hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議273A 飛雍盛與273D入翠麗分工 ,70K飛翠麗,270取消 ...
開啟左側

建議273A 飛雍盛與273D入翠麗分工 ,70K飛翠麗,270取消

iseen 發表於 2022-10-21 07:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有見273A,70K 行車時間已經過長,班次不穩;而273D 未能完全分擔客量;
而270 天平段已經有 261,277E,70K 分擔,建議

1. 270 取消,過車到 273D。
2. 273A 飛雍盛,過一車到273D。
3. 273D 經龍豐拉入翠麗,上水站 - 翠麗設車站落客分段機。應該做到10-12分一班。
4. 70K 飛翠麗,過一車到273D。
5. 277E 改以太平做總站,經清河到天平,接277E路線到上水總站後上公路,補翠麗 - 醫院需求。
6. 261, 70K, 79K 加設上水站 / 上水總站 - 天平 / 皇府山 落客分段機。
7. 79K 北行加經粉嶺站及祥華。
8. 278K 改以粉嶺站做總站,做沙頭角公路特快 - 聯和墟總站 - 海聯花園 - 禮賢會中學 - 粉嶺站循環線,慳車兼改

補上 273A / 273D / 70K 轉乘;應該無位未能補上。
70K 可以加快做到 上水 - 聯和墟。
KC3555 發表於 2022-10-26 03:20 | 顯示全部樓層
天平居民問:何解對天平邨人咁大仇口?
270開線後,翠麗去上水站客量係比天平去火車站多,
皇府山入伙後,天平去火車站已經係反超前,甚至宜家應該係翠麗客量兩倍。
唔係因為皇府山多人住,而係翠麗捱龍琛路塞車,寧願步行新豐路都唔想搭270,
相反,天平東、皇府山、安盛係越來越依賴270。
但翠麗又要靠270去石湖墟街市。

按呢個困境,九巴先樂意將261,277E俾雙向。因為龍琛路係270永遠的困局,加車係可以幫助平衡需求,但會減低路線回報率同加重龍琛路負荷。
單係呢10年,270行車時間已經長咗一倍。

我極反對用261, 277E, 673咁樣去取代270。
反而我會建議點樣善用73K。

我會建議73K改行龍琛路,取代270翠麗到上水站路段,又方便文錦渡沿線去石湖墟街市一帶。
清明重陽重開73R去cap水。

70K飛翠麗我同意,因為聯和墟上車客大多數去天平、龍豐同清河。甚至我覺得再進取一點,
273D華慧園後,改先去天平、再翠麗、再石湖墟街市去欣翠,喺天平或翠麗換車長做無限循環。
79K 改聯和墟去馬會路,經天平總站,翠麗三座,彩顏閣,北區醫院再返上水。
咁70K就可以改經順欣、龍豐去清河。
270可以放棄翠麗,甚至可以改為上水去天平甚或經馬適路去聯和墟。

總之,天平情況係無可能靠區外線郁270。等於華明用大部分重疊線去郁273一樣無可能。
反而翠麗因為龍琛路路況令火車站客少,就可以用仲有大量運載能力嘅73K去攪。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
天空之神 發表於 2022-10-26 04:23 | 顯示全部樓層
其實抽走左 70K 翠麗仲可以搭咩去聯和墟同粉嶺名都?
.
 樓主| iseen 發表於 2022-10-26 06:46 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-25 20:23
其實抽走左 70K 翠麗仲可以搭咩去聯和墟同粉嶺名都?

聯和墟仲有79K,
名都北行有79K, 南行仲有273D過天橋就得

睇時間表搭車,半個鐘一班79K 唔比脱班70K差太遠

樓主| iseen 發表於 2022-10-26 06:54 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-10-25 19:20
天平居民問:何解對天平邨人咁大仇口?
270開線後,翠麗去上水站客量係比天平去火車站多,
皇府山入伙後,天 ...

殺270天平段其實都係天平冇位擺車,如果277E踢到去太平就唔係唔留得。
273D要先去上水站,始終客源係個邊。經天平總站太慢。 係都天怡樓行過去算。73K 北行可以諗下係上總新出口開後行龍深路,但南行唔好去陪塞.

79K 無謂再拉長,始終主力位係石湖墟同上水站。 寶石湖路仲塞緊車。 用轉車去醫院好過。

天空之神 發表於 2022-10-26 07:11 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2022-10-26 06:46
聯和墟仲有79K,

咁即係無補償過區內啦.....

仲要 cut 270
到底要幾大仇口先做得出
.
 樓主| iseen 發表於 2022-10-26 17:12 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-10-25 23:11
咁即係無補償過區內啦.....

仲要 cut 270

點解要做所謂既補償呢?
本身就已經有使用小既現有服務補到位。
公共服務係要有效咁善用資源而唔係浪費
HB00610 發表於 2022-10-26 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2022-10-26 06:46
聯和墟仲有79K,

15變30再賴脫班唔差太遠,真係世界級
 樓主| iseen 發表於 2022-10-26 19:35 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-10-26 10:19
15變30再賴脫班唔差太遠,真係世界級

老實講,翠麗-聯和真係多客?比70K加速好過啦。
善用79K空間會係更好。
88K 之類咁多人住都係開20-25分
HB00610 發表於 2022-10-26 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

iseen 發表於 2022-10-26 19:35
老實講,翠麗-聯和真係多客?比70K加速好過啦。
善用79K空間會係更好。
88K 之類咁多人住都係開20-25分

88K沿線有乜,可以直接對比?
A做得差然後BCD都一定要更差?

你話好多條重疊飛都可以理解,但係你而家係擺明睇唔順眼就搶人

我唔係當區人,係唔認同你呢種霸道心態