hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2022.11/12] HX618/619 香港<>關西 [疫後首飛] ...
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[飛行報告] [2022.11/12] HX618/619 香港<>關西 [疫後首飛]

DIH 發表於 2022-12-14 21:48 | 只看該作者 |只看大圖 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

前言

經歷近三年疫情,日本政府於 2022 年 9 月 22 日宣布由 10 月 11 日起全面開放自由行,而香港亦於翌日宣布自 9 月 26 日開始實施「0+3」安排,取消酒店隔離,我同家人急不及待上網訂機票。考慮到復航需時,選擇比疫前少,國泰及快運價格高企,經過格價後,於 9 月 28 日扑鎚訂購香港航空 11 月尾大阪機票,來回連稅及 20 kg 行李收費 $4,399。為免爆買失控,我自己一個畀多 $130 升級至回程 30 kg,事後證明呢個決定非常正確。價錢比起 2015 年去北海道更高,但物以罕為貴之下已經算抵。訂購時見到香港航空每日有一對大阪航班,直至臨近出發前加多一對,但時間太夜,都係我呢對好。訂票後才見到清盤官司新聞,求神拜佛千祈唔好出事。

官方而言疫情尚未過去,兩地入境亦增加不少手續,為免添煩添亂,暫時唔帶年邁父母去。前往日本前,首先要在 Visit Japan Web 登記,基本上等於將入境審查、海關申報及檢疫表格改成電子版,摸熟之後尚算易用。雖然該網表示優先處理兩周內抵達日本的申請,但我一直要到出發前 7 日至成功上載護照及針紙。

根據 airfleets.net,出發時香港航空只有 9 架活躍客機,包括 6 架 A320-214 及 3 架 A330-343X,另加 5 架 A330-243F。訂票後 HX618/619 曾有一段時間由 A330 執飛,令我有一絲希望疫後首程係廣體機,但到出發一周卻改成 A320,只能迫沙甸魚。返港後佢又改返做 A330,吹脹。

今次係我第五次搭香港航空、第五次用關西機場,但就係首次搭香港航空到關西,亦係第 22 次去日本。三年無飛,軟硬件都已大幅改變,今次報告加埋機場探索,相片眾多,煩請忍耐。

香港機場探索

▼港航 app 顯示「由於乘客需於機場為相關文件作核對,因此網上辦理登機手續服務將暫停直至另行通知」,惟有提前到機場預備。家人開車接送,實際抵達時間係 9 點,即出發前 2.5 小時。

▼港航登記櫃檯在一號客運大樓 K 區

▼T1 擴建工程已完成,多出一排登記櫃檯。

▼排隊唔算太耐,職員非常熟手,我唔想坐機翼,於是安排我地坐機尾。我亦查詢回程安排,職員話起飛前 3 小時開放櫃檯,我地都預 3 個鐘頭前到機場。

▼四塊板顯示全日航班,比起最冷清時已熱鬧不少。

▼班機在 19 號閘,即要經天際走廊到 T1 衞星客運廊,前稱北衞星客運廊。

▼訂票時港航聲稱不提供機上餐飲,但後來已放寬,從其他板友得知有個包食,不過份量一定唔夠,而香港機場禁區內營業餐廳唔多,未入禁區前去抵港層 Delifrance 食個早餐先。

▼抵港層人流稀少

▼餐後返上離港層,唔少商舖仍然關閉。

▼北面離境閘口唔開,全部要去南面。

▼大約 14 分鐘後完成安檢。本來唔使咁耐,但我前面一對男女可能太耐冇搭飛機,兩人都有樽裝飲品在手提行李,被關員截住處理,連帶我都要等佢地處理完先出得。

▼名店仍在等它的客人

▼Gordon Ramsay 餐廳,希望將來有機會可以試下。人地係做正經野,不過如果以鬧人 meme 為賣點應該會幾好玩。

▼有一間壽司店,感覺上禁區內餐廳格調比以前提升不少,但唔少食肆經營時間有限,未能仔細評論。由 1998 年開始進駐的 Popeyes 機場店已撤出,不過旺角仍有。

▼前方 10/11 號閘附近有字牌位置即係「綠區」(往中國內地)及「橙區」(往其他地區)分界,過此界後為橙區,不能回頭。我去日本,當然頭也不回地通過。

▼聞名不如見面,天際走廊就在眼前。上次見到時只係放在遠方的組件,如今已開放使用。我有中學同學投身工程界,有份興建天際走廊,疫後首飛即能使用實在心情興奮。

▼天際走廊入口在 12 及 24 號閘口之間

▼首先上電梯

▼長榮航空 B777-35EER B-16706,當時台灣尚未開放港人自由行,然而長榮派出最大容量機種,可能轉機往東北亞或北美者甚多。

▼一路搭電梯一路望住

▼到電梯頂

▼再過兩個閘口就係菲律賓航空 B777-3F6ER RP-C7775

▼視野開揚

▼透明地板

▼清潔機械人

▼由近至遠分別係香港快運 A320-271N B-LCS、A320-232 B-LCF 及即將乘搭的香港航空 B-LPQ。遠方的快運 A321 仍在封存煨番薯。

▼回望來時路,唔想行可以搭自動行人道。玻璃另一邊應該係入境通道。

▼落電梯

▼落緊電梯見到國泰 A330-343X B-LAA 經過橋下,早知留多陣。

▼衞星客運廊頗為冷清

▼航班顯示板

▼有趣發現

評分

參與人數 3aPower +4 HugeC +30 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| DIH 發表於 2022-12-14 22:19 | 只看該作者

去程
日期:2022-11-25
航班:HX618
表定:11:30 HKG – 16:05 KIX,3h35m
實際:11:30 HKG – 16:02 KIX,3h32m(後推至埋閘),極之準時
用機:A320-214 B-LPQ,2016-03-03 首飛,同年 4 月 21 日交付香港航空

▼衞星客運廊登機閘仍然用緊上一代顯示屏,亦唔似 T1 或中場客運廊有條柱標示閘口號碼,影唔到「標準打卡相」。

▼準備登機最多人

▼是次航班用機

▼登機通道上攝

▼埋位就坐

▼2021年版安全須知

▼Legroom 唔多

▼座椅無任何 USB 或電源插口

▼全機滿座

▼11:30 準時離閘後推,11:35 啟動引擎,機艙內隨即充斥濃烈燃油味,隔住口罩都覺得刺鼻,過了幾分鐘才消散。空中服務員全程戴外科手套及口罩,迎賓、推車仔及送客時戴埋護目鏡,但做安全示範時無戴護目鏡。個身就只着制服,唔使着大白裝。

▼新加坡航空 B787-10 9V-SCJ

▼國泰 A350-1041

▼國泰 A350-941

▼國泰 A321-251NX B-HPI

▼大灣區航空入鏡

▼UPS B747-8F 起飛

▼Cargolux B747-467F LX-ICL,前身係國泰貨機 B-HUP。

▼ACT Airlines B747-412FSCD TC-MCT,前身係新加坡航空貨機 9V-SFJ。旁邊係香港航空 A330-243F。

▼DHL A330-200F

▼長榮航空 B-16706 起飛

▼HAECO 外一排飛機

▼啟動引擎後一直滑行無停過,後面亦無其他機跟隊,11:49 直接從 07R 跑道起飛。

▼半復活的香港機場

▼新 T2 及航天城地盤

▼起飛影片,相隔三年再次衝上雲霄,本應心情興奮,不過坐住架又窄又迫的 A320 就麻麻地囉。

▼到達巡航高度就開始派餐,一個菠蘿叉燒包、一支西藏水、一杯自選飲品,我要蘋果汁。

▼知道機上無娛樂,所以出發前已在 tablet 下載電影諗住上機睇,但睇唔夠一個鐘就覺得有少少作暈作嘔,即刻熄機食藥閉目養神。我一般唔會暈機浪,但當日一直都有氣流,架機又震又搖,又驚係唔係個包有問題,好彩落地後無事。

▼飛行 2.5 小時後見到四万十市

▼五分鐘後見到高知市

▼高知龍馬空港

▼經過四國山區,可能係劍山或附近。

▼徳島市

▼徳島阿波おどり空港

▼大鳴門橋

▼橋下為鳴門漩渦

▼臨降落前連明石大橋都見到

▼日本時間 15:50 降落関西空港 06L 跑道

▼降落後見到樂桃航空 A320-251N JA209P,樂桃要到 2023-01-21 才復飛香港。(後來又因日本限航令而延遲至 2 月初)

▼中原龍浩航空 B737-8ASBCF B-220N,逾 17 年機齡,經歷幾次轉手,首任用戶係 Ryanair。

▼日本雖已開放自由行,関西亦在疫情期間一直容許國際航班升降,但停機坪仍然頗為冷清。

▼韓亞航空 B777-28EER HL8254

▼國泰 A350-941 B-LRF

▼16:02 停泊 14 號閘,16:11 落機,回望韓亞 HL8254。

▼大樓另一邊有架 Scoot,以上就係同期抵達関西的幾班機,排隊入境時除香港人外,見到大量韓國及新加坡客。

▼唔使搭無人駕駛

▼按照職員指示落下層,如之前未於 Visit Japan Web 取得 QR code 就要在此處理,我地已截圖就直過。

▼入境由填紙變成 QR code,好多人都唔熟,反而要用更多時間處理。16:49 過完入境,行李已全部取出放在地上排好。之後又要再排隊撳機掃海關 code,落機後大約一個鐘終於離開大樓。

▼航程資料及航線圖,取自 flightradar24。

樓主| DIH 發表於 2022-12-14 23:16 | 只看該作者

部分行程相片

▼箕面滝道

▼瀧安寺

▼當日朝早多雲,猶幸下晝轉晴。

▼箕面大滝

▼好多人

▼落山時見到日本大鯢,第一次親眼見到野生娃娃魚。

▼夕照紅葉

▼電梯塔通往大江戸温泉物語酒店

▼箕面駅外

▼三田酒店外之平谷池

▼和田山酒店望雲海

▼遠眺竹田城跡

▼登上竹田城跡

▼回望朝來市

▼竹田城下町

▼沿着円山川駛往城崎温泉

▼城崎温泉

▼玄武洞

▼神戶明太子遊樂園

▼麒麟啤神戶工場

▼道の駅神戸フルーツ・ フラワーパーク大沢(Kobe Fruit Flower Park Osawa Rest Area),設有酒店、花園、餐廳及機動遊戲,猶如主題樂園。

▼有馬温泉

▼六甲山牧場眺望

▼見到神戸空港

▼天馬航空 Skymark Airlines B737-800

▼另一觀景台再望

▼神戸空港

▼連関空都見到

▼北野異人館:風見鶏の館

▼北野異人館:萌黄の館

▼北野異人館:ラインの館

▼三宮神社鳥居

▼元町步行街

▼其中一條街轉出去係南京町,日本三大中華街之一。

樓主| DIH 發表於 2022-12-14 23:38 | 只看該作者

回程
日期:2022-12-02
航班:HX619
表定:17:05 KIX – 20:35 HKG,4h30m
實際:16:58 KIX – 20:27 HKG,4h29m(後推至埋閘),同樣非常準時
用機:A320-214 B-LPQ,與去程一樣

回程冇得 48 小時前網上 check-in,換成因應香港政府要求在起飛前 24 小時內做快測及申報。過程尚算順利,而取得綠碼要立即截圖,否則離開頁面後必須重新輸入資料。輸入資料務須準確,去到機場地勤會同護照/身份證核對。

▼12:30 從神戶出發,原本目標係出發前 3 個鐘到機場。

▼查到關西機場全層食肆封閉,決定還車前去臨空城 Outlet 午餐,可以遠眺関空及連絡橋。如此一來就一定會比原定時間較遲到達機場。

▼最後一程車,我同家人不約而同感嘆香港無法見到如此廣闊天空。

▼還車後拉住行李入大樓

▼香港航空在 A 區,抵達時已經係出發前兩個鐘。今次我冇出聲要求,結果一樣坐機尾。行李限額夾埋剛剛好,我買 30 kg,磅到 30.9 kg,買野已經唔算多,事後檢討係太耐冇去旅行帶多了無謂衣物。

▼辦完手續後影下其他櫃檯

▼當日下午離境航班,10 班首爾、3 班釡山、4 班台北、4 班香港,亦有往檀香山、開恩斯、杜拜等長途航班。睇 fb 見到大阪京都勁多韓國人。

▼落 2 樓,僅餘買到野食的只有麥記及 Lawson。

▼由於禁區內大部分店舖關門,最後衝刺買手信靠呢度。

▼返上去,之前都冇認真睇下関空的室內建築。

▼安檢多人但暢順

▼日本出境手續已電子化,只須將護照放在機上掃瞄,不經人手亦無印仔,不出 20 分鐘就去到 18 號閘口。

▼再望連絡橋

▼Stargate Hotel,將來有機會我想住。

▼摩天輪

▼樂桃航空 A320-214 JA815P 離陸

▼閘口位置

▼日本唔似香港以法律規定戴口罩,我去日本期間,政府立場係室外少人可以唔戴,近距離與人交談及進入室內或交通工具時鼓勵要戴。日本人一般室內室外都一直戴,遊客就在室外少戴。我在室外一般唔戴,室內會戴,但旅程最後三日氣溫下降,我就戴罩保暖。香港的航空公司受香港法律規限,一定要戴口罩。

▼旁邊的國泰 A350-1041 B-HXN

▼用機同去程一樣

▼機頭特寫

▼引擎特寫

▼全日空 B737-881 離陸

▼長榮航空彩繪機 A330-302 B-16333

▼16:30 開始登機

▼今次坐右邊

▼韓亞航空 B777-28EER HL7791

▼國泰 B777-31H B-HNS,來自 Emirates 的二手機,剛於 7 月解封。國泰兩班機用 35K 及 773,提供極多容量。

▼HL7791 與旁邊的馬航客機同時後推。該班馬航應為 MH53,本應 09:55 起飛,延遲 7 個鐘。

▼大韓航空 B737-8MAX HL8348

▼我地班機於 16:58 後推,17:03 啟動,跟住 HL7791 滑行。

▼下晝 5 點已經夕陽西下

▼希望下次來時関空已回復熱鬧

▼17:09 於 06R 跑道起飛,想採光較佳所以用手機拍片,不過收音就冇咁澎湃。

▼高松市

▼晚餐係雞尾包

▼接近華南時見到沿岸城市燈光,但偏偏香港上空多雲,只見一片強光。

▼香港時間 20:10 降落新 07L 跑道,即三跑。我拍低由降落滑行至閘口全段影片,大部分時間都黑麻麻,聊作記錄。兩程起飛都唔使排隊,降落亦無後機跟尾,總覺有點失落。

▼滑行 17 分鐘後於 20:27 停泊 40 號閘,旁為國泰 A350-941 B-LRK。

▼一落機就係檢測站,按照職員指示,出示網上申報綠碼,取得一張有 barcode 的掛頸綠卡及樣本樽,往前做撩口 PCR,之後走得,20 分鐘內完成,然後如平時一樣去搭無人駕駛。

▼搭完無人駕駛之後過e-道及取行李,由於航班少及排隊檢測用了一些時間,抵達輸送帶時行李已送到。落機後大約 40 分鐘出關,接機大堂已擺好聖誕裝飾。臨出到接機大堂處有個桶回收掛頸綠卡。

▼食肆已閂門,當時 0+3 黃碼我都冇得食。

▼抵港層仍然冷清

▼航程資料及航線圖,取自 flightradar24。

返屋企後每日上載快測結果 7 日,但 Day 6 即 12 月 8 日政府宣布翌日起只需 5 日快測,系統自動刪除最後兩日的申報;Day 2 即 12 月 4 日星期日去做多次 PCR,Day 3 即 12 月 5 日正常返工,朝早已轉返藍碼。

感想

疫後首飛,我的心情是複雜的。一開始滿心期待,不過上機後覺得又迫又焗,乘坐感欠佳。當其他航空公司恢復供應全餐,HX 只係得個包真係好 cheap。現時 HX 經營模式已接近廉航,基本票價唔包寄艙行李,預先揀位又要加錢,機上亦無娛樂提供。既然快運已賣走,我建議佢不如直情做廉航,起碼知道有乜食—之前講過我好鍾意食,飛機餐係飛行體驗重要一環。然而,之所以會揀 HX 係因為佢平,CX/UO 計埋都要六千開外,佢開價四千幾,剛復飛供應不足惟有硬食,假如有得坐 A330 可能我冇咁灰。希望之後航班陸續增加,其他公司也復飛香港,可以降低票價及提供更多選擇。

旅行方面,今次故意避開人潮,完全不入大阪京都,所以亦無去太多著名景點。睇到箕面紅葉、竹田城跡,浸過兩個溫泉共 8 次,食過多餐美味佳餚,已算完成目標,只嫌隔得太耐唔夠喉。今次係家人規劃自駕遊,下次我想自己安排去搭火車,同埋都想唔使戴口罩。

回顧三年疫情,2020 年 3 月左右開始實施海外入境隔離,當初以為好似 SARS 一樣可於夏天重開,點知事與願違,越封越多,生活上又諸多限制,心情跌落谷底,整個2020年我連屋企的飛機書都唔想睇。到了 2021 年,心理上已接受長期封關,諗起以前唔開心會去睇飛機,於是把握三跑未開之前只用南跑道升降的時機去睇飛機,亦睇返飛機書,又用了差唔多一年時間整理陳年報告娛人娛己,清貨之後終於盼得入境限制放寬。今次兩地都只係剛放寬入境政策無耐,機場飛機唔多,影唔到好多相,始終略嫌失色。

近日政策急轉彎,香港政府宣布於 12 月 14 日起取消掃安心出行及黃碼制度,但入境 PCR 及 5 日快測仍然維持。希望不久將來解除更多防疫措施,機場回復五光十色。

全文完,多謝觀賞。

另見:
鐵路雜攝
巴士雜攝

——————————
飛行報告系列:
2022.11 HX 関西 2019.10 HX 札幌 2019.07 CX 倫敦 2018.12 HX 沖繩 2018.09 UO 関西 
2017.09 UO 成田 2017.05 HX 米子 2017.03 UO 福岡 2016.09 UO 廣島 2016.04 CX 成田 
2015.10 HX 札幌 2015.06 BR 台北 2015.04 UO 東京 2014.10 CI 高松 2014.06 QR 法蘭克福 
2013.06 CX 中部/関西 2012.08 CX 札幌 2011.11/2012.04 KA 福岡 2010.09 AI 関西 2009.10 JL 東京 
2009.03 KA 北京 2008.06 CX 法蘭克福 2007.05 NH 成田 2006.06 MU 山東 2005.07 CX 仁川 
2004.06 MU 雲南 2004.02 CX 台北

航拍系列:
2021.11 2021.01 

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

S3BL100 發表於 2022-12-16 22:08 | 只看該作者
恭喜樓主相隔多時終於有得再次衝上雲霄。隔咁耐無飛,第一次飛既感覺一定係特別的

不過就咁派個餐包真係好 cheap。如果係唔派正餐,我個人立場係寧願好似美國或者歐洲內陸機,派件好食少少既 packaged snack 好過

日本航空業復常一定快過香港好多,至低限度歐美主要航空公司,呢段期間一直都維持緊基本往來東京服務,亦已經有晒計劃回復疫前班次;反觀香港,好多都已經撤走,撤走左就好難再返來,未撤走既好似 UA 都要等到最早三月先有得復飛

我疫後已經飛緊唔少次,而家觀望緊幾時有機會搵到藉口可以出國旅行

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2022-12-16 22:18 | 只看該作者
S3BL100 發表於 2022-12-16 22:08
恭喜樓主相隔多時終於有得再次衝上雲霄。隔咁耐無飛,第一次飛既感覺一定係特別的

不過就咁派 ...

香港咁慢某程度上係ground handler 人手嚴重不足所致
Waiyin12 發表於 2022-12-17 18:56 來自手機 | 只看該作者

隔咗接近三年,終於可以正常咁去日本旅行、正常咁飛返香港,係頗為感動...

幾年前搭過一次 HX 607 (NRT - HKG) 用 A320 執飛,當時仲有飛機餐(full meal),亦有公家螢幕播下電視節目;機上不設 AVOD,可能解釋到呢班賣得較平嘅原因

而家個飽好有多年前 CX HKG - TPE 嘅味道
但如果 HX 疊埋心水做 LCC,變相香港會得返 CX 一間 full fare; HX, UO 同 HB 三間定位都係 LCC, 個人認為未必係好事
以前 HX 一個賣點係可以用較低價格但照有 full service, 當然質素會差過國泰,但叫做有齊 IFE, checked baggage, 飛機餐等
不過而家大量香港人等住重新出發去日本,就算 UO 收到接近同 ANA 同價都應該唔憂做

此外樓主嘅行程都算冷門,城崎温泉同神戶算多人認識,箕面山我直頭係第一次聽;anyway 感謝分享~
仲見到紅葉靚景算幾好彩,我遲 10 日左右到日本,已經枯得七七八八

樓主| DIH 發表於 2022-12-18 12:04 | 只看該作者
Waiyin12 發表於 2022-12-17 18:56
隔咗接近三年,終於可以正常咁去日本旅行、正常咁飛返香港,係頗為感動...

幾年前搭過一次 HX 607 (NRT -  ...

航班逐漸增加,而家睇三四個月後價格已比我買時稍低,相信之後都會回穩。

行程唔係我 plan,箕面我都係第一次聽,去到發現幾多遊客,本地與外國人都有。城崎温泉好多香港人。
今次旅程有兩日住三田市 Woody Town,係當地 1980-90 年代發展的新市鎮,買下衫食下野,過住好 local 的生活。

去得咁偏都有幾個理由:唔想中招返香港好煩;大量遊客一下子重臨,加上日本政府推出國內旅行支援,搶到酒店好貴;日圓雖然貶值,但當地使費其實高咗,例如以前酒店加早餐係 1000 円左右,但而家要 1500-2000 円,所以我地除温泉酒店外其他都唔食早餐,自己出去食好過,有架車就可以住比較冷門的地方。
 樓主| DIH 發表於 2022-12-18 13:50 | 只看該作者
S3BL100 發表於 2022-12-16 22:08

不過就咁派 ...

日本有國內線,航空公司總算保留到一定程度運作;加上急需推動經濟,日本自從肯開關之後就放得好快。雖然如此,日籍航空公司當中,暫時 ANA 同 JAL 只有東京飛香港,疫前 ANA 去名古屋及大阪航線未恢復,將來唔知會否以 Zipair Air Japan 名義提供其他選擇;而香草及樂桃合併後無耐就爆發疫情,疫後樂桃如何部署有待觀察。同時,Jetstar Japan 會否重臨香港仍是未知數,日本唔少細 port 國際線都未恢復。

宏觀而言,暫時始終係香港人想出去多過外地人想入來,起飛時見到成個機場幾乎淨係得 CX 獨力支撐都倒抽一口涼氣。
waiwai519 發表於 2022-12-18 16:54 | 只看該作者

GOOD REPORT我都係同你同一日返HK,不過回程搭CX507實際飛左4小時多D,可能大機關係?