hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 北區區議員要求擴闊鹿頸路
開啟左側

北區區議員要求擴闊鹿頸路

LN9267 發表於 2022-12-29 21:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.districtcouncils.gov ... ttc_2023_004_ch.pdf

其實這個問題很多年,如果鹿頸路夠闊,九巴可能又打鹿頸主意。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
EX-TL 發表於 2022-12-30 09:27 | 顯示全部樓層
始終係禁區邊界, 只會係諗向內擴闊, 而對環境生態起到什麼正面和負面影響, 就要靠環評.

唔反對擴闊, 而且要整一個正式的調頭位給小巴, 假日的電單車隊擠擁食店門前, 又應唔應該納入擴闊的考慮呢?

如果成功擴闊, 鹿頸和南涌人流大增, 對村民的生活起著什麼影響, 例如, 會否被大肆發展, 純樸風氣能否依舊?
Ohm 發表於 2022-12-30 12:19 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-12-30 09:27
始終係禁區邊界, 只會係諗向內擴闊, 而對環境生態起到什麼正面和負面影響, 就要靠環評.

唔反對擴闊, 而且 ...

我覺得最主要都係從工程同環境角度去考慮,無話一定係向內定向外擴闊
鹿頸路唔係完全貼住海,路面同海之間仲有空間容許擴闊
另外,你可以睇返禁區界線嘅定義,只係寫由第4點(近亞公咀)沿沙頭角海海岸線的高潮標至位於碼頭靠西邊緣的第5點,所以據我理解就係,只要向外填海填咗出去,禁區範圍就會自然縮減,所以擴闊道路唔會受到禁區邊界限制

EX-TL 發表於 2023-1-1 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-12-30 12:19
我覺得最主要都係從工程同環境角度去考慮,無話一定係向內定向外擴闊
鹿頸路唔係完全貼住海,路面同海之間 ...

禁區範圍自然縮減, 行政上會做多咗嘢, 同埋以你講法填海只係縮減禁區範圍嘅話, 唔止起行車線, 起多個新市鎮都仲得.
s3n370 發表於 2023-1-1 05:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-12-30 04:19
鹿頸路唔係完全貼住海,路面同海之間 ...

禁區界線係以地圖為準。文字只屬附助理解嘅性質。

如果以文字為準,假若有日水位升到淹沒路面,
唔通原本位處非禁區嘅人士,會即時觸犯法例?
Ohm 發表於 2023-1-1 15:55 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-1-1 05:43
禁區界線係以地圖為準。文字只屬附助理解嘅性質。

如果以文字為準,假若有日水位升到淹沒路面,

建議你睇咗第245A章 《邊境禁區令》先
現實係同你所講嘅正好相反,禁區界線係以文字為準,地圖只係輔助理解
文字亦都有指明係以高潮標(high water mark)為準,所以你唔需要擔心
s3n370 發表於 2023-1-2 06:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-1-1 07:55
建議你睇咗第245A章 《邊境禁區令》先
現實係同你所講嘅正好相反,禁區界線係以文字為準,地圖只係輔助理 ...

若你嘅諗法成立,咁文字描述都只係輔助。
座標先至係最準確嘅描述。
圖則雖然只係for information,同樣係法律一部分,
具法律效力。

你諗住填海或者修改道路走線,禁區界線自然遷移。
有部分描述係以圍網為界,難道圍網倒塌或被移除,
禁區界線會自然消失?

實際上,假想真係响當區填海,文字描述就算不變。
但因圖則不能反映實況,相關法例會有問題,執行上會出問題,甚至檢控時會受挑戰。
更何況好難唔郁到座標。
所以點都會改例入面嘅圖則,不存在自然變動。

而實務上一定係先有圖,再勘定座標及加入文字描述。
而法律文件,例如檢控書或判辭,係用文字寫。
所以文字看似比圖則“重要”就係咁解。

kitarolo 發表於 2023-1-2 07:07 | 顯示全部樓層

與其討論禁區問題,亦贊同#2
所言,必然優先考慮陸地的一側
那就直接在附圖的紅方格的位置,
建造夠巴士掉頭甚至做總站的空間

施工範圍細得多,通過環評
機會較高,但就涉及居民意願
(地權/噪音、是否同意便利的
道路要經過大埔區)但後者一定
程度上便利遊客之餘可取得平衡
kei_hk 發表於 2023-1-2 17:20 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-1-2 07:07
與其討論禁區問題,亦贊同#2
所言,必然優先考慮陸地的一側
那就直接在附圖的紅方格的位置,

以其實現時立法會的情況﹐要處理/修改禁區範圍真係好難的事咩?

只要工程係值得做﹐撥到款展開工程﹐你慌禁區問題政府自己拆解唔到咩。

正如你所言﹐睇下陸地一側會唔會有不同的技術性問題﹐是否需要收地之類。
去到最後自然有份報告出來﹐講出點去處理係最理想﹐到時才知會唔會牽涉填海/禁區問題。

Ohm 發表於 2023-1-2 19:46 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-1-2 06:26
若你嘅諗法成立,咁文字描述都只係輔助。
座標先至係最準確嘅描述。
圖則雖然只係for information,同樣係 ...

其實你睇咗Cap. 245A未?已經寫得好清楚,並唔係我嘅"諗法"
第2條已經有寫「現宣布附表所指明的地區為禁區。」,到附表第1條,就寫「由第1點位置連接到第85點位置並從第85點位置連接返回第1點位置而圍起的地方。」,然後下面就有列表列出第1至85點嘅座標。當然,每個點之間不一定係用直線連接,就好似而家討論緊嘅第4及5點之間,就係沿住海岸線嘅水位高點連埋,所以需要有第4欄備註寫清楚點同點之間係如何連接
同埋,明明你一開始就係誤以為係以地圖為準,文字只係輔助,而家就話座標唔係文字?

至於你以為法例文本有包含就等如有法律效力?呢樣更加係錯
附表註4已經寫得好清楚「本附表所附圖則只供備知。」"The plans annexed to this Schedule are provided for information only."
如果唔明白,你可以睇下稅務條例(第112章) 第14ZL(4)仲有第26I(2)條,就寫得比較清楚,如:「本分部的文本中的附註,僅供備知,並無立法效力。」
其實本身寫"只供備知"/"for information only",已經係隱含咗並無法律效力嘅意思,所以你嘅擔心係不必要,因為張地圖無法律效力,所以附圖不反映實況亦都唔會影響到執行

如果你睇返較舊版本,其實係連地圖都無。如果你有睇緊Cap 245A,麻煩你撳去睇睇1997年當時嘅版本,係純文字,連地圖都無張,或者你都可以撳去制定史嗰度睇睇1996年發佈嘅中文文本,以及該年之前嘅多次修訂,都係就咁修改文字,唔需要有地圖

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
小roy + 3 + 10 都唔知佢係咪有牌之士,笑而不語。.

查看全部評分