hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

JX9097 發表於 2022-11-22 22:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

啱啱幾個鐘前喺美孚試搭795X
同時間有98S開車,嘗試對比一下
(事先聲明,只係一次性比較,自己衡量一下)

795X 22/11/2022星期二
1750蘇屋開   車編5564
天氣毛毛細雨

美孚 +7/ -0/ 19 1804
*1750蘇屋準時開車
但比原定遲4分鐘到站,車上原有12人
旺角維景酒店 +6/ -0/ 25 1811
旺角中心 +8/ -0/ 33 1813
山東街 +8/ -0/ 41 1815
登打士街 +10/ -0/ 51 1816
文明里 +3/ -0/ 54 1818
勞資審裁處 +2/ -0/ 56 1821
*上一架796P東九龍走廊途中
下一架796P預計1826到站
衛理道 +2/ -0/ 58 1823
#東行輕微擠塞;西行情況慘不忍睹,龍尾去到浙江街
九龍灣國際展貿中心 +15/ -2/ 75 1831
將軍澳隧道轉車站 +5/ -9/ 71 1841
*龍尾去到近麗港城落橋位
司機cut出中線,法院前cut番入去慢線
到將軍澳道跟住秀茂坪車流慢碌上
臨到站前畀798爬頭,落客嗰陣成堆衝過去
可惜截唔到,成班望車輕嘆

上客分佈
長荔深段19人
太子/ 彌敦道段37人
京士柏/ 紅磡段6人
九龍灣段15人

A29 冇數客
將軍澳隧道轉車站 1843
新寶城 1849
南豐廣場 1853
厚德邨 1854
景林邨 1855
寶林站 1857

根據ETA,同時段98S
1800 美孚
1811 九江街
1827 旺角道
1841 譽港灣
1857 將隧
1903 茵怡
1906 寶儉樓
1907 欣景路
1912 重華路
1918 清水灣半島
同時6點後應該少咗一班98S
原開1800/ 1820/ 1840/ 1900
ETA 1800/ 1830/ 1900

以偏蓋全發現
  • 1. 長荔深段真係要加強宣傳,放工時段只有19人,稱不上合格
  • 2. 美孚出發經土瓜灣比九龍城快約15分鐘到將轉(秀茂坪),10分鐘到寶林;坑口/ 環保拋離更多
  • 3. 795X到將轉嘅時候,咁啱無縫接駁797;假設由蘇屋坐795X797within 60分鐘返到去清半,時間上吸引

樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 13:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-24 12:53
其實如果對面同時有40開,到黃大仙只係18:18左右,應該都仲有5+分鐘左右走盞轉A29...
795X始終行旺角油麻地 ...

假設同時段有40駛經大約1818到黃大仙再轉A29
似乎同上795X去將轉會搭同一班車(1843到將轉)

先撇除一般乘客會唔會諗到呢個方法
(利申. 我自己都咁搭過,當時未有795X)
車費都貴一截(795X免費轉A29)

當然,795X慢啲就駁唔到呢班A29
但同時40一樣可能發生同樣事件
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 13:01 | 顯示全部樓層

架798去到中電左右爬頭
當795X上到去轉車站嘅時候
798已經打燈準備駛離
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 17:59 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-11-24 13:05
咁就真係班客黑仔,如果同時到站司機多數等埋啲客過檔

我本身去南豐,所以點都會上A29
班客最終都上埋,得一個「死守」694/ 798
(可能係去寶林邨/ 毓雅三寶/ 怡心園)
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 18:03 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-11-24 15:37
轉車站問題
又無得話邊個等邊個既
倒返轉798都會有客落車轉將南線

唔關排位事純粹係795X行慢線上
798就騎中線高速爬頭

795X真係唔適宜改走
轉車客都有,基本上冇得補
美孚返將北冇合理替代
(倒番哂落鐵/ 98C/ S)
油麻地返將北同樣冇替代
(又係倒番落鐵;93K算__數啦,唔係選擇嚟)
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 21:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-11-24 20:16
問題係795X客量唔上唔落
將軍澳唔buy加士居道東九龍走廊,就唯有攞唔塞車做賣點行六幹
新巴都開始失去耐心 ...

795X行將藍都避免唔到「兜路」感覺同紅隧口/ 加士居道天橋交叉位
真係要行中九龍幹線先會好啲
不過印象中觀繞都有路入中九龍幹線
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 22:05 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-11-24 21:56
死等694 798可能係價錢問題 (漆咸道北>寶琳), 或者係去寶琳去圍(唔想行)

795X都係補$1.1,但唔使企喺將轉度等(798下繁表列都12-15分鐘
除非咁啱嚟緊有694,否則呢少少豪畀佢啦)
而且坐98D本身都預咗畀$10.5
坐795X轉A29補埋錢都只係$10

所以我估係寶林外圍唔想行多啲
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 22:47 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2022-11-24 22:44
我諗緊會唔會有人係九展見上唔到98D/98D沒位坐
情願先上轉車站搏有車到

記憶中死等694/ 798嘅客唔係九龍灣上車
不過係咪京士柏段就真係唔記得
 樓主| JX9097 發表於 2022-11-24 23:14 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-11-24 22:17
雖然隔離帖貼過,但我都grep多次795X數據出來

以下係喺將轉數既795X東行客量

即時紀錄(795X,將轉) 23:10 +0/ -2/ 15-20
落車嘅2人
一個行上興田
一個企喺3/ 4月台之間(近洗手間)
唔肯定其意圖

23:16 793飛站,車上人數約12-15人
比795X少

23:17 690 +2/ -5

樓主| JX9097 發表於 2022-11-25 12:01 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-11-25 02:09
係將藍隧道通車前,將隧同環保大道塞車問題一直都好嚴重。

所以兩間巴士公司一有將隧線建議拎出黎,

好似我數嗰班車(平日1750蘇屋開)
理論上應該食到唔少放工客
睇番客量分佈,明顯逆走段出咗問題
若果喺順向嘅970X站頭拉banner
貼硬卡式宣傳品(類似巴士仔喺波板糖下豬盤上位置)唔知幫唔幫到手

睇番同時段98C/ S,即使撇除山上客源
單計山下起碼都要坐到2/3離開美孚先叫合格
依家around 20人的確係拖低條curve