電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[經歷分享/報告]

九巴26M客量報告

看全部

拍攝時間是星期日下午
連結

原本預咗26M係頹線,點知客量都唔算差,畀山上居民上落觀塘同彩虹,怪唔知咁都做到全日線。
觀塘至彩虹車程半小時,比行觀塘道加龍翔道長,但勝在車費平 ($4.8),我去裕民坊服務站拍埋九巴機減$1,只收$3.8,算物超所值。

乘客數目 / Number of passengers
原有數目 / Original number: 12
同仁街 / Tung Yan Street -7 +5 = 10
和樂邨 / Wo Lok Estate +10 = 20
聯合醫院 / United Christian Hospital +3 = 23
寧波第二中學 / Ning Bo No. 2 College -4 = 19
順天總站 / Shun Tin Bus Terminus -4 +1 = 16
順安邨 / Shun On Estate -2 = 14
利業樓 / Lee Yip House +1 = 15
利恒樓 / Lee Hang House +3 = 18
順利消防局 / Shun Lee Fire Station -1 +2 = 19
彩雲邨白虹樓 / Pak Hung House Choi Wan Estate -6 = 13
彩虹站 / Choi Hung Station -4 = 9
彩虹邨丹鳳樓 / Tan Fung House Choi Hung Estate -4 = 5
彩虹總站 / Choi Hung Bus Terminus -5 = 0

Advertisement

回帖數目:30

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

咁都叫唔差?😅

板務管理員去左潛水?
定係被偉大既黨安法拉左?

而家粒粒膠都咁樣坐一班車就扮哂有代表性去出post講客量報告,
數客係咁樣數架咩?
邊個教架?

• 4# EX-TL

26M好客係要牛池灣街市一條長龍, 和樂邨一條長龍, 即係埋站前冇26 27 29M或者23 23M 14H喺前面.

前日傍晚牛池灣街市上6點2彩虹開出班次, 上客上左3分鐘, 上層坐滿窗口位, 下層坐滿8成.

9成以上係天韻樓前落晒, 牛池灣街市去到聯合醫院車程只係13分鐘, 比行觀塘道快太多.

26M好處係唔駛經順利DSQ, 直接去到利康樓 安逸樓 順天, 所以有客專程等26M上山.

和樂邨嗰邊上山大家都疏車, 一路去到順利走線亦一樣, 所以班客有咩車上咩車.

• 5# Choi

26M好應該抬上新區,嗰邊落彩虹同觀塘都要捱貴車或繁時限定AB線

• 6# ricky

引用: WongKinYat_WKY 發表於 2022-9-16 13:03
咁都叫唔差?😅

但唔係返學時間呢
  • 7# sq285

引用: Choi 發表於 2022-9-16 14:42
26M好應該抬上新區,嗰邊落彩虹同觀塘都要捱貴車或繁時限定AB線

厹冇誘因改26M上去,條線拉長好多但只係喺貴線搶客

我唔係話安泰安達落觀塘要坐11X正常
係要問返當年畫線嗰個點解死都唔畫線落觀塘,當213M觀塘游泳池個站做觀塘
同埋落彩虹要靠條貴價88同214喇

• 8# EX-TL

引用: sq285 發表於 2022-9-16 14:54
厹冇誘因改26M上去,條線拉長好多但只係喺貴線搶客

我唔係話安泰安達落觀塘要坐11X正常

觀塘警署都係後加, 加左仲成為該站史上第一條路線要整排隊欄路線.

不過, 其實當居民會落順天 順安搭27落旺角, 26M亦同樣可以靠順天食糊, 只係班次太少.

而就算拉左上安泰安達, 唔加班結果都係一樣, 何況拉左上安秀道, 里數高唔少, 要加車但車程慢又唔收得貴, 有左11X, 已經冇上去嘅原因.

拉左上安秀道, 亦令彩虹站上順安順天冇左快車, 得番兜大圈26 27 29M, 唔會得到四順支持.
  • 9# ricky

上埋安達臣會拉長里數,車費唔止而家呢口價

搭𨋢落去咪有順利車搭

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路