hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [2022-12] 首訪曼城之旅: CX216 MAN-HKG
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[飛行報告] [2022-12] 首訪曼城之旅: CX216 MAN-HKG

Fuk19805 發表於 2023-1-9 04:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

話說小弟喺聖誕假本身無計畫返港,但係因為之前本來報咗嘅港大同中大都同時喺12月下旬進行實體面試,所以焗住要喺10月尾買返港機票。家母作為國泰狂熱分子,淨係肯買國泰機票,而當時國泰嘅LHR機票已經賣晒(Meanwhile 英航仍然有LHR HKG直航機票,而且係最後幾張),於是就買咗曼城機票。本身小弟所在嘅Cardiff有火車直達Manchester,所以認為對我唔太大影響,加上可以試多一個機場,於是妥協咗
不過冇耐之後就得知英國鐵路罷工,搞到非常麻煩,亦需要提前一晚喺機場過夜

6點坐TfW火車入機場

零度以下,未融雪嘅月台

由Manchester Airport the Station大樓去Terminal 2需要行大約8分鐘嘅行人天橋

少人少得可憐嘅Departure Hall,因為當日嘅離港航班已經走晒,所以departure嗰邊唯一嘅Starfuxks都已經收咗檔。當時已經夜晚8點半,未食嘢嘅小弟只可以落1層去Arrivals食成個Terminal唯一未收工嘅食肆:KFC

食完野返嚟Departures,成個hall得棵聖誕樹。值得一提,T2啱啱喺2021年完成咗翻新及擴張,所以睇落非常新

呆咗一晚,第二朝見到啲航班資訊。眼尖嘅可能發現當日有2隻國泰返香港,一陣再講。不過由於國泰喺曼城並冇獨家check-in counter,所以只會喺起飛前4個鐘開counter。小弟其實已經做咗online check-in,但係因為要寄倉行李,所以都要等counter開

MAN T2主場航空公司Jet2嘅Counter。Jet2飛好多英國旅遊熱點,所以都好多人排隊

自助check-in機,但無人用
話說小弟因為做咗online check-in,所以地勤只幫我寄行李。當時其實香港仲要填申報QRCode同24小時快測,不過地勤話我已經做咗online check-in,所以代表我已經清楚規矩,於是唔check快測🤷🏻‍♂️ (唔記得影櫃檯,當日只開4張枱,有廣東話職員)

張boarding pass可以試吓再薄啲,最討厭啲熱感紙boarding pass,連我張tempo紙巾都厚過佢啦🤷🏻‍♂️

因為朝早出發嘅繁忙時間,所以就有近300人一齊排security,總共等咗45分鐘,唔係太耐嘅

但係小弟唔記得咗liquid bag嘅存在,搞到有啲麻煩。LHR有人會派Liquid Bag,提你所有液體要擺入透明膠袋另外過X ray機。我背囊有支酒精搓手液,於是被人查袋
終於過到關,見到啲飛機
EY舊色777🙇‍♂️

禁區都有裝修到,初初以為係個大商場咁,但係淨係得1間duty-free,1間Boots,1間運動舖,1間WH Smith同1間書局,仲有幾間餐廳。MAN之前話T2係最多舖頭嘅terminal,究竟T1/3有幾劣🤦‍♂️

Jet2主場,另有星航嘅A350,用嚟飛SIN- MAN-IAH航線
咪住先。。。

2隻國泰喺MAN同場?
是咁的,15號班CX216係由B-LQA執飛,但係因為壞brake而要delay到第二日,國泰賠酒店了事,結果由15號11.25am延遲到16號夜晚先飛

當飛機膠認為台灣Starlux有自家地面服務車好勁嗰時,Jet2都有自家車隊
Jet2係英國第三大航空公司,僅次於英航同‘容易’航空

我要坐嘅B-LRC拖入gate。2部國泰一齊喺MAN,實在係稀有

通道前往最遠嘅Gate:A12

聽講之前MAN影飛機熱點之一嘅停車場已經不復存在,唯有喺條通道影張類似嘅構圖
前方嘅‘頹’航空前身為Thomson,之後改名做‘頹’,於是攞張唔啱色嘅貼紙遮住舊名,夠晒頹

大家一齊喺度等,因為英國冇口罩令,大部分人都冇戴口罩,呢個時候地勤話全程要戴口罩,有團英國呀叔冇口罩,於是地勤俾咗啲Surgical Mask佢哋。班機準時boarding,先係J class,跟住PEY,然後Y class就由機尾開始boarding

DATE: 16 DEC 2022
Sch Departure: 1125
Sch Arrival: 0745(+1)
Actual Departure: 1246
Actual Arrival: 0844(+1)
Flight time: 11h 58mins
Aircraft: B-LRC (A350-941)
Seat: 71A

咩設計嚟,要行一層樓梯先去到條橋,應該除咗臺北桃園,冇咩機場咁麻煩
Y Class空蕩蕩,作為頭批A350,張凳仲係舊設計

因為戶外 -7度,所以要除冰,除咗成粒鐘,搞到大delay

等緊嘅同時派定menu先

AVOD由上機一刻就開,可以睇住戲等
最後遲咗1個鐘頭多啲pushback,taxi就係睇飛機嘅時機

呢個網嘅人好有興趣嘅飛行鉛筆757-200

頹航剩餘幾部未退之一嘅767

唔,好悶

唔,好壞嘅壞人航空

終於可以起飛

唔使喺芬蘭,英國嗰幾日都可以扮到北方雪國

英格蘭東面嘅水上風力發電廠

跟住飛咗一陣就派咗包‘益’嘅花生

召喚熟地形嘅師兄,呢度邊度嚟
飛到呢度就派餐

派lunch
揀咗個焗茄子,原因其實純粹係冇晒飯,又唔想食英式‘嚡’雞,於是食茄子
可能本身鍾意食茄子,所以幾鍾意個餐,個肉醬幾香,遮唔晒啲茄子味,但係又唔會有茄子嘅臭味;至於個包就係例牌嘅石頭,而冷盤就為免肚痛而冇食;另外之後派咗M牌朱古力雪糕,但係唔記得影相

熄燈瞓覺,但係全程機都好唔定,淨係恰咗一陣又醒
而且隔離位嘅師兄唔知點解好勤力咁開燈做數學,計數機聲加埋盞燈搞到我飛唔到
(PS佢最後尾佢暈機浪,揸住個嘔吐袋想嘔)

早餐
中式早餐10次有可能3次伏,西式就永遠Omelette,無驚無險。石頭包+生果兜+乳酪。全部都係例牌嘢,唯一唔滿意係嗰啲菠菜。菠菜同白菜係唯一唔鍾意食嘅菜

07L進場,唔記得拍片,但係非常顛頗,最後Hard landing。唔知係咪機型問題,A350好似好少可以soft landing

But afterall, any landing that leave everyone safe is a good landing
三跑遠離Terminal,Taxi咗好耐先去到T1

起飛前曼城唔落雨,反而係香港落晒啲微雨(留名等香港濕凍世一)

等咗成10分鐘都唔喐,機師話係因為busy traffic而冇泊位,結果等咗成半個鐘,delay上再further delay,搞到有啲乘客失接下班機

作為機尾嘅乘客,永遠都係遲落機,於是就見到條長龍等做入境PCR,唔洗去201-230做PCR,條隊冇咁長,所以好快做完

做完就搭APM去過關,攞行李,搭車返屋企,落機1個鐘內搞掂,同上次排死人之旅爭好遠

小結:
1. 國泰嘅餐飲可能因為係外站上餐,即刻好味好多;飛機餐唔伏選擇除咗日式咖喱,可以加埋肉醬芝士焗
2. 呢程機做咗1次drink service,派咗2支500ml水,再每餐派嘢飲,好似係我機上飲嘢飲得最多嘅一次
3. 如今入香港唔洗PCR,但係反而去外國就有可能要pre-departure PCR,繼續同大陸connect嘅結果就係咁諷刺,都係嗰句:希望儘快唔洗檢疫措施

過往Flight report
【2021-8】首試無牛肉餐:CX255 香港往倫敦
【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫過程)

[2022-8] Menu回歸之旅 CX251 HKG-LHR

Thx for reading!

評分

參與人數 6aPower +13 HugeC +60 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
YY487 + 1 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享
S3BL100 + 2 + 10 多謝分享
yuenpo + 2 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

IG: mhlam307_photospam
TE8311_QTR 發表於 2023-1-9 06:11 | 只看該作者

歷來搭過嘅QR, AY嘅A350 landing 都好定,似乎係CX機師用咗手動模式+手勢麻麻

至於檢測呢家嘢,以前香港點樣對人,人哋而家點樣對返香港。或者咁講,啲國家終於明白啲疫情比較嚴重嘅國家入到去佢哋地盤擔心帶啲變種病毒被佢哋,擔心醫療系統承受唔到。點都好過Omicron初期爆個陣,全世界唔比南非出發航班降落。
Waiyin12 發表於 2023-1-9 07:45 來自手機 | 只看該作者
睇落樓主今次返香港都係困難重重,不過係因為英國鐵路罷工,而唔係我暑假時嘅檢疫問題。
不過我相信,喺一個設備完善、指示清晰、治安良好嘅地方轉一次機,FRA, HEL, DXB, DOH, IST 等,點都好過喺 MAN 瞓一晚機場,建議下次同家母傾傾。
一定要坐 CX 就更加有點無謂,如果搭 BA LHR 直航,出機場應該唔會咁辛苦,仲有 B789 搭(樓主都應該唔係第一次搭 CX A359?)

睇 menu 個茄子應該係 vegetarian meal,但據我印象搭 CX 長途,空姐通常只會問要頭兩個餐嘅邊一個,好少會提埋 vegetarian?

另外個北方雪國係咩料...
搞到我有啲後悔無喺英國留多一兩星期先返香港,咁可以睇到一片白雪的美景
我去到 Helsinki 都只係見到黑夜的雪景 only :/

樓主| Fuk19805 發表於 2023-1-9 15:02 | 只看該作者

Waiyin12 發表於 2023-1-8 23:45
睇落樓主今次返香港都係困難重重,不過係因為英國鐵路罷工,而唔係我暑假時嘅檢疫問題。
不過我相信,喺一 ...

無所謂啦,經過今次嘅經歷已經學識咗LHR作為全國最大機場係有佢原因,所以就唔好懶叻就走去個第二'大'嘅機場貪得意,之後會report埋HKG-MAN嗰班機,以及返學校嘅National Express,到時再講呢個問題(不過相信閣下喺其他platform已經睇過小弟嘅睇法)
家母唔肯我轉機嘅原因相信係因為佢喺上次坐Emirates預唔夠時間俾自己轉機,搞到佢要喺DXB奪命狂奔,即使小弟已經多次告知家母轉機預3-4個鐘正常都已經足夠,況且如果係因為航空公司嘅問題而導致missed connection,航空公司係要做返補償,不過家母唔係好confused,於是繼續stick with ex-HKG直航;而一直坐國泰相信係因為家母覺得作為菠蘿會會員就唔好嘥會費,但係小弟覺得綠色真係冇乜用,淨係得priority baggage,但係喺英國條borders隊永遠都排幾個鐘,嗰時冇可能未出行李,所以係咪真係咁值得為咗菠蘿會而坐CX就真係家母先知啦。當然CX而家有班機同BA code share,但係小弟5年前坐過BA 777同A380,當時仲未開始高嘅小弟(當時155cm左右)都覺得隻機好迫,對於小弟坐長途機嚟講Legroom絕對緊要過隻dreamliner, which won't be going away for another few decades

個lunch其實已經冇晒第一個選擇,所以可能呢個原因令空姐有講埋3rd options,不過作為vegetarian option的確少啲人揀,小弟就無所謂

IG: mhlam307_photospam
KV8948 發表於 2023-1-9 23:42 | 只看該作者

我都用過MAN,對於會儲機票既人,見到果張熱印紙印出黎果刻即刻想撕左去,返到黎我特登影印黎保存

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
Fuk19805 + 3 英雄所見略同

查看全部評分

DIH 發表於 2023-1-10 13:11 | 只看該作者

樓主抵港當日翻大北風,出緊黑球(強烈季候風信號)同寒冷天氣警告,硬着陸在所難免,隔籬位成晚計數架機又搖,難怪佢想嘔。

Twinings 發表於 2023-1-10 15:17 來自手機 | 只看該作者

估唔到國泰飛機餐好過漢莎好多,年尾搭漢莎來回兩程晚餐同早餐都冇得揀,全機Y class都係食素
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-1-10 15:37 來自手機 | 只看該作者
Twinings 發表於 2023-1-10 07:17
估唔到國泰飛機餐好過漢莎好多,年尾搭漢莎來回兩程晚餐同早餐都冇得揀,全機Y class都係食素 ...

我諗係因為歐洲太多人食嘢要special diet requirement,例如halal vegan同vegetarian,未必會食肉,但係素食就所有人都食得,況且只係2餐,我覺得可以接受; 況且漢莎式cut cost喺呢個網已經出晒名,我唔會覺得驚奇
Waiyin12 發表於 2023-1-14 22:59 來自手機 | 只看該作者
Fuk19805 發表於 2023-1-9 15:02
無所謂啦,經過今次嘅經歷已經學識咗LHR作為全國最大機場係有佢原因,所以就唔好懶叻就走去個第二'大'嘅 ...

原來 MAN 係全國第二大機場? 我仲以為係 LGW 添

以我所知 Emirates 唔算好多 delay,不過 DXB 個機場好大,EK 用嘅 T3 都有 3 個 concourse, 之間要搭列車;小弟 2019 年搭 Edinburgh - Dubai - HKG 要轉 concourse,加上第一程係 B77W 用 outer bay 落機,再遇上朝早 peak hours,巴士埋 terminal 慢慢排隊,安檢亦都大排長龍;當時有 > 3.5 hours transit time,但我去到 gate 再出去買枝水同少許 Dubai souvenirs 返去,第二程已經開始 boarding;如果令堂當時淨得 minimum transit time (~1 hour?),又要轉 concourse 的話係會好趕
(按:奪命狂奔咪算好彩,我轉機轉到滯留外地,都係咁 handle,一樣平安返到香港)

BA legroom 我之前搭 77W 又唔覺好窄,不過換咗 3-4-3(5 年前應該仲係舊艙排 3-3-3?)
不過 CX A350 係會闊落過 B789 用 3-3-3

講開菠蘿會,見樓主呢一兩年都搭咗唔少 CX 香港英國來回,包括 2021/2022 年疫情高峰期、要天價買機票嘅時段,到而家除咗 priority baggage 有無其他 privileges?

Waiyin12 發表於 2023-1-14 23:11 來自手機 | 只看該作者

Twinings 發表於 2023-1-10 15:17
估唔到國泰飛機餐好過漢莎好多,年尾搭漢莎來回兩程晚餐同早餐都冇得揀,全機Y class都係食素 ...

歐洲確係好多 vegetarian/vegan,唔想當 special meals 其實可以兩個 option(一個 with meat 一個 vegetarian),經典嘅 chicken or beef 變成 chicken or mushrooms,相信會好過全機食素

我亦都相信 Y class 飛機餐成本其實有限,就算有一個 meat option 都唔會係一個巨大財政負擔
當然,飛機餐有兩個選擇,咁兩個餐數量都要預多;如果預到啱啱好,每個餐係一半人食,turn out 應該會唔少人食唔到 preferred choice
(其實有無諗過可以叫人 online check-in 時揀定食咩餐,方便預計數量?)