電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[建議] 沙田新田圍一帶巴士路線重組, 新增青沙路線

看全部

前言由於現時屯馬線全通後, 281M 及 85B 只減至每日 1 對及 3 對
以及 47X 只得部分時間服務
而另一方面 , 47A 及 47X 於沙田市中心路線重疊亦影響效率
建議一併重組 , 善用資源開辦新路線

詳細建議

1. 取消 281 (-1),
由 82K 及 87B / 247X 區內雙向分段取代
如有需要, 82K 增加大圍站 <> 新田圍 $4.4 之轉乘優惠
2. 取消 281M (-1),
由 82K 及 87B / 247X 區內雙向分段取代
* 來往九龍塘站請轉乘 80M 或東鐵線

3. 取消 85B (-2),
由 85A 改經大圍及新柳街取代 , 同時 85A 同日改為全日 30 分鐘一班 (不變)

4. 取消 47X 新田圍特 (-2),
由 247X 線 及 282 轉乘 263 / 269D 轉乘優惠取代

5. 47X 全日不入沙田市中心,
由 47A 取代, 同時 47A 改為全日 20 分鐘一班 (47X -7, 47A + 7 > 47X: 15 / 47A : 7)
來往葵盛需於城隧轉車站轉車

6. 新線 247X 新田圍 - 上葵涌 (循環線)

順次序途經 : 新田圍邨, 車公廟路, 大圍站, 青沙公路, 呈翔道, 葵涌道, 葵興站, 葵涌道, 青山公路屏麗徑, 和宜合道, 昌榮路, 葵涌道, 青沙公路, 大圍站, 車公廟路, 新田圍邨
路線 : https://goo.gl/maps/sWq2sFyvraEwvQ9u8

收費 $8.6,
青沙轉車站 > 新田圍 $7.5 (使從 286X/287X 轉乘免費)
大圍站 <> 新田圍 $4.4
設青沙公路轉乘, 及繼承原有 281 之轉乘優惠

全程行車時間 65 分鐘 (沙田 > 葵涌 > 沙田), 班次 15-20 分一班
派車 6 架 (+6)

本方案之好處

1. 更有效善用 281/281M/85B 之資源 (85B/281/281M)
2. 擴大青沙公路轉乘站之網絡 (247X)
3. 新田圍對外路線改善 (247X)
4. 更快來往沙乙秦石及城隧轉車站 (47X)
5. 減低沙田市中心之交通壓力 (47X)
6. 大圍來往葵芳時間可大大縮短 (247X)

歡迎討論

Advertisement

回帖數目:10

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

上葵涌呢個位如果用青沙去做
感覺不太好
反建議不如來回改行葵芳站/葵福路/楊屋道或環宇海灣外往返荃灣西站甚至愉景新城
涉獵一下冇全日沙田路線既葵福路或環宇海灣一帶

仲有如果想用247X/87B取代281大圍站往返新田圍功能
建議出九龍方向兜入大圍站總站
咁就肯定吸到客
車公廟路
至於用82K取代281應該都唔會有人用
82K班次實在太疏

引用: kmb71k 發表於 2022-11-15 21:15
上葵涌呢個位如果用青沙去做
感覺不太好
反建議不如來回改行葵芳站/葵福路/楊屋道或環宇海灣外往返荃灣西站 ...

第一段我無意見,其實我主要想打劫 46X 47X 既巢(葵涌道 <> 大圍秦石),將來攞車
最少資源做最多既客
入上葵涌其實無咩好結果,因為403 403A 403X 都覆蓋好多有客既位,搶城隧客一定唔夠搶仲要ban 硬
兜上和宜合道都係用多一車,我覺得值得試,如果唔係就昌榮路調頭

247X 有兜入大圍站,同 249X 一樣
82K 存在只係多架車返新田圍
叫人 247X 82K 87B 三飛點計都好睇少少既

引用: 天空之神 發表於 2022-11-16 21:00
第一段我無意見,其實我主要想打劫 46X 47X 既巢(葵涌道  大圍秦石),將來攞車
最少資源做最多既客
入 ...

既然做上路又做循環線,建議改做昌榮路右轉和宜合道,行哂全段之後左轉青山上路美孚方向,喺饒宗頤對上上番青沙,分分鐘仲順

47X減車俾47A無話唔得,但葵盛冇咗條沙市線呢件事都幾明顯會出問題

大圍如果要開多條青沙線去出口以西,而又想抽46X 47X車,其實可以考慮#2板友行法
又或者當係38B全日,沙田段改青沙後經大圍往新田圍;再另開一條特別線做碩門-葵芳站/葵福路/環宇/楊屋道

青沙 VS 城隧;葵涌道特快+一直冇城隧線嘅熊貓 VS 葵芳站/葵福路/環宇/楊屋道,兩者各有優劣。

但如果開多條荃葵線,好應該諗下做荃灣,以至係美松苑、美輝街。

47X唔入沙市,得返20分一架嘅47A,葵興芳好大機會ban

引用: 流星☆雨 發表於 2022-11-16 21:33
47X減車俾47A無話唔得,但葵盛冇咗條沙市線呢件事都幾明顯會出問題

大圍如果要開多條青沙線去出口以西,而 ...

咁一係調轉
47X 縮葵芳南
47A 去葵盛

班次問題係本身都唔應該咁多車入
而且上繁本身都唔入

會唔會解決到葵盛問題?

引用: 天空之神 發表於 2022-11-20 03:24
咁一係調轉
47X 縮葵芳南
47A 去葵盛

智芳街繁時好多人搭上葵盛
係咪想塞爆38?

引用: JF6839@88K 發表於 2022-11-20 08:37
智芳街繁時好多人搭上葵盛
係咪想塞爆38?

咁 37 未消失仲有用既
又唔好講到得 38 一條線咁慘

引用: 天空之神 發表於 2022-11-20 03:24
咁一係調轉
47X 縮葵芳南
47A 去葵盛

水泉澳通勤人口可預見會多過博康乙明秦石
另一邊葵盛都係人口老化,只係無得唔做咁解

一邊服務範圍全部都人口老化,另一邊就新公屋區同深入葵芳
既然係咁,直接將資源由舊區抽去新區,47X減班俾47A,似乎會簡單啲?

如果唔係,
到時究竟應該係深入葵芳但唔到沙市嗰條(47X),定係將做到沙市同水泉澳嗰條(47A),
有較密嘅班次?

同時亦要考慮會唔會令要轉車乘客多咗,
如果減市中心車個代價係推人上轉車站大風吹,又係咪值得呢?

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路