hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 795X客量分享(22/11/2022,星期二)
開啟左側

[經歷分享/報告] 795X客量分享(22/11/2022,星期二)

Ricky403 發表於 2022-11-24 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層

其實如果對面同時有40開,到黃大仙只係18:18左右,應該都仲有5+分鐘左右走盞轉A29...
795X始終行旺角油麻地紅磡路程長觀感慢,所以睇埋時間先覺得佢「特別快」,荔枝角站上車要兜埋美孚圈就更加
宣傳方面新巴已經派單張入屋,將軍澳居民都知呢條線,但未見得想搭/肯搭,客量基本上都暫時見頂
Ricky403 發表於 2022-11-24 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層
問題係795X客量唔上唔落
將軍澳唔buy加士居道東九龍走廊,就唯有攞唔塞車做賣點行六幹
新巴都開始失去耐心,甚至比我估計嘅時間早
Ricky403 發表於 2022-11-25 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-11-25 02:09
係將藍隧道通車前,將隧同環保大道塞車問題一直都好嚴重。

所以兩間巴士公司一有將隧線建議拎出黎,

咁即係居民唔夠支持795X
以而家運署逼佢「敗走將藍」嘅情況計,睇落新巴報嘅數可能下繁美荔應該要坐到1/3-1/2座位,跟住旺油上到坐滿咁轉入加士居道
咁問題就大啦,而家795X下繁東行都係坐2/3滿唔到轉入加士居道,單張都已經派埋,剩低嗰1/3仲可以點搵呢

當然西行就另一講法,以紅隧口路況嘅惡臭趕客程度,畀人隊去行六幹都係遲早嘅事
就算好似阿青山道站友咁強調實際上唔係咁塞都好,居民唔buy就唔ok
Ricky403 發表於 2022-11-25 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-11-24 13:00
假設同時段有40駛經大約1818到黃大仙再轉A29
似乎同上795X去將轉會搭同一班車(1843到將轉)

記錯以為A29唔使停鑽石山同彩虹
咁時間上兩者應該差唔多

但始終全程鐵去調景嶺時間都係35分鐘左右
795X接近40分鐘先到將轉,45分鐘到調景嶺都係慢過鐵一截
反而藍田山秀茂坪寶達時間相比98C/214應該有唔少優勢,照道理可以吸引班客過檔,似乎新巴集中宣傳攻勢吸將軍澳客忘記咗佢地...
Ricky403 發表於 2022-11-25 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-11-25 12:05
老實講,繁時搭得巴士嘅都係貪有位坐居多
(當然,某啲位巴士的確快啲,但唔多)
差within 15分鐘其實算 ...

690係由中環一條直路掃到北角
觀感實好睇過795X蘇屋開逆走美孚再隊落紅磡
反而可以同690類比嗰條叫793
Ricky403 發表於 2022-11-30 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-11-30 15:23
呢D時間黃大仙開既A29我試過一次......真心坐到怕怕, 基本上中晒由頭塞到落尾既魔咒, 45MINS左右先返到TK ...

其實你講過98C下繁美荔段收視好
先撇除因為開98S導致甩班嘅問題,795X如果sell到寶達康華甚至上秀興田班人搭佢,係可以好睇少少

至於將南既然你都有疑問個基本盤夠唔夠大,其實馬後炮睇深耕大角咀可能仲好
甚至預備定將來中九幹通車精簡將軍澳段走線並改大循環
Ricky403 發表於 2022-12-1 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-11-30 16:26
其實再同其他線比一比
客量又唔係話真係咁差
而家彌敦道新界線

下繁衰喺美荔段吸唔到客
或者吸盡都係1/3座位唔到咁多

夜晚新巴就似乎高估班客忠誠度
795X相比觀塘綫入調景嶺個時間差距拉得唔闊
但20分鐘一班有部分客唔想等,反正觀塘綫過咗黃鑽都開始有得坐
Ricky403 發表於 2022-12-5 12:33 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-12-5 00:58
而家 795X 改落將藍,就係之前重組黃經理燒得太多錢,
輸到喊有人強行出手改線,
家陣 793+795X 收入扣成 ...

唔出奇,793都好睇唔好食,客量多極只係同234X差唔多但一單時間多過234X半個鐘
連234X都要放棄簡單時間表減班收車拉番高荔廠條數,793+795X條數又點會好睇
Ricky403 發表於 2022-12-5 19:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-12-5 12:55
無問題
795x多出黎既車咪又係第二度調過黎

而家兩間公司鬥法都唔洗理堆線賺定蝕,搵到野填個氹咪算
好似948呢啲多獨市客又焗share咪賺到盡,頂閘留後先派加班車
.
Ricky403 發表於 2022-12-9 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層

795X係新增資源,所以咪畀人針對
海庭都準備緊隊佢過茶果嶺同將藍啦
真係改得成唔知會唔會走客