飲品,可能返晒 galley 吹水

對比:2017 年搭 LH HKG - MUC,來回兩程都有 hot dinner + hot breakfast, 各有一中一西(同時係一葷一素)選擇,大慨係 薯餅、炒蛋 或 雞肉炒麵 之類。
上年搭英航 HKG - LHR,第一餐 hot meal(雞肉薯蓉 / 中式炒麵)及 第二餐 cold sandwich(cheese / chicken)都有選擇。

Skytrax 排名/價錢:
上一程 LH 911 Flight Repot 下,有板友幸得提醒原來 Lufthansa 已經唔再係 5星,based on我今次的體驗,我覺得係絕對合理,Lufthansa 咁嘅服務,平衡價錢我會理解,但唔可能同 Qatar / ANA 等比較。
(心諗:買機票時其實我可以比多~10磅,FRA - HKG  一程用 sharecode 搭 CX 機 (CX 288 / LH 7014),價錢比直接經 CX 買便宜不少,下次可能上 CX 機會好啲?)

不過 Lufthansa 機票價格係有競爭力,平過 CX 直航 及 EK、TK 等轉機;如果我想平平地來回 LHR - HKG(特別而家返香港要用多一筆錢喺7晚隔離酒店上....),Lufthansa 價錢上係幾吸引,不過下次我好可能會試 Swiss / Finnair,再作比較。

Ending:
唔好意思呢篇報告真係比較長,小弟搭飛機係鍾意坐窗口位睇風景,特別一啲平常未必會去旅行的地方(以前香港飛歐洲會經的俄羅斯,而家因俄烏戰事改經土耳其、伊朗等地),本身10幾個鐘的長途機已經唔少報告內容;今次再加上喺 Franfurt delay 一晚的篇幅,希望唔會悶親大家~

多謝大家睇到呢度,歡迎討論!

評分

參與人數 13aPower +32 HugeC +130 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
HZ8186 + 3 + 10 英雄所見略同
trident322 + 1 + 10 大師級作品
ATR109 + 2 + 10 Huge C
yuenpo + 2 + 10 精闢見解
2076 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 大師級作品
DIH + 5 + 10 有圖有真相,多謝分享,辛苦晒.
timothychu + 2 + 10 大師級作品
S3BL100 + 5 + 10 大師級作品
volvo_chan + 5 + 10 多謝用心和詳盡的分享!
Fuk19805 + 2 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享, 非常詳盡

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 14:38 | 顯示全部樓層
估唔到LH處理IRROPS (Irregular Operations)都幾好,可能大delay當食生菜,係歐洲各地包括英國都係話之你
就算QR都係垃圾級處理,Station manager可以潛晒水

另外講下另一航空公司係歐洲轉CX嘅事,係六月發生過一班大約70人乘搭KLM係AMS轉CX返香港,LHR-AMS delay 2小時,CX駁唔到,跟住全部人好似孤兒噉樣畀人揼低咗,雙邊航空公司無人負責,最後要機場出手,安排班客飛去MAN轉CX216返香港

今次LH796件事有機會係香港用酌情權就算未改到酒店都可以上機先,FRA地勤只係跟香港政府要求做嘢
所以改唔到酒店的確好慘,但係唔比上機其實係法例要求,香港啲要求(尤其係之前個熔斷機制)其實都搞到啲航空公司同班乘客雞毛鴨血
Fuk19805 發表於 2022-7-27 15:16 | 顯示全部樓層
歡迎翻到嚟,其實一切睇落好似好唔好彩,但係又算係不幸中嘅大幸

假如真係LH911大delay而LH796正常就可能會搞到你番唔到嚟香港,所以都係要感激冥冥之中嘅安排

但係睇落你真係好攰,喺酒店唞夠先啦

另一邊廂,希望BA VS可以快啲翻嚟,有多啲LHR-HKG直航就唔洗俾CX獨市經營而搶高個價

Anyway Welcome Home (or hell?)
IG: mhlam307_photospam
volvo_chan 發表於 2022-7-27 16:00 | 顯示全部樓層

感謝師兄詳盡分享,LH前幾年被Skytrax評為5星好多歐洲網民都感到莫名奇妙,
更多網民質疑Skytrax的星級評分客觀性,今年LH變返4星,KE就升呢到5星,
小弟未坐過LH不予評論,不過好多坐過LH的朋友都話整體服務真係麻麻.....

疫情期間好多航空公司都有明顯cut cost,服務質素下降無可厚非,
例如早前我坐SQ飛CPH - FCO商務位往返(此航線不久前已停飛),
不過失望地商務位飛機餐都只係一份頗hea的三文治簡餐和酒水,
服務上和疫情前明顯下降,但現今環境唔cut cost先唔正常,爭在可cut到幾盡。

至于你信不信,我反正信了
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 19:43 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-7-27 15:16
歡迎翻到嚟,其實一切睇落好似好唔好彩,但係又算係不幸中嘅大幸

假如真係LH911大delay而LH796正常就可能 ...

VS 暫定 9月1日復航 1 日 1 班
BA 原定10月30日, 琴日改左暫定12月 5 日 1 星期 4 班, 暫定12月 31 日起 1 日 1 班
兩間暫定都會用 789

BA唔做住嘅其中一個原因係,就算佢臨時縮沙可以倒晒班客落去CX/QR到
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:32 | 顯示全部樓層
唔錯嘅Report不過火機上到飛機咩?會有人係機上食煙係咩一回事?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 機上食煙係咩一回事 +1

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2022-7-27 20:35 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 11:43
VS 暫定 9月1日復航 1 日 1 班
BA 原定10月30日, 琴日改左暫定12月 5 日 1 星期 4 班, 暫定12月 31 日起  ...

VS唔係3月先飛咩?但係BA明明日日都有客機當貨機嚟香港,又唔係好明點解唔肯載客
IG: mhlam307_photospam
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:40 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-7-27 20:35
VS唔係3月先飛咩?但係BA明明日日都有客機當貨機嚟香港,又唔係好明點解唔肯載客
...

應該係受制於非本地機組人員需要原機折返有關,之前AY有提過點解要停香港航線

BA/VS好可能受制於機組人員供應不足,以及飛行時間限制而未能載客

當然,政治因素有可能包括在內
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:52 | 顯示全部樓層
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:32
唔錯嘅Report不過火機上到飛機咩?會有人係機上食煙係咩一回事?

火機無可能上到機,電子煙應該都要寄倉

我覺得有機會係false alarm? 始終架機都好老下,話晒都成廿幾歲
S3BL100 發表於 2022-7-27 21:01 | 顯示全部樓層

多謝分享。Lufthansa 咁快就宣布 delay,安排大家住酒店,仲畀埋晚餐錢,都算係咁了。美國呢邊,好多時係處理得更差

去過幾次德國,佢地酒店既早餐普遍都好正的

Lufthansa 既餐,味道一般都相當唔錯的,只係竟然只得 vegetarian option,又真係有點兒那個
cold sandwich 係令人失望,但其實平時喺德國火車站都唔難搵到好多同類 cold sandwiches,價錢係好平,但非常好味

不過好奇怪係竟然無 midflight snacks,記憶中以前幾次坐 Lufthansa 長途,galley 一般都會擺 packaged snacks 畀乘客任攞,甜同鹹都有,全部係德國或奧地利品牌,水準亦相當唔錯

A340-300 係我最想坐既機型,之前坐過兩次 LH A346 但 A343 一次都無坐過,唔知幾時先有機會呢?

fb.com/scientisthk2usa/