hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Missed Connection] Lufthansa A320 neo: FRA - LHR
開啟左側

[飛行報告] [Missed Connection] Lufthansa A320 neo: FRA - LHR

Waiyin12 發表於 2022-9-13 05:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由香港搭 Lufthansa A340-300 抵達德國法蘭克福(flight report 見文末),準備轉機去英國倫敦。
本身小弟嘅航班如下:

LH 797: HKG - FRA
23:25 - 07:30

LH 902: FRA - LHR
09:00 - 09:40

上回提到,因 Frankfurt 飛香港的 LH 796 delay,LH 797 delay 近 6 小時(改為 05:00 - 13:00);本身得 1.5 個鐘嘅轉機時間,好明顯唔會趕到 09:00 出發的 LH 902;星期四晚收到漢莎電郵,星期五日間打咗電話去改機票,對方幫我改成 LH 910(15:00 - 15:40),咁理應可以趕到

按:HKG - FRA 同去程一樣咁 delay,但我其實唔太擔心;一來而家飛英國並無入境限制,唔會有(好爆嘅)隔離酒店要跟;加上 LH FRA - LHR/LCY 平均 1-2 小時一班,就算我無主動改機票,我相信點都會比到一班機我飛倫敦;憑 LH 上次喺 Frankfurt 登機閘口處理延誤的表現,我對 LH 地勤喺現場嘅應變尚有信心。

要喺度坦白承認,小弟喺 FRA 轉機拍照唔多,部分內容僅用文字表搭。
- 當天 LH 797 落機同 LH 902 上機都喺 Concourse B,轉機唔需要搭 Skytrain,步行距離不長
- FRA T1 係分 Concourse 做安檢,Concourse B 登機就喺返 Concourse B 做;同 7 月去程時一樣,估計機場人手不足,並無開放全部 X 光機,加上 FRA(定全歐洲都係咁?)對高危物品過機程序較嚴謹,電話、電腦、power bank 以至係放喺密實袋內嘅酒精搓手液等,全部要拎出嚟放喺獨立膠盤過機;有唔少人即場開喼拎出嚟,耗時極多;
慶幸小弟第一程機座位較前(Economy class 第二排)較早落機,最後唔算排咗好耐,但我後面條龍唔短(香港出發有幾多人以 Frankfurt 為最終目的地,相對有幾多人係轉機去其他歐洲城市,相信大家心中有數)
- FRA 地方唔算寬敞但人流極高,幾個買嘢食/坐低食嘢嘅地方都要排隊,機場部分位置感覺擠迫(有可能係比較多機中午出發? 但小弟喺 HKG 飛咁多次,疫情前都好,從未試過覺得個機場迫)
- 睇返啲相,感覺 FRA 有點似兒時玩模型玩具入面 “機場” 嘅建築,terminal 儘頭(gates B44 - 48)都係一個圓型嘅 area,圓周係 boarding gates,中間有商舖同座位;另外機場入口係一條單向行車嘅上落客區,上面有天橋横跨(巧合地,兩個設計都同小弟兒童時期兩件機場玩具一樣,希望無因此暴露年齡)
- 機場明顯較舊:樓底較矮,採光(自然光)不足,候機空間不足(唔知從前的香港啟德機場係咪都係咁? 小弟無用過唔知);呢方面 Munich(MUC)新淨好多
(T1 外觀攝於去程返香港時;想知點解當時轉機會離開機場,文末有 flight report links)

當日 LH 910 喺 B47 gate 出發,係 B concourse 其中一端

此外,據本人兩次登機經驗,boarding groups 喺 FRA 可以當係笑話一則;當開始登機時,基本上所有人都係同一條隊直接上機,毫無分流可言,甚至可以話有點混亂
小弟坐 emergency exit row, boarding group = PRE(我理解為 priority,事實上同一排其他人都早過我上機)但上機時無人檢查過我 boarding group
(相信有非 priority boarding 乘客同時入閘上機都會上到)

喺香港上機時,大家係分開 boarding groups 排隊,逐條隊放人上機;但喺 Frankfurt 不論上次 LH 796 飛香港定今程 LH 910 短途,大家都係一鍋蜂去登機

Lufthansa 現時規定於機艙內要戴口罩(要求外科口罩 / FFP2 或以上標準;不接受布口罩 / 氣閥口罩),但 Frankfurt 機場客運大樓內,並無相關規矩;FRA - LHR 一程,唔少乘客係喺 boarding bridge 先戴返口罩,或者登機後問空姐拎

隔離一部 Qatar Airways B777-300 ER

LH 910
Route: Frankfurt/Main Int'l Airport (FRA) - London Heathrow Airport (LHR)
Scheduled time: 15:00 - 15:40
Estimated flight time 1 hour 40 mins
Actual time (pushback - gate arrival): 15:13 - 15:33
Seat: 11A

Aircraft: Airbus A320 neo
Registration number: D-AINB

毫無懸念,A320 經濟艙 3-3 座位

呢程坐 emergency exit row
香港 check-in 時地勤有問過識唔識德文或英文,登機後亦有空姐前來,講解緊急逃生門開啟方法
(最後安全著陸,小弟亦無機會按門上指示,打開透明蓋、拉出機門,再將機門丟出機外)

A320 emercency exit row 嘅遮陽板係由下面向上拉,唔知係咪有特別目的?

話說,小弟來回程都係用 Lufthansa app check-in,輸入資料後電腦會出一個座位,唔鍾意就開 seat map 自己改;來回程 LHR - FRA 電腦都係出窗口位,FRA - HKG 就比走廊位;唔知係純巧合定知道乘客一般短途想座窗邊睇風景,長途就想坐路口方便出入(當然,我來回都將 FRA - HKG 改做窗口位)

Lufthansa Regional CRJ 900, 現時已改用 Lufthansa Cityline 之名營運,但呢部機仍然用 Lufthansa Regional 的途裝,且機翼標誌同 Lufthansa 唔同,望落有點似 United Airlines
話時話,Lufthansa 轉換塗裝(棄用深黃色,機翼標誌改為寶藍/白色)都已經好幾年,但喺 FRA 舊塗裝嘅機仍隨處可見

Aero Logic B777F

機翼位;A320-200/neo 兩個逃生門都喺中間,如果真係要緊急撤離,應該會行咗出機翼上面?
呢個位亦見到引擎,但我用手機影相,除非開廣角鏡,否則影唔晒機翼 + 全個引擎
(圖為剛起飛,Frankfurt 市郊)

Rhine River

有咗去程嘅經驗,及上一程 LH 797 落機時嘅午餐只有頹飯一盤,加上難得去到德國想食下德國食物,喺機場買咗 bretzel + pork wurst 上機食
味道正常,bretzel 一如所料(及其特色)幾乾幾硬
似終買咗一段時間先食,唔可以預期同新鮮出爐一樣質素;好過 LH 796/797 嘅餐膳已經收貨

A320-200/neo Safety Card

同去程一樣的 inflight service:一枝水,一塊朱古力。Nothing else.

飛行路線:FRA - LHR 較多為離開德國後,直線穿越比利時上空;或用較北航道,經荷蘭上空到英倫海峽;唯當天航線較南,途經比利時南部、盧森堡後,進入法國北部上空往英倫海峽
(Approximate location: Berck)

抵達英國上空,右方海角約為 Eastbourne

“弓” 字型進場路線,可見 East London:Isle of Dogs, Canary Wharf 金融區, O2 Arena (右邊白色半圓頂見築物)

一堆火車停泊,以顏色判斷,應為 Southwestern Railway 舊塗裝

Landed on Heathrow,左至右有 Qatar、El Al、三部 CX
(CX 已經有返一日三班 HKG - LHR?定有部分喺 LHR 泊過夜 / 客機當貨機用...)

Singapore Airlines B777-300 ER

喺 FRA 影唔到部機全相,到 LHR 終於影到,但比前面部 Swiss A220 搶晒鏡

Lufthansa 另一部 A320 neo,新塗裝;機頭玻璃類似 A350 系列

今次喺 Heathrow T2 入境,近乎唔駛排隊;唔知係 LH 910 比較多英國人,定同時段(星期日下午)比較少機降落
相比上年搭 British Airways 直航 LHR,喺 T5 排咗兩個幾鐘先入到,今次有大改善 B43ABAA1-2881-48F7-90BC-8F7F18150F55.jpeg

過往飛行報告:
(2022/Sep) [都係逃不過 Delay] Lufthansa: A343 HKG - FRA (此篇 LH 910 的上一程)

(2022/Jul) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時
(2022/Jul) [典型歐洲航班] Lufthansa LHR - FRA

(2021/Aug) British Airways B77W: HKG - LHR

(2019/Nov) Emirates: HKG - Dubai - Edinburgh (首試A380)

評分

參與人數 8aPower +17 HugeC +80 收起 理由
Fuk19805 + 2 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
tamabaron + 1 + 10 多謝分享
CRH5 + 2 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
 樓主| Waiyin12 發表於 2022-9-14 02:28 | 顯示全部樓層
Overall Comments on the Lufthansa Journey:

呢四篇應該係小弟第一次完整記錄一個 round trip(之前有個 Emirates HKG - DXB - EDI 回程爛尾,不日推出🙈)
經歷 delay、轉機等,再加上來回都係日間飛行,影左好多風景相,本身打算來回各一篇,但篇幅真係較長,結果分開咗四篇。
上一篇 LH 797 寫嘅時後較趕且未適應時差,部分評價漏咗,會在此一併補充。

This is definitely an unforgettable experience.

講真出門搭飛機,delay 1/2 個鐘可能好平常,耐啲 4-5 個鐘我都試過;但去到去程 LH 796 一砲過 delay 10 幾個鐘,當晚飛唔到,全機人要去酒店瞓一晚、第二朝再返機長上機,咁嘅情況其實真係唔常見。
喺同一旅程內,來回兩程都出事,重要兩程都係 overnight 大 delay,就更加難遇到。

呢兩個 delay 確實令我旅程增添很多意料之外,來回都由夜晚機變程日航機,喺窗外見到 A340 一邊兩個引擎,以及伊朗、土耳其、黑海、保加利亞、羅馬尼亞等等小弟未去過嘅國家,地貌係山脈、湖泊、沙丘等喺平時唔會見到嘅靚景。(對小弟而言,搭飛機啲風景係一種享受😂)
去程亦喺 Frankfurt 住咗一晚,間酒店房係好舒服,第二朝出機場前行埋一段 Main Riverside;本身有諗過喺 Frankfurt 轉機時間留夠 10 幾個鐘,但 Lufthansa 話個系統改唔到 ?! 所以我放棄,但估唔到最尾用呢個放法入咗 Frankfurt!
比起 LHR - HKG 直航,或者非常順利嘅轉機,我嘅經歷係幾豐富。

既然旅程受到阻滯,只可以安然面對;但我一定唔會希望呢堆事情發生。眾所周知,疫情之下返香港係絕不容易,PCR Test、隔離酒店、疫苗記錄、健康申報(7月初重有熔斷幾制)等。當時正值暑假留學生們返香港,重有內地同胞發起 “豬肝紅行動”,取道香港返大陸,令隔離酒店一房難求。稍有不慎(文件有誤 / 中 Covid)就可能上唔到機返香港,最壞情況可能返唔到香港、假期告吹,或者要比天價 last-minutes 買機票 / book 僅餘的隔離酒店。我喺 Frankfurt 嘅 connection time 亦唔算長,LHR - FRA 大 delay 導致 missed FRA - HKG connection 亦有可能發生。

出發前面對種種不確定,壓力真係唔細。去到 Frankfurt 準備登機時,臨門一腳都比 Lufthansa 叫停話要 delay 一晚,無疑會加重乘客們的心理負擔,至少我有一刻真係大受打擊,到第二日喺 Frankfurt pushback 係好感動。
慶幸當時 PCR Test 唔駛重做,小弟嘅隔離酒店可以改遲一天入住,登機時 Lufthansa 地勤無喺文件上叼難乘客,最終我得以順利到港。
好多回港人士覺得喺落機後要行勻成個機場唔數個 checkpoints,又搭列車又排長龍,之後唔知等幾耐先上車去隔離酒店,落機後搞三五七個鐘先到酒店;相比前面喺 Frankfurt 應對 delay、聯絡香港隔離酒店,小弟返到香港,依指示遊走機場,已經無咩感覺。

到回程返英國理應無任何入境限制,同平時去旅行無大分別,Lufthansa 都可以搞出個 delay (my immediate reaction: what again??!),收拾行李、同親友 farewell 外仲要處理 FRA 出發 missed connection 嘅 rebook,同樣地壓力真係唔少。
題外話:小弟 2/9 夜晚同一位密友出去食飯 + 行街(當日朝早啱啱搞掂 rebooking),講到幾時可以再見(我幾時再返香港)時我突然好大感觸、大吐苦水,心諗就算 plan 好晒都未必順利返到。
如果唔係 Lufthansa 來回都 delay,搞出咁多麻煩事,相信對我情緒唔會咁大影響。

上述嘅 long delay,其實一次都嫌多;但6月1日至今,LH 796/797 呢個航班,已經發生過 5 次 overnight delay,小弟就唔好彩,去、回程分別遇上第 3、4 次 delay...
喺眾多有飛香港的航空公司,如此 delay 頻率,Lufthansa 敢認第二,應該無邊間敢認第一

---

Transiting in Frankfurt

FRA 機場環境唔算好,特別暑假尾比較多人搭飛機;小弟用過嘅其他機場,HKG、KIX、TPE、MUC 等,喺空間、採光、分流等都好過 FRA;下次如果搭 Lufthansa,唔考慮機型同時間,我會 prefer 經 Munich 轉機

但候機室設有躺椅,用嚟休息係幾唔錯

---

撇除 flight irregularities,Lufthansa 到底如何?

座位舒適度無大問題,recline 足夠,小弟要瞓係無問題。Legroom 唔可以話好寬但完全唔窄,以 Lufthansa A340-300 20+ 年機齡,保養係非常理想。
(當然,A343 無咗 A346 lavatory 喺下層嘅 wow-factor)

IFE 去程我覺得不過不失,電影、電視選擇足夠,無 interactive flight map 同 touch screen lagging 會係敗筆。
但回程有好幾套有興趣的電影都播唔到,並唔理想;唔知係 technical/connection issues 定只係入咗名同簡介,套電影根本未載入個 IFE system
耳機都有 cost-cutting 蹤影

回程 LH 797(HKG - FRA)機窗戶有明顯污跡,影響視線
除此以外,機艙(包括洗手間)清潔衛生並無問題;A343 所有洗手間集中於經濟艙中間,放便排隊輪候

喺 LH 796(FRA - HKG)flight report 內有提及,小弟喺 2017 年搭過一次 Lufthansa HKG - MUC 來回,當時以 A340-600 執飛。
如果拎今次機上服務同 5 年前比,簡直係不知所謂。
接近嘅機程,當時有供應 hot breakfast,兩餐都有一葷一素/一中一係選擇,航程中段有飲品/小食喺 galley 任拎。

對比今次只有 hot lunch + cold sandwich breakfast, 兩餐都無任何選擇,全部都係 vegetarian option,香港出發仲夠膽供應港式頹飯;mid-flight 每人派一枝樽裝水後空服就返 galley,無再 walk around 比其他飲品; 曾經免費比嘅 baileys / whiskies 同任何小食,全部要 buy onboard,睇住 “歐洲最佳航空公司” 有此變化,反差之大相信唔需要多形容。

可取之處可能係依舊有金屬餐具?

但公道講句,Lufthansa 嘅機票價格,係比 CX, QR, SQ 等航空公司平,肯定係餐飲服務上有所反映。

In the future?

以 Lufthansa 今次嘅服務水準,我諗會吸引我再搭嘅可能性有兩個:
-  A340-600 or B747-400 回歸香港航線,私心想再搭呢兩款機型
- 機票係眾多 LON - HKG 選擇入面最平的

當然,我會期盼 Lufthansa 嘅服務喺將來有改善 (which everyone would be hoping too?)
希望 HKG - FRA 嘅港式頹餐只係個別事件,過一段時間後從絕跡
我睇某台灣 blogger 寫 JAL flight report,幾年前都有出過唔太靚嘅叉燒片配蛋炒飯 / 算頹嘅台式肉絲炒麵,但隔一段時間後同航線食物質素有變返好

服務水準往往係同價格成本成正比,如果 Lufthansa 決意成為歐洲版 United Airlines,咁大家降低要求,比少啲錢,都可以搭得開心。

Thanks for reading!! 歡迎討論~
(我知呢段係寫得幾長,包含一堆個人感受,希望唔會太悶?)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
TE8311_QTR + 2 + 10 非常認同

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
DIH 發表於 2022-9-13 13:13 | 顯示全部樓層
Exit row塊遮光板可能係因為上面有機關所以整唔到,或者順帶希望出事時地心吸力唔會閂咗隻窗。

暫時睇國泰都係每日最多兩班LHR,不過唔知會唔會幾隻機輪流飛。
cruisesnet 發表於 2022-9-13 15:38 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2022-9-13 13:13
Exit row塊遮光板可能係因為上面有機關所以整唔到,或者順帶希望出事時地心吸力唔會閂咗隻窗。

暫時睇 ...

我懷疑有ghost flight去keep 住D slot
JC3987 發表於 2022-9-14 20:03 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2022-9-13 13:13

暫時睇 ...

我諗無咁複雜,純粹因為窗頂離門框比較近,所以唔夠距離容納塊 shade 向上趟,反之窗底就夠位趟。

而其他位做返向上開係因為咁樣可以淨係遮上半隻窗,留返下半方便睇風景。
kbh 發表於 2022-9-14 21:18 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-9-14 20:03
我諗無咁複雜,純粹因為窗頂離門框比較近,所以唔夠距離容納塊 shade 向上趟,反之窗底就夠位趟。

而其 ...

A320ceo個EXIT DOOR
TOP SIDE(I.E Above window) 係開門既hatch
that why 向下開