電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

建議取消98D康城站特別班次

看全部

98D康城特班需要繞經坑口全圈。一直以來在鐵路及796P競爭下客量欠佳。現在由於新巴790提供服務,清水灣半島、百勝角及康城一帶路線重疊。因此客量進一步下降。建議於790下一次加班時,取消4班98D康城特班。原有用車用作預留開辦298C或加密298X線或拼入98D坑口特班用。(開放討論)

Advertisement

回帖數目:26

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

• 2# Lkopm

坑口咪變相減班

先將98D特車拉入康城,有790後就建議人地直接取消,再拎埋架車去做康城專線298X
比98A特(98B)延長至康城再縮短更肉酸😂

298X唔係我話要開既,一開始RPP都係話開298C,而家唔知開唔開得成。

又或者咁講,如果照開9班坑口直出,果9班客量會如何?坑口願唔願意用幾班98D換幾班西九旺角九龍城車?

引用: Citcalag 發表於 2023-1-5 17:25
又或者咁講,如果照開9班坑口直出,果9班客量會如何?坑口願唔願意用幾班98D換幾班西九旺角九龍城車? ...

減至35分鐘一班 = 拆爛d班次,就算換到將軍澳段298C行法+市區段98E行法 / 西九乘客好滿意,九巴也唔肯吧😂

引用: 214P_world 發表於 2023-1-5 17:35
減至35分鐘一班 = 拆爛d班次,就算換到將軍澳段298C行法+市區段98E行法 / 西九乘客好滿意,九巴也唔肯吧 ...

我無寫得好死既,我只係話取消康城特班,減少環保段載空。至於騰空4架車點用,可以再討論。唔係話全部4架放哂落298C

引用: Citcalag 發表於 2023-1-5 17:41
我無寫得好死既,我只係話取消康城特班,減少環保段載空。至於騰空4架車點用,可以再討論。唔係話全部4架 ...

• 咁就仲死,都未諗d車點用就乘機cut晒其他區d線,今次98D,下次會唔會到796P 793 98S?
    尤其796P,比98D路線更長,收費更平一截,回本所需要嘅客量自然更多,按你講法呢條線肯定會係下個對象
  • 康城段載空縮短咪得,為何要慷其他區之慨,令其他區/康城去區內冇得搭呢... 加上康城段舊線載空絕非新鮮事
  • 名義上抽走98D 4部車做西九快線,實際上講明唔係放返晒落298C,咁同cut晒98D放落98C有咩分別,
    而且抽走晒4班98D去換298C乘客都實唔肯 (去尖沙咀返工嘅人 同時段比架旺角車佢有乜用),更何況唔係

• 面對790競爭,就算唔縮返坑北,入百勝角路方便居民又得,或者PTI直接左轉都得,
    唔好忘記790係新巴線,九巴又點會直接棄賽兼趕走晒原本嘅乘客呢? 加回程康城特都仲得
  • btw 不論「康城專線298X」還是「康城快線790」加班,相信天降資源都輕而易舉,
    即係「0換1 or more」與「1換1」嘅分別,就算康城區議員都唔會揀後者啦

其實係幾有趣
成日話康城只搭鐵,但 790 只做清半到康城,客量仲好過 98D 康城加埋坑口直出一大截
即係根本係兜坑口趕康城客

反正 98D 繼續康城開都無咩意義,坑口直出又咁少客
不如特車全部擺返坑口北開,早繁正班變晒 98P 算啦,反正 98P 仲好生意,98D 正班朝早坑口又接近無客嘅

引用: 214P_world 發表於 2023-1-5 20:03
  • 咁就仲死,都未諗d車點用就乘機cut晒其他區d線,今次98D,下次會唔會到796P 793 98S?
    尤其796P,比98D ...

• 因為98D康城特真係無乜康城客囉 減少開支及資源浪費已經係一個理由。同埋我唔係提議先取消後加班,而係取消係必然要做,剩低既車如何處理可以開放討論。

796P 793 唔同790,剩係服務時間已經差好遠。拉返出將軍澳,只留返一條流水係遲早既事。開左790仲同時有98D特、796P同地鐵,個餅就得咁大,仲喺度死纏難打做乜?明明已經蝕錢都要蝕落去,呢個唔係叫知其不可為而為之,而係唔識做生意。做生意就係為左賺錢,邊區多客做邊區。路線重疊引致資源浪費就合併、取消服務。

98S縮短返去坑口,我個人非常贊成。康城唔需要呢條線。290X已經可以替代區內服務。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
    (R1)
    (R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
    (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
    (B0)香港巴士車務及車廂設備
    (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
    (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
    (B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
    (B5)外地巴士討論 [精華]
    (B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
    (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
    (B7)巴士特別所見
    (B11)巴士精華區
    (B22)巴士迷吹水區
    (B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
    (R2)香港電車 [精華]
    (R3)港外鐵路 [精華]
    (C2)航空 [精華]
    (C3)海上交通及船隻 [精華]
    (D1)公共交通有關商品 [精華]
    (M1)小型巴士綜合討論
    (M2)小型巴士多媒體分享區
    (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
    (A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
    巴士路線消息
    巴士路線計劃
    2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
    2022年交通要聞回顧
    2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
    80年代巴士相片
    90年代巴士相片
    2000年代巴士相片
    2010年代巴士相片
    昔日中巴
    保留巴士

英國巴士
    新加坡巴士
    飛行報告
    日本鐵路
    台灣鐵路