電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[突發!]

屯碼居民批評九巴於屯轉安排失當

看全部

無車又嘈 有車又嘈 排得耐又嘈

Advertisement

回帖數目:46

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# kay

屯碼客做左替死鬼
似乎下期流行轉車是原罪

屯碼班友乖乖地坐返屎水962系,
屯轉邊會咁旺?

不過962系既定線咩貓樣先

係失當嫁喇.... 難怪今日深井小塞 最後我都數到有32架巴士等緊入轉車站啦(上次大塞係五十幾) 慶幸上左258P....

• 5# ky927

其實碼頭區除左59A已經係條條埋轉車站

完全唔覺得九巴有失當,乘客假如為鬧而鬧,非常無謂。

第一,以屯轉計,「二三百人」等 59M / 59X 係明顯誇大,100 至 150 人尚算合理。批車密密疏客密密走人。

再者,59M / 59X 大塞車時,而後面又有啲空空地嘅班次,督察們好多時係會指啲班次飛站走人,擋住乘客叫佢地等下班有位坐,唔好搞到後面拉龍。

最後,屯轉問題根本係共業,邊至關碼頭 59M / 59X 事。荃葵青幾十部車,西九龍幾十部車,東九龍幾十部車,過海又一大堆巴士,條條線都要入轉車站,點會唔塞死。

• 7# kay

引用: KM8453 發表於 2022-9-5 22:04
完全唔覺得九巴有失當,乘客假如為鬧而鬧,非常無謂。

第一,以屯轉計,「二三百人」等 59M / 59X 係明顯 ...

所以民建聯之前建議倒轉做
剔走D線
點知地區都有呢類聲音

不過有67A係度
屯轉似乎都係一條都不能少會合理

屯轉真係有個別督查 / 站助會前後車分流上客
而且有時嗰輪督查一轉更會好明顯感受到 D 車排隊埋站係會特別順暢快手 / 特別塞特別等得耐
作為用家我又唔覺得佢講嘅野有好大嘅錯 ...

引用: kay 發表於 2022-9-5 22:10
所以民建聯之前建議倒轉做
剔走D線
點知地區都有呢類聲音

尤其認同要改線亦好困難,除左 67A 因素以外,本身各山頭都未必支持。

我求其舉個例子:59X 飛走轉車站,的確會令車龍減短,而且繁忙時段西九入碼頭班客,可以足足慳返 5-10 分鐘,但非常明顯,基本上不可能(雖然依家去湖景一帶已經有 259D 直入補位),龍門居班客亦唔會支持(雖然 59M 已經算密車)。

要班次好,亦要直車特快到屋企。邊得咁完美,最後塞轉車站自然無可避免。
  • 10# da87

食得佢嘅好處自然要承受埋佢嘅壞處
冇得著數哂
當然細節上可以再fine tune

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234.. 5下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路