hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2A 8 780 重組,提供耀東全日特快銅鑼灣服務 ...
開啟左側

建議 2A 8 780 重組,提供耀東全日特快銅鑼灣服務

2076 發表於 2022-9-14 09:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議的背景:
因應新巴 8 號線客量持續偏低,建議調整路線,縮短至柴灣康翠臺,並繞經耀東邨,提供耀東全日特快來往銅鑼灣的服務。
配合改動,城巴 780 線延長至杏花邨,新巴 2A 線削減班次。

本計劃城巴新巴可節省 3 部用車,可用於提升 88X 線至全日服務。

8 柴灣(康翠臺) <--> 會展站 $7.2
縮短至康翠臺,並繞經耀東邨,加密非繁忙時間班次。
增設 8 <--> 780 轉乘優惠,次程免費。

行車路線
柴灣(康翠臺)開:
康民街、柴灣道、筲箕灣道、新成街、耀興道、惠亨街、太樂街、太康街、東區走廊、興發街、永興街、英皇道、高士威道、伊榮街、邊寧頓街、怡和街、軒尼詩道及菲林明道。
會展站開:
會議道、菲林明道、軒尼詩道、怡和街、高士威道、興發街、東區走廊、太安街、成安街、耀興道、耀東邨總站、耀興道、南康街、筲箕灣道、柴灣道、東區走廊、寧富街、利眾街及康民街

服務時間
柴灣(康翠臺)開:
每日
上午 5 時 40 分至凌晨 12 時 10 分
會展站開:
每日
上午 6 時 15 分至凌晨 12 時 45 分

班次
15-20 分鐘

收費
全程收費 $7.2
-----
永興街往會展站 $4.9
-----
興發街往柴灣(康翠臺) $5.2
西灣河站往柴灣(康翠臺) $4.9
明華大廈往柴灣(康翠臺) $4.3

車輛數目
6 輛雙層巴士 (-1)

取消巴士站
杏花邨開:
1. 杏花邨
2. 杏花新城(東翼)
3. 城巴柴灣車廠
4. 柴灣工業城
5. 樂軒臺
6. 環翠商場
7. 利眾街
會展站開:
1. 灣景園
2. 祥達中心
3. 柴灣工廠邨
4. 金源洋樓
5. 漁灣邨
6. 翠灣邨
7. 香港專業教育學院(柴灣分校)
8. 杏花邨

新增巴士站
柴灣(康翠臺)開:
1. 南安里
2. 新成街
3. 筲箕灣廣場
4. 東盛苑
5. 耀東商場
6. 耀東邨耀華樓
7. 東熹苑景熹閣
8. 興東邨
9. 太寧街
10. 太康樓
會展站開:
1. 西灣河站
2. 東欣苑
3. 東熹苑
4. 東熹苑逸熹閣
5. 耀東邨耀華樓
6. 耀東邨
7. 耀東邨耀興樓
8. 耀東邨耀貴樓
9. 筲箕灣廣場
10. 南安里
11. 康民街
12. 利眾街

780 杏花邨 <--> 中環碼頭 $7.7
延長至杏花邨,以替代 8 來往東區醫院的服務。

行車路線
杏花邨開:
盛泰道、迴旋處、盛泰道、永泰道、柴灣道、環翠道、柴灣道、東區走廊、維園道、告士打道、夏慤道、紅棉路支路、琳寶徑、遮打道、昃臣道、干諾道中、民光街及民耀街
中環碼頭開:
民光街、民耀街、民祥街、租庇利街隧道、干諾道中、林士街、德輔道中、畢打街、干諾道中、夏慤道、告士打道、菲林明道、會議道、鴻興道、鴻興道天橋、維園道、東區走廊、柴灣道、環翠道、柴灣道、永泰道、翠灣街、順泰道及盛泰道

服務時間
杏花邨開:
每日
上午 5 時 30 分至晚上 11 時 15 分
中環碼頭開:
每日
上午 6 時 15 分至凌晨 12 時 30 分

班次
不變

收費
不變

車輛數目
10 輛雙層巴士 (+0)

取消巴士站
柴灣(東)開:
1. 柴灣(東)
中環碼頭開:
1. 柴灣(東)

新增巴士站
杏花邨開:
1. 杏花邨
2. 杏花新城(東翼)
3. 城巴柴灣車廠
4. 柴灣工業城
中環碼頭開:
1. 翠灣邨
2. 香港專業教育學院(柴灣分校)
3. 杏花邨

2A 耀東邨 <--> 會展站 $7.2
配合新巴 8 號線繞經耀東邨,減少用車 2 輛並調整班次。(-2)

抗議962B重組
還我962全日服務
tonychow 發表於 2022-9-14 10:22 | 顯示全部樓層
咁搞法柴斜去銅鑼灣/天后得返條經耀東嘅線或者碌 8X,唔知會唔會有人嘈

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 英雄所見略同

查看全部評分

LauCT 發表於 2022-9-14 11:28 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-9-14 10:22
咁搞法柴斜去銅鑼灣/天后得返條經耀東嘅線或者碌 8X,唔知會唔會有人嘈

咁改嘅話8X就要改飛走北角,跟8P直達銅鑼灣
西貢區居民
YY487 發表於 2022-9-14 16:17 來自手機 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2022-9-14 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-9-14 16:17
有客條 8 號就唔會咁嘅死樣

係新巴倒走哂D客啫
以前新創建年代開12 根本唔差
匯達長期開25-30
仲要3月個時
咩客都走哂

利申:以前同而家間唔中都有搭

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
azure_chaiwan + 3 英雄所見略同

查看全部評分

tonychow 發表於 2022-9-14 17:04 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2022-9-14 11:28
咁改嘅話8X就要改飛走北角,跟8P直達銅鑼灣

其實都要睇耀東出到幾多客同接受到車程幾耐;
我諗到另一個比較平衡嘅方案係 2X 先經耀東圈,落返山後去愛秩序灣,民生書院尾站上公路,咁 8 就可以直行電車路補位
缺點就係耀東圈比樓主方案耐咗,同埋無咗一直以來耀東 - 柴斜呢個麻煩位,但係對原有乘客比較好。

流星☆雨 發表於 2022-9-14 17:25 | 顯示全部樓層

2A又減班真係好咩?……
趕客路上 理_得你
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:19 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-9-14 10:22

其實宜家 8 已經 25 分鐘一班,班客都係見 8X 都上。

以本身 8 的客量,城巴新巴係諗住搵 8X 東行兜 sogo 食左 8 算數。宜家咁改叫做留到條 8 的同時,康翠臺不至於真空冇車搭,亦都幫到善水 cut 走 3 部車。

如果柴斜本身想快啲落到銅鑼灣,仲有個選項就係 780 西行加停百德新街......
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:22 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2022-9-14 16:21
係新巴倒走哂D客啫
以前新創建年代開12 根本唔差
匯達長期開25-30

8 我好多年前都搭過,果陣已經唔係密車,我康翠臺上車去到上東廊都係得 20 個客樓下。
宜家柴斜人口結構老化,新樓又全部係唔搭巴士的豪宅,實在難以繼續支持 8 運作。

8 去左耀東叫做保住條線去灣仔同 sogo,唔駛搭 780 / 8X 行返出去。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-9-14 20:24 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2022-9-14 17:04
其實都要睇耀東出到幾多客同接受到車程幾耐;
我諗到另一個比較平衡嘅方案係 2X 先經耀東圈,落返山後去 ...

不太可行,筲箕灣道唔可能接受 20 分鐘一班的 8。

之前都諗過搞 2X,但係考慮後都係決定直接搵 8 兜耀東算數,因為 2X 筲箕灣道客底叫做係難得有客,唔想搞佢地搞到倒客。
抗議962B重組
還我962全日服務