hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站

運輸署計劃擴建屯門公路轉車站

查看數: 24153 | 評論數: 98 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-10-3 12:09

正文摘要:

stevechau 發表於 2022-10-10 14:04
小弟無野需要報復的, 只係而家日日睇住班客咁係埋怨塞入站既"報應", 其實我而家做緊既只係不停咁講"I tol ...

你唔好幾呢樣野套落我身上,唔該拎開頂帽先

喺其他人爆鑊傾有咩方法搞時,你自己都承認言論只屬冷嘲熱諷,咁我都無謂多講,呢個係最後一個回應,你繼續單機啦

回復

1133_1211 發表於 2022-10-3 12:55

屯門方向

九龍方向
樂仔〞 發表於 2022-10-13 00:11
屯轉繁時塞得咁嚴重 , 某程度上係所有司機都要等現場督察指示有少少關係
即使落完客都唔會主動抽頭上客 , 永遠等督察嗌抽唔抽頭
相比起非繁落完客可以隨意抽頭排外線等 , 其實而家繁時個效率更低
再加上站位編排失誤 (講到口都臭) , 九巴一日唔正視 , 最後只係攬炒
KV8948 發表於 2022-10-12 22:47
入屯門方向其實可以安排兩三條線下繁限定停下層好似61M咁行,兜遠左但係唔會慢得過大家陪塞
HB00610 發表於 2022-10-10 19:27
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-10 18:17
屯轉而家網絡複雜程度同兩巴之爭絕唔係廿幾三十年前一邨1M1X咁簡單,要直接套用魚蛋論根本不符現實。簡單 ...

其實任何一個試完塞一個鐘龍翔道再加45分鐘轉車站,一程259D搭三個鐘後

見到嗰位仁兄態度非常惡劣嘅冷嘲熱諷言論,好多人都冇講過話好定唔好就俾人扣帽,真心覺得呢種言論係好唔負責任
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-10 18:17
HB00610 發表於 2022-10-10 14:46
其實月票好處唔單單係喺車費成本封頂,係可以砌點搭最快嘅組合,某程度上唔好俾一個平字封死月票客嘅可能 ...

屯轉而家網絡複雜程度同兩巴之爭絕唔係廿幾三十年前一邨1M1X咁簡單,要直接套用魚蛋論根本不符現實。簡單例子,屯轉返屯門良田大興山景,因直車多而人龍僅次於VIP區幾乎最短,反而魚蛋論要58X入埋同現實供求問題剛好相反。

當年就算小弟呢啲叔叔都有喺呢度講過轉車站都有其壞處唔會永遠淨係得優點又如何呢?馬後炮搶光環好威威?改善到現實先叫有用。任何方案都有好有壞,如何善用佢嘅好處同減低壞處嘅影響先係重點。
VIP區夠多直車咪又係去某啲地方要轉車,人係dynamic返工唔使轉車、放假出街可能要轉車,甚至都會轉工,仲未計就算有直車都吸引部份人幾飛轉幾飛加快車程,所以其實冇得計。

唔好塞死轉車站,如果直車同入轉車站全日都只係用多一兩分鐘分別,相信大部份人都覺得好處遠多於壞處(even直車客屯轉啟用後被迫入轉車站)。問題係而家做唔到,上繁塞死市區方向個幾鐘,下繁塞死新界方向又個幾鐘,呢個先係要解決或紓緩嘅問題。
HB00610 發表於 2022-10-10 14:46
12Lane 發表於 2022-10-10 14:32
話雖如此,但果堆新冧把村巴式走線某程度上咪又係由正線抽車。佢開條X59然後抽一堆59X班次去做,本質上一 ...

其實月票好處唔單單係喺車費成本封頂,係可以砌點搭最快嘅組合,某程度上唔好俾一個平字封死月票客嘅可能

我當年返工淨搭九巴嘅交通車費成本,係低過買月票票價的。

所以我點解會開聲駁佢搞58X,因為本身嗰區市場夠大可以揀入或者唔入,佢就為啖氣搞到全部入,簡直同魚蛋論無分別
stevechau 發表於 2022-10-10 14:42
話雖如此,但果堆新冧把村巴式走線某程度上咪又係由正線抽車。佢開條X59然後抽一堆59X班次去做,本質上一 ...

包裝唔同, 有時係會影響你件事既合理性&易行程度
換個角度講, 如果唔改no.只係正線抽車做特班, 他日比人搞走堆轉車線果陣, 人地一句"得"落黎, 當日正線都已經有班次唔入轉車站, 而家將飛站全日化有咩問題??
但開新NO. fix死玩單向繁時, 更衰人地都無口實去有空間搞條正線~
因為其實單就非繁計, 屯轉又真係有必要性既~

講到月票, 其實如果無呢樣野, 玩特班既空間係會大D既~
至於清高就無可能清高ga喇, 我都只係一個會搭巴士既普通人, 唯一唔同既係無月票無sponsor之下, 搭車都未必會睇價錢啫~
即係收工有村巴, 我係唔會揀巴士返屯門果種囉
stevechau 發表於 2022-10-10 14:34
HB00610 發表於 2022-10-10 14:30

喺其他人爆鑊傾有咩方法搞時,你自己都承認言論只屬冷嘲熱諷 ...

咪比左方法出黎囉

btw, 唔係"只屬, 係"同時"
stevechau 發表於 2022-10-10 14:21
無乜意義ga, 表明返個立場+講返前因後果咋~
當年果班人既決定同風向, 係會影響後人的, 所以不論當年係香 ...

話雖如此,但果堆新冧把村巴式走線某程度上咪又係由正線抽車。佢開條X59然後抽一堆59X班次去做,本質上一樣,只係包裝上唔同。

閣下講到月票,某程度上小弟都幾認同,為左慳錢而間接減低自己乘車質素,推出時新聞訪問已經見到有乘客有直車都唔揀而去轉車站轉來轉去。呢樣野某程度上都係以本傷人,但邊個唔中意平野?人性如此。就算自己有幾清高同幾上帝視角,都要落番地。
HB00610 發表於 2022-10-10 14:30
stevechau 發表於 2022-10-10 14:04
小弟無野需要報復的, 只係而家日日睇住班客咁係埋怨塞入站既"報應", 其實我而家做緊既只係不停咁講"I tol ...

喺其他人爆鑊傾有咩方法搞時,你自己都承認言論只屬冷嘲熱諷,咁我都無謂多講,呢個係最後一個回應,你繼續單機啦

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-4-20 06:23