hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組88X,89C,89P,分拆出88C,X89C
開啟左側

建議重組88X,89C,89P,分拆出88C,X89C

epsilon 發表於 2022-8-5 16:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(一) 89P增設晚繁北行班次取代89D飛彩虹特車,來回程不經大水坑,亞公角,
因應客源減少、車程加快,由89D減1架車。

(二) 89C來回程不經濱景花園,小瀝源路,減2架車,
南行取消創紀之城站(U4月台),加停觀塘市中心站(T3月台跟11B)。

(三) 因應89C主線改快,早繁飛沙田特快班次取消,
改為X89C 恆安→九龍灣,觀繞直往觀塘碼頭再返九商,$10.1,07:20-08:20每10分一班,
並增設晚繁回程 藍田站→恆安,經觀塘碼頭,九商上老隧,17:50,18:05兩班。

(四) 因應89C改快,由88X分拆出全日新線88C 穗禾苑—觀塘[循環線],
全程收費$10.8,沙田第一城(畫舫外)→觀塘$8.0,觀塘→穗禾苑$9.1,
15-25分一班,主要經火炭路、安景街、小瀝源路、老隧、觀繞、茶果嶺道、
觀塘道(隧道+天橋,啟業上橋)、老隧、小瀝源路、安景街、火炭路,
提供火炭來往觀塘道全日服務,以及老隧直達觀塘成業街服務及轉乘,
並與88X形成頻密班次;用車5架,來自89C(2),89D(1),80M(1),82X(1)。
站位: (1)穗禾苑, (2)穗禾路, (3)麵房街, (4)火炭村, (5)沙田第一城, (6)翠湖花園,
(7)新界鄉議局大樓, (8)小瀝源草地滾球場, (9)小瀝源路遊樂場, (10)歷奇單車場,
(11)大老山隧道, (12)成業街休憩公園, (13)駿業里, (14)創紀之城, (15)牛頭角下邨,
(16)德福花園, (17)九龍灣站, (18)大老山隧道, (19)源康街, (20)第一城寶城街,
(21)濱景花園, (22)新界鄉議局大樓, (23)沙田第一城, (24)火炭村, (25)松頭下路,
(26)豐利工業中心, (27)穗禾苑。

(五) 因應88C開辦,原訂由80M抽1架車去88X改為抽去88C,88X擱置由駿洋拉上穗禾苑。

(六) 因應88C開辦,82X減班,抽1架車去88C。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
Happypig375 發表於 2022-8-8 18:15 | 顯示全部樓層
大隧觀妖+老母道combo再加循環線,你條88C隨時0-40分一班
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
XL2135/D343344 發表於 2022-8-8 21:36 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-8-8 18:15
大隧觀妖+老母道combo再加循環線,你條88C隨時0-40分一班

我寧願88c來回經觀塘道,擺平田(88x坑),唔入油塘
另外X89c上午去程改為順走,九龍依X89D
 樓主| epsilon 發表於 2022-8-9 18:09 來自手機 | 顯示全部樓層

初版88X又唔見有人講0-50分一班架喎。其實要塞車,前後兩班車都係塞咁多,
點樣做到後車追快15-25分鐘呢?
密車線多站大上大落就話有機會追5-10分鐘啫,
88C明顯無咁嘅條件。

Happypig375 發表於 2022-8-9 20:02 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2022-8-9 18:09
初版88X又唔見有人講0-50分一班架喎。其實要塞車,前後兩班車都係塞咁多,
點樣做到後車追快15-25分鐘呢?
...

初版88X有平田巴士總站定時點,咁梗係唔會0-50分啦

塞車就係唔同時間塞到唔同程度,唔係「前後兩班車都係塞咁多」,你其中一班有輪椅上落,又塞多幾支燈,再遇上慢車,後車咪快脆追上囉

轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
黑白小王子 發表於 2022-8-10 02:10 | 顯示全部樓層
建議埋89D唔入富安以拉高89C客量,89D總站拉入耀沙路
唔建議取消創紀之城站
唔建議穗禾苑做總站,同88X撞,以下有建議,唔知可唔可行:
1) 新線 科學園 - 觀塘
科學園,中文大學,濱景,石門,廣源
 樓主| epsilon 發表於 2022-8-12 12:24 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2022-8-9 20:02
初版88X有平田巴士總站定時點,咁梗係唔會0-50分啦

塞車就係唔同時間塞到唔同程度,唔係「前後兩班車都 ...

93K/98/A29呢幾條線班次同88C差唔多,有冇出現0-50一班?
論塞車,將隧/將軍澳道同老隧/觀繞不遑多讓甚至前者更甚,
98又係循環線又冇定時點,不如你指教一下98應該點樣改線?

講早繁南行,由小瀝源路上老隧,唔會突然唔塞又短時間內再塞,
咁一係前後車一樣塞咁耐,一係大家都唔塞。
觀繞南行塞車機會細,最多係落橋燈位有十零廿架車排下隊,
後車唔可能行得快過前車15-20分鐘追上去拖卡,
頂多出現正負2-3分鐘偏差,完全係可接受水平。

論非繁南行,老隧一定唔塞,觀繞只係間中慢車,
喺觀塘道等88C入沙田火炭係唔會有班次飄忽問題。

到晚繁南行,老隧一樣唔塞,觀繞多數會塞,但根源係將隧/將軍澳道,
呢個情況之下,無論架車由觀繞經偉發道入觀塘道,
定係由油塘經鯉魚門道入觀塘道,都無可避免要塞車,
咁唔通88X走線就冇機會發生班次不穩?
88X去程都經大隧觀繞,都有機會返唔切車,影響平田開車時間。
而家89C作為雙向線,觀塘/將隧大塞車時班次一樣唔準啦。

所以88C是否循環線根本唔係問題所在,
亦唔見得因為88C係循環線就特別差過其他線。

塞車就係唔同時間塞到唔同程度,唔係「前後兩班車都係塞咁多」,你其中一班有輪椅上落,又塞多幾支燈,再遇上慢車,後車咪快脆追上囉

就算唔係循環線,你舉例嘅情況一樣會發生,
除非條線係喺塞車路段入面頭站開出,前提係對頭車返得切總站。
咁使唔使條條線個個站都set定時點呢,咁咪一定準時囉。
 樓主| epsilon 發表於 2022-8-12 13:57 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-8-10 02:10
唔建議取消創紀之城站
唔建議穗禾苑做總站,同88X撞, ...

咁89D要減3-4架車,而撥晒啲車落89C,
都只係用嚟喺頌安欣安77區兜路,但客又唔會多咗,
咁唔係一個好嘅重組。

馬市恆耀兩繁有89P真特快已經夠,非繁車程差2-3分鐘唔大問題,
同埋錦駿苑最南兩座係唔會行返上石油氣站對面新站搭89D,
如果89D唔經富安,呢兩座客就會全部去晒大水坑站搭鐵,
89C亦無可能做到佢哋。

而且唔再加快89D,留待日後全日分拆X89D,或開觀塘道版X89D(89E),
去upgrade錦英路客,咁會更合九巴取向。

有啲巴士迷好得意,唔滿意某條線太兜路,就要第二條線改到一樣咁兜路,
或者開條新線一樣咁兜路。

唔建議取消創紀之城站

理由?89C個創紀站同牛頭角站覆蓋範圍近乎一樣,
落車行去巧明街/創紀六期以東已經太遠,
一定要搬前個站先合理地serve到駿業街同以東,
最少要搬到油站外面277X個U1,最好係搬到市中心。
而環顧成條觀塘道,係得一條89C站位咁差。

唔建議穗禾苑做總站,同88X撞

個建議開宗名義88X唔上穗禾苑,何來撞?
地區人士話巴士唔好行黃竹洋街,
88X由駿洋邨拉上穗禾苑係有好大阻力,
所以穗禾苑同駿洋邨應該分開兩條線處理。

天空之神 發表於 2022-8-12 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-8-10 02:10
唔建議取消創紀之城站
唔建議穗禾苑做總站,同88X撞, ...

89C 咁既垃圾班次,點樣叫富安放手 89D 呢
流星☆雨 發表於 2022-8-13 05:50 | 顯示全部樓層

調返轉問:
明知89C咁疏係幫唔到89D改恆耀直出,仲將89C改全日飛石門又有咩意思?

而且,89C得返77區同有89D揀嘅頌安富安(將來包埋欣安都有89D揀),非繁真係搏減落30……

全局睇,88X要拆係啱,但拆88X目的應該遠大啲,
而唔係單純處理穗禾,忽視定線上現存兩大問題:
1. 火炭逆向時段去唔到觀塘道
2. 藍田兜油塘甚至加埋觀塘道先入大隧

個人亦會傾向拆線後仍有全日觀塘道特快經沙火,保留現有超特快功能
即係九巴想「88X」食89(甚至89X)客呢樣
趕客路上 理_得你