電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[飛行報告]

2022 疫後首飛 CX596/507 香港至大阪關西

看全部

日期: 28/10/2022 航空公司及航班編號: Cathay Pacific  CX596
機型 (註冊編號): A35J (B-LXO)
編訂起飛時間 (實際時間): GMT+08 0935 (1001)
編訂抵達時間 (實際時間): GMT+09 1425 (1356)

日期: 01/11/2022 航空公司及航班編號: Cathay Pacific  CX507
機型 (註冊編號): A35J (B-LXG)
編訂起飛時間 (實際時間): GMT+09 1805 (1834)
編訂抵達時間 (實際時間): GMT+08 2135 (2106)

由於日本開關需求大增, 國泰因應需求調配載客量較多的A350-1000飛大阪航線
上述兩程都全機客滿

香港離境大堂早上回復熱鬧,亦有別於早前移民潮的離愁別緒

今年啟航的大灣區航空

登機閘口等待登上CX596的乘客

26號閘口可以影到新建成的天際走廊

久違了三年,終於離地旅遊了

東涌東填海地

迪士尼及竹篙灣方艙

飛行資訊

其中一款早午餐

第一搭A350-1000,Econ legroom可以接受
有個細架可以充住電睇手機
國泰亦採購了闔家辣, 阿媽有咗第二個, 亦有來自TVB, ViuTV, 台灣及星馬的華語電視節目

IMG_0720 - 複製 (2).JPG

抵達關西機場後步行往檢疫區檢查MySOS或疫苗接種/PCR檢測記錄
當地預備有足夠人手處理, 過程暢順

日本最新防疫政策指示牌

花20分鐘等過入境櫃位, 抵達行李輸送帶已見寄艙行李

由落機至取行李步出入境大堂約花了35分鐘
關西國際機場目前仍以飛首爾佔比最多

======================================
結束大阪之旅, 準備由關西機場離境
入禁區安檢前要排隊15-20分鐘

下午5時至7時多班機離境

過了安檢, 辦離境手續幾乎不用排
去到免稅品店, 日元匯率貶值售價變得吸引

坐無人駕駛列車到登機閘口, 就無乜店舖開

唯一便利店 Family Mart 收黃昏6點
臨收舖前落半閘仍有好多旅客趕住買野用盡散紙
6點收舖後就只有靠自助售賣機了

回程航班, 前一程由香港執飛 CX506

排隊登機

回程晚餐有雪糕食 (主動叫走包), 另一款是牛肉飯

飛行資訊

駕駛艙視覺

準備在新三跑降落

3號風球下順利抵港

落機在檢疫區做PCR, 程序像平時去檢測中心
跟住就好似以前咁坐無人駕駛列車去入境櫃檯同拎行李

IMG_1105 - 複製 (2).JPG

Advertisement

回帖數目:29

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

香港人去日本嘅威力真係唔講得笑,睇見 CX 596 香港登機時的人流,近呢三年除咗直飛倫敦 / 其他歐洲、中東航點嘅轉機客,好難見到一班機有咁多客

• 3# DIH

引用: Waiyin12 發表於 2022-11-16 02:16
香港人去日本嘅威力真係唔講得笑,睇見 CX 596 香港登機時的人流,近呢三年除咗直飛倫敦 / 其他歐洲、中東 ...

去日本可以有唔同方法洗滌身心(浸溫泉、遊山林、訪廟社、食好西),紙水低可以做大豪客,大部分貨品及服務質素有保證,路牌睇得明、食物啱胃口,適合一家大細,道路一樣係右軚而車款亦係香港常見,加上由細到大睇開日本動漫及劇集,無論航程定文化距離感都係剛剛好。
  • 4# FBI2

引用: Waiyin12 發表於 2022-11-16 02:16
香港人去日本嘅威力真係唔講得笑,睇見 CX 596 香港登機時的人流,近呢三年除咗直飛倫敦 / 其他歐洲、中東 ...

呢排CX溫哥華線都爆到痴線,但唔知點解AC反而少D.

• 5# E21A

引用: FBI2 發表於 2022-11-16 12:21
呢排CX溫哥華線都爆到痴線,但唔知點解AC反而少D.

我諗應該係因為AC只係比1件寄艙行李,移民得一個喼鬼夠咩

引用: E21A 發表於 2022-11-16 14:47

CX Light都係一件only
不過如果pricing差唔多既我都會揀CX
  • 7# AVD1

引用: E21A 發表於 2022-11-16 14:47

移民揀 AC 多過 CX 就真
就咁睇下個啲乜乜谷、乜乜 page 個個教路唔好坐 CX

原因,你懂的

PS. 你比我揀,我兩間都唔坐轉坐 NH
(除非我有機會返去香港個陣 CX 仲用緊 A35K 咁我就會考慮下,CX 359 試過未試過 35K 係咩樣。機型呢點會係吸引到我嘅其中一個因素)。

• 8# E21A

引用: mrkelvinyu 發表於 2022-11-16 16:13
CX Light都係一件only
不過如果pricing差唔多既我都會揀CX

多謝指正,我以為CX可以有兩件
  • 9# E21A

引用: AVD1 發表於 2022-11-16 16:34
移民揀 AC 多過 CX 就真
就咁睇下個啲乜乜谷、乜乜 page 個個教路唔好坐 CX  

比我會揀台灣雙雄CIBR
時間靚、服務好

日本/南韓服務質素雖然都高但時間認真麻麻。
  • 10# 2076

引用: E21A 發表於 2022-11-17 12:17
多謝指正,我以為CX可以有兩件

CX 要 essential 先有兩件

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路