電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

建議14B, 23M總站對調

看全部

在28B及48小巴的覆蓋下, 23M只能分別服務到四順及樂華往返觀塘的乘客, 住宅區-市中心-住宅區的路線設計未能帶來效益, 加上班次和走線難以與22M小巴競爭, 使路線在樂華作用有限

有見及此, 建議14B與23M交換總站, 23M縮短至以牛頭角為總站, 並抽調一輛用車至14B以延長至樂華, 提供往返藍田, 油塘之服務
同時23M取消所有供樂華往返新界的轉乘優惠, 改由2A新增相關優惠取代, 以啟業邨/淘大花園為轉乘點

歡迎討論

Advertisement

回帖數目:6

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# qunow

唔熟呢堆線,唔明點解話「住宅區-市中心-住宅區的路線設計未能帶來效益」。正常嚟講咁樣劃線可以做到兩水客,唔駛開兩條兩邊住宅區去市中心嘅線,亦可以慳返市中心段兩條線用車變一條線過,再慳埋總站站位。

引用: qunow 發表於 2022-8-28 20:52
唔熟呢堆線,唔明點解話「住宅區-市中心-住宅區的路線設計未能帶來效益」。正常嚟講咁樣劃線可以做到兩水客 ...

重點係條線點劃

有D「住宅區 A - 巿中心 - 住宅區 B」既劃線,唔會有人由 A 坐去 B;但有D「住宅區 A - 巿中心 - 住宅區 C」既路線,除左往來巿中心兩水客之外,仲會有客由 A 坐去 C

觀塘區計,23M 同 28B 都係出現緊呢個問題

回返樓主個建議,我覺得可以再做多少少,拉埋 28B 一齊玩,例如之後可以直接將 23M 改去啟晴,然後 28B 做彩福經觀塘同聯合醫院之後再拉去第二度。當然我對觀塘區內線最終可以點執,係有長遠願景,而我亦深明好多野唔係一朝一夕可以做到,要慢慢來

• 4# epaa

28B其實都唔係好駛執,做緊三彩樂華去觀塘同觀塘去九龍灣兩批客,反而23M可唔可以係樂華搬走,騰出来比其他線用。例如比619缩去樂華。定好似樓主同14B對調總站。

引用: S3BL100 發表於 2022-8-28 21:15
重點係條線點劃

有D「住宅區 A - 巿中心 - 住宅區 B」既劃線,唔會有人由 A 坐去 B;但有D「住宅區 A -  ...

23M拉去啟晴頂走半條28B的話,後者我想可以拉去藍田。比如話,跟16M合併?(i.e. 三彩—樂華—觀市—藍田山循環)

引用: qunow 發表於 2022-8-28 20:52
唔熟呢堆線,唔明點解話「住宅區-市中心-住宅區的路線設計未能帶來效益」。正常嚟講咁樣劃線可以做到兩水客 ...

一般咁樣嘅劃線可以食到兩邊終點之間客源

23M太兜完全食唔到 真係淨係做四順/樂華-觀塘
自然係未能帶來效益

引用: S3BL100 發表於 2022-8-28 21:15
重點係條線點劃

有D「住宅區 A - 巿中心 - 住宅區 B」既劃線,唔會有人由 A 坐去 B;但有D「住宅區 A -  ...

的確23M補咗協和街之後就可以慳返半條28B, 不過唔知兜觀塘先入啟麗會唔會慢...

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路