hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦N179
開啟左側

建議開辦N179

KW2523 發表於 2022-12-11 10:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

北部都會區一帶開始發展, 然而目前深宵時段僅有N78服務, 不便往返市區, 故建議開辦N179一程直達旺角, 銅鑼灣, 或於美孚轉乘其他路線

N179 粉嶺 (皇后山) <-> 銅鑼灣 (摩頓台)
往粉嶺 (皇后山)
1. 銅鑼灣 (摩頓台) 總站
2. 怡和街
3. 堅拿道東
4. 堅拿道西
(紅磡海底隧道)
5. 紅磡海底隧道收費廣場 (分段收費起點)
(加士居道天橋)
6. 九龍中央郵政局
7. 文明里
8. 碧街
9. 長沙街
10. 奶路臣街
11. 旺角街市
12. 銘基書院
(西九龍走廊)
13. 美孚站
(青山道, 青沙公路, 大埔公路 – 沙田段, 吐露港公路, 粉嶺公路, 香園圍公路)
14. 磚窰 (分段收費起點)
15.  大塘湖
16. 馬尾下
17. 孔嶺
18. 高埔
19. 流水響
20. 軍地
21. 新圍軍營
22. 皇后山邨
23. 山麗苑
往銅鑼灣 (摩頓台)
1. 粉嶺 (皇后山) 總站
2. 山麗苑
3. 新圍軍營
4. 軍地
5. 流水響
6. 高埔
7. 孔嶺
8. 馬尾下
9. 大塘湖        
10. 磚窰
(香園圍公路, 粉嶺公路, 吐露港公路, 大埔公路 – 沙田段, 青沙公路, 葵涌道)
11. 美孚站 (分段收費起點)
(西九龍走廊)
12. 旺角維景酒店
13. 旺角中心
14. 登打士街
15. 文明里
16. 眾坊街
17. 勞資審裁處
(加士居道天橋)
18. 紅磡海底隧道收費廣場
(紅磡海底隧道)
19. 南洋酒店 (分段收費起點)
20. 灣仔消防局
21. 百德新街
22. 聖保祿醫院
23. 銅鑼灣 (摩頓台) 總站
收費
全程 : $ 42.0
紅磡海底隧道往粉嶺 (皇后山) : $ 29.5
磚窰往粉嶺 (皇后山) : $ 7.0
美孚站往銅鑼灣 (摩頓台) : $ 15.9
南洋酒店往銅鑼灣 (摩頓台) : $ 7.0
美孚/旺角轉乘N21往返長沙灣, 深水埗, 尖沙咀 N21一程免費
銅鑼灣轉乘N8X, N90往返中上環共$42.0
服務時間及班次
每天
往粉嶺 (皇后山) : 00:45, 01:30
往銅鑼灣 (摩頓台) : 04:15, 04:55
用車2輛

歡迎討論
JX9097 發表於 2022-12-11 11:36 | 顯示全部樓層
COVID之後
10點後基本上都係死城咁款
條條N車減得嘅減,cut得嘅cut
仲想開新N線?
 樓主| KW2523 發表於 2022-12-11 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-12-11 11:36
COVID之後
10點後基本上都係死城咁款
條條N車減得嘅減,cut得嘅cut

有旗插個標準就唔同啲, 參考N78~
離地清零政策堅持到幾耐都唔會好長久
將來深宵時段北都出市區枝旗都有用
qunow 發表於 2022-12-11 12:55 | 顯示全部樓層

要插旗嘅每年除夕開一班咪得
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| KW2523 發表於 2022-12-11 13:50 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-12-11 12:55
要插旗嘅每年除夕開一班咪得

特別線都計嘅話N373就唔會入唔到銅鑼灣

再者, 咁樣嘅劃線去大半個香港都係最直接
以而家凌晨1-2點街上都多返人嘅情況
相信情況唔會點差
qunow 發表於 2022-12-11 14:34 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-12-11 13:50
特別線都計嘅話N373就唔會入唔到銅鑼灣

再者, 咁樣嘅劃線去大半個香港都係最直接

只開逢星期五六晚都可以
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
JH_LE4612 發表於 2022-12-12 05:58 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-12-11 12:11
有旗插個標準就唔同啲, 參考N78~
離地清零政策堅持到幾耐都唔會好長久
將來深宵時段北都出市區枝旗都有用

同意插旗嘅重要性,甚至如果唔係有N969嘅話,我覺得54區都可以照辦煮碗,低成本高價打小巴打N260 (反正新西巴士公司真係唔肯做新西通宵/深宵車)。冇錯皇后山沙公一帶人口係唔多,維皮基本盤都唔大,但係收得貴嘅話要維皮應該唔難,好過N373先(就算旺角南行過海都可以執幾件嘅)。
天空之神 發表於 2022-12-13 09:45 | 顯示全部樓層
其實連 58S 都會舉白旗果陣

N373 自己跳落海
N307 叫哂救命

我諗唔到 N179 有咩錢途
.
qunow 發表於 2022-12-18 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-13 09:45

N373 自己跳落海

要搞嘅不如B7B8通宵合併,再由大圍拉出旺角東站,做埋過境客
kmb71k 發表於 2022-12-18 20:30 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-12-13 09:45

N373 自己跳落海

其實N307凌晨出中環每班都有十幾個人搭
通宵線嚟講已經算唔錯
以上回應,是否可行?是否合適?