hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討穗禾及樂景路沿線交通
開啟左側

[問題] 探討穗禾及樂景路沿線交通

GeorgeL 發表於 2022-10-13 00:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時,穗禾有81K接駁,280X出市區,80M駁鐵(建議減到一日2/3班),需求明顯充足。而樂景路只有88K全日服務,但越減越多,經常出現25/30分鐘班,有好多買餸/學生要搭,明顯需全日重新加班至15/20。而火炭來往港島的交通亦不足,現時樂景路只有1班280X駁尖沙咀同WHC,搭過一次發現大部份人都係WHC轉車,其他駿景園都上到2,30個,加上銀禧嘅10零個,其實夠開直達港鳥嘅線,900同989各拉一班入駿景園,各再拉多一班上穗禾又可唔可行?雖然穗禾+工業區人口多啲,不過樂景路沿路交通資源不足。仲有遲啲A46搬駿景園,而現有總站最多拍3架車,如果仲有就擺小巴站,會唔會有空間不足嘅問題?

歡迎討論。

12Lane 發表於 2022-10-13 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層
88K真係無得搞,大圍同火炭兩邊居民都用腳投晒票,仲有得強求咩?
JX9097 發表於 2022-10-13 00:49 | 顯示全部樓層

樂景路基本上有三大屋苑:駿景園,銀禧花園同御龍山
當中銀禧花園同御龍山都近鐵
搭鐵嘅方便程度遠比穗禾苑高
(即使駿景都係平路多)

再者,駿景園so called總站都只係一個泊到兩三架車嘅路邊站彎
88K已經佔咗一席,再加線都好有限制(預計A46佔埋另一席,都冇乜位剩)

EX-TL 發表於 2022-10-13 01:10 | 顯示全部樓層

駿景園總站係做埋落路下, 駿景園返工客過海同出尖咀會搭巴士之外, 非繁出唔得幾多客, 88K增強服務無望, 同埋你都識講得四十個客左右, 窗口位都唔滿仲想拉900 989入去, 東鐵線直接落到金鐘, 轉一次就去晒成個港島嘅鐵路站, 銀禧 御龍山去火炭站搭鐵行幾分鐘就到, 沙田馬場開工嘅, 又係火車見, 88K冇行, 要去埔公沿線同沙市想方便有28K, 仲有其他小巴服務火炭, 唔需要有小巴擺駿景園總站.

穗禾苑有280X去西隧轉車, 搭巴士落火炭村就係火炭站, 兩個方法過海都係轉一次車, 早繁989可拉一班上面開, 減少轉車次數, 但900做開白石角老遠走去穗禾苑開有點奇怪.
andy92 發表於 2022-10-13 01:15 | 顯示全部樓層
如果駿景園一程過直出過海,一兩班點都有得做

因為行去火炭站要 10-15 分鐘,夏天真係會出哂汗
cz9328 發表於 2022-10-13 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-10-13 01:15

樂景街太近火炭火車站, 巴士出港島九龍需求好可能唔夠集中。

另外, 28K/814 小巴都可能係導致88K 線駿景園一段客量下跌嘅原因。88K與部份源禾路出九龍市區嘅巴士線有八達通轉乘計劃嘅第二程優惠收費, 但樂景街住宅區 裡有幾多人會唔坐東鐵往九龍仲要為慳錢必等88K, 有綠小28K/814 嚟都唔坐...我覺得樂景街一帶比較少呢類客。

天空之神 發表於 2022-10-13 01:42 | 顯示全部樓層

唔通你咁快會客完?

咁 373 幾時會再爭取拉上去?

樓下咪有東鐵直達過海仲想點呀
.
kiwai 發表於 2022-10-13 06:33 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-10-13 01:15

住得駿景園, 真係要搭車過海的話, 怕辛苦嘅都會選擇搭巴士或綠小到火炭站轉鐵

ryumew 發表於 2022-10-13 06:49 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-10-13 01:10
駿景園總站係做埋落路下, 駿景園返工客過海同出尖咀會搭巴士之外, 非繁出唔得幾多客, 88K增強服務無望, 同 ...

每次搭73A火炭入大埔公路,我覺得寧過佢行樂景路好過兜大圈銀禧體院上落路下
 樓主| GeorgeL 發表於 2022-10-13 07:08 | 顯示全部樓層

樂景街過左落路下村上去嗰度有長度限制,巴士唔入得