hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議 - 專題] 天水圍北重組最後一集 967 系 969 系 ...
開啟左側

[建議 - 專題] 天水圍北重組最後一集 967 系 969 系

天空之神 發表於 2022-12-13 08:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言

本專題最後一集 , 967 969 如何做好分工
太多特車 , 太多不同班次
967 只到金鐘問題未解決, 967X 証實到慳車大法
上繁 969A 969P 下繁 969A 967X 效率唔高而且互相重疊
969C 回程兜哂成個天水圍 , 又比 968X 搶一炸客返新界仲可以加班處理

本題試下研究一下點樣去改善

第一集 : 265M, 269A, 269M, 269P, 269D
第二集 : 69X, 265B, 269B 特, 269X
第三集 : 69C, 269C, 269S
第四集 : 967 系 969 系重組

詳細建議

1. 967 取消 , 換取 967X 改道及全日化, 去程及回程改道擴大服務範圍
967X 改為全日服務 天恩 - 銅鑼灣 / 去程由天恩 - 銅鑼灣禮頓道 / 回程由銅鑼灣摩頓台 - 天恩
往港島方向改為直往天恆 , 不經天秀路, 合併所有班次經中上環及灣仔
非繁忙時間來回經天慈, 取代 969A 線
往天水圍方向改經軒尼詩道直行往金鐘 及 金鐘道往中環 , 不經內告及皇后像廣場 (包括現時 967X 特不停金鐘班次)
天水圍開 0540 - 1830 / 港島開 0900 - 2400

往港島方向 , 順次經天恆, 濕地公園 , 慧景軒 , 天晴 , 嘉湖北(上繁不經) , 天慈(上繁不經) ...... 港澳碼頭 , 怡和大廈 , 政府總部 , 入境事務大樓 , 百德新街
往天水圍方向, 順次經軒尼詩道, 金鐘道, 德輔道中, 干諾道西....., 天慈, 嘉湖北, 天晴, 慧景軒, 濕地公園, 天恆

改動好處:
可以提供全日路線前往銅鑼灣
天華路一帶可改用 969 前往港島
直行軒尼詩道簡化路線
天慈可有大多數時間來往港島區服務

2. 969 改道 , 與 967 做好分工
改經天華路 , 不經天榮路
於天瑞路翠湖居外增設往港島 969 969C 車站 補償

往港島方向 , 天恩路後經天城路 , 天華路 , 天瑞路返回原線
往天水圍方向 , 天瑞路後經 天瑞路, 天華路 , 天城路後返回原線

改動好處:
劃分 969 / 967 服務範圍, 做好分工
同時 天慈客可上新 967X , 平衡各線客源

3. 969A 取消 , 併入 969P 及 967X
969A 線取消 , 早繁併入 969P 線, 下繁併入 967X 線
所有 969P 需改經中上環前往金鐘 , 加密至 8 分鐘一班
下繁 967X 需改經天慈, 見 1. , 繁時加密至 7-10 分一班

改動好處:
將資源調至 967X 及 969P 線 加強服務, 更有效運用資源

4. 969C 南北分家 , 開辦 967C 線
現時天北特改為 967C 線 (天恩 - 康怡廣場), 上繁開 2 班 , 下繁開 2 班; 天水圍路線同 967X (見 1.)
天南維持 969C 線(天水圍市中心 - 康怡廣場) , 上繁開 3 班 下繁 開 3 班; 天水圍路線同 969 (見 2.)

967C 及 969C 往天水圍方向改經中環及灣仔繞道及林士街天橋 , 不停中環

改動好處:
不需乘搭 968X 前往大欖隧道轉車
南北分家 , 更有效運用剩餘載客量輔助 967X/969 回天水圍

5. 新增 969L 流浮山及屏山支線擴大版圖
新增 969L 服務現時未有直達港島服務之流浮山, 屏山及將來朗邊發展
969L 流浮山 - 金鐘西
往港島經流浮山道 , 天水圍站, 洪天路 (及洪福邨), 青山公路 (屏山及塘坊村) , 元朗公路 .... 港澳碼頭 , 怡和大廈 , 金鐘西
往新界方向,  經皇后像廣場 , 砵甸乍街 , 皇后街 .....元朗公路, 青山公路 (屏山及塘坊村), 洪天路, 天水圍站, 流浮山道

上繁往港島一班 , 下繁往新界一班
收費 同 969

改動好處:
將來有現成路線可直接加強服務來往朗邊公屋及港島, 不需另外招標
流浮山及屏山, 以及天水圍站 (969B 以外)有直達巴士前往港島
提供 960P/960X/960A 服務以外路線由洪福邨前往港島

以上建議未有建議班次但仍歡迎討論

.
1181174166 發表於 2022-12-13 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
連967X都兜埋天慈,到最後市區線都係要十五分鐘先上到公路
 樓主| 天空之神 發表於 2022-12-13 20:30 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-12-13 13:31
連967X都兜埋天慈,到最後市區線都係要十五分鐘先上到公路

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2158083-1-1.html
咁你覺得天北線應唔應該入天慈?

如果唔係想用 967X 殺 969A 係唔需要入天慈
同埋殺左 969A 就可以入返金鐘道同匯豐

.
1181174166 發表於 2022-12-13 21:23 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-12-13 20:30
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2158083-1-1.html
咁你覺得天北線應唔應該入天慈?

咁私心而言一定答你連嘉湖北都唔入,最好條條265M咁唔過天華路,話知你話大帝啦

除咗265M,搭開都係265B同967X(加多條269X一次咁大把)
重組完都係最低消費入嘉湖北,係265B叫快到5分鐘左右
變咗一條市區慢天水圍無咁兜,另一條入到去都仲係咁兜
而967X呢,其實係咪967要取消?取消咗之後出中上環掃到落金鐘點落車?

tina 發表於 2022-12-13 22:37 | 顯示全部樓層
如果天慈真係咁好客

969P就唔使由5年前 6-16減到 10-16
969A亦唔使過車比967X加班啦
265B 22年不變
 樓主| 天空之神 發表於 2022-12-13 22:43 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-12-13 21:23
咁私心而言一定答你連嘉湖北都唔入,最好條條265M咁唔過天華路,話知你話大帝啦

除咗265M,搭開都係265B ...

取消967 變 967X 全日
要停中上環 政總架
咪砌夠比天北直出銅鑼灣
好過比對家頻密 968 + 265M 搵食

969P 殺 969A 即時加班,林士街天橋轉返出黎又快唔到幾多
967X 殺 969A 即時入返太古廣場同加班
我唔認同天慈有客,
如果唔係點會上一個post 265B 69B 齊齊飛走

早繁 967X 仍然要飛嘉北天慈
集中一條線拉出銅鑼灣反而有機分流到轉 969 既客

.
1181174166 發表於 2022-12-13 23:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-12-13 22:43
取消967 變 967X 全日
要停中上環 政總架
咪砌夠比天北直出銅鑼灣

967X非繁點解要經天慈先?又係咪真係將967全日延長變967X要重組?
港島走線點執唔認為同969系有重組必要

269X變69B行返哂嘉湖北天晴濕地公園天恆咪一樣,就係淨飛天慈時間唔夠快
甚至係269X個問題係搭過之後覺得天水圍行車時間唔比265B快得多,仲要令69B同265B嘅差距收窄
成個系列對我嚟講除咗265B兜少咗天華天慈快啲之外,我喺天恆多咗地方可以到,但係車程一樣係慢

樓主| 天空之神 發表於 2022-12-13 23:30 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-12-13 23:21
967X非繁點解要經天慈先?又係咪真係將967全日延長變967X要重組?
港島走線點執唔認為同969系有重組必要

問題係打劫完天南資源
天北無可能獨善其身

除非一開始就唔打劫,或者全部一拆二處理
嘉北有客無理由唔做埋佢

否則下場全部都變哂 969P 咁
一係就你唔鍾意69X 天慈點解要兜大圈
.
1181174166 發表於 2022-12-14 00:12 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-12-13 23:30
問題係打劫完天南資源
天北無可能獨善其身

你講緊967X定265B先?前者一直都唔關天慈事

你問我一拍兩散265B拆線,天華路分界,269X就由佢
衰啲嘅69X拉到天慈唔差在做埋嘉湖北
 樓主| 天空之神 發表於 2022-12-14 03:20 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-12-14 00:12
你講緊967X定265B先?前者一直都唔關天慈事

我意思係 967X 打劫 969A 順手打直路線
咁本身都要入嘉湖北架啦
你又唔可以話嘉湖北無貢獻

但非繁我都係傾向搵 967X 做埋天慈
學天北大帝咁講 269B,做埋天南(天慈)都唔會坐滿架車
正好套用到 967/967X 度

969 拉左上天華路,理論上部分天頌天富會改搭 969
天耀天慈會改搭 967X
呢 2 班乘客離開車站應該近左先係
反而唔兜天秀路,對天恩果班會真係快左小小

967X 密車左同將來加班空間都會大左