hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議297P擴展為每日雙向服務
開啟左側

建議297P擴展為每日雙向服務

AE367 發表於 2022-11-16 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為提升將軍澳北部往返紅磡土瓜灣和紅磡,不經九龍灣工商區的特快服務,因此建議297P提升為每日雙向服務。

往紅磡方向走線不變。

往坑口方向走線:
(297原線至新山道,然後經九龍城天橋特快)
10. 采頤花園
11. 坪石邨
12. 啟業邨
13. 九龍灣站
14. 觀塘市中心
15. 觀塘警署
16. 將軍澳隧道轉車站
17. 茵怡花園
18. 寶儉樓
19. 欣景路
20. 景林邨
21. 厚德邨
22. 重華路
23. 培成路
24. 富寧花園
25. 坑口(北)(將軍澳醫院)

時間表:
每日兩邊方向開:
0645-0845(20)
0845-1715(30)
1715-2015(20)
2015-2315(30)

為配合297P提升服務,建議297在星期一至五非繁忙時間,及星期六、日及公眾假期全日減至30分鐘一班,以便和297P提供聯合班次往返將軍澳及土瓜灣。

歡迎討論

將軍澳特快 發表於 2022-11-16 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
唔見得將軍澳去紅土有幾大需求要兩條全日線🙈
JX9097 發表於 2022-11-16 11:39 | 顯示全部樓層
將北唔需要2條紅土線
同埋呢條線同297主線調轉方向等車,乘客唔易適應
KLNg 發表於 2022-11-16 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

仲要行「觀塘道」.......仲以為你話特快係行「觀塘繞道」
 樓主| AE367 發表於 2022-11-16 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-16 11:39
將北唔需要2條紅土線
同埋呢條線同297主線調轉方向等車,乘客唔易適應

應該都係得景林同富寧/明德先有調轉方向問題,影響不大。如果寶琳總站有位,297P兜入去都值得考慮。
toby_tl10 發表於 2022-11-16 15:12 | 顯示全部樓層
呢條線嘅用途係單向陰乾15(同15X),再加觀塘>寶林(經將隧)
To infinity... and beyond
天空之神 發表於 2022-11-16 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層

咪即係行隧道既 93K ,有咩用?
BUSFANS 發表於 2022-11-17 00:00 | 顯示全部樓層
如果我冇估錯,298B執算果陣,樓主應該未出世,或者唔知298B點解會捱唔住

297P既回程版,我估計作用最多都係執93K,98A,297既"死雞",佢唯一既獨市位就只係茵怡花園
214P_world 發表於 2022-11-17 00:40 | 顯示全部樓層
唔好嘥車啦, 咁行咪即係隧道版93K, 而且仲有105爭食, 有車拎比98S/298C/97全日好過
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-11-17 00:40 | 顯示全部樓層

BUSFANS 發表於 2022-11-17 00:00
如果我冇估錯,298B執算果陣,樓主應該未出世,或者唔知298B點解會捱唔住

297P既回程版,我估計作用最多都係執 ...

298B應該唔關事, 一條做坑 一條做寶
獨學而無友,則孤陋而寡聞