hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線 ...
開啟左側

建議九巴加強 270S 服務、城巴開辦 N79X 線

asv98.kw131 發表於 2023-1-12 00:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目前,北區往返旺角的通宵服務為人垢病,情況可參見此處,公共小巴及專線小巴服務極為差劣(58S 更加於 2023 年 1 月 1 日取消),雖然九巴在 2013 年已經開辦 270S 已經能舒緩上述情況,但 270S 尾班車時間為 0230,未能提供全通宵服務,而且旺角以北的長沙灣及深水埗並未能被 270S 覆蓋,上水至深水埗紅色小巴班次極為疏落(30 - 40 分鐘一班),如果滿座又要再等下一班,故建議九巴加強 270S 服務及城巴開辦 N79X。

更新:270S 同 N79X 喺 02:30 後聯合班次。

270S 服務建議

特別事項:取消前往坪輋的員工接送巴士

停站:
往 尖沙咀東(麼地道)
往 打鼓嶺(松園下)
打鼓嶺(松園下)
尖沙咀東(麼地道)
蓮麻坑路
半島酒店
竹園
九龍清真寺
較寮
栢麗購物大道
打鼓嶺警署
柯士甸道
簡頭圍
油麻地寧波街
塘坊
油麻地文明里
李屋村
油麻地碧街
昇平村
旺角奶路臣街
雲泉仙館
旺角街市 #
坪原路
銘基書院 #
坪輋花園
弼街 %
香港浸會園
太子站 %
坪輋中電站
黃竹街 %
秀境臺
北河街 %
孔嶺村
怡閣苑 %
高埔
長沙灣遊樂場 %
流水响
長沙灣徑 %
軍地
長沙灣長荔街 %
新圍軍營
饒宗頤文化館 %
山麗苑
花都廣場
皇后山邨
欣盛苑
龍躍頭
蓬瀛仙館
安樂村
基新中學
海聯廣場
粉嶺置福圍
聯和墟總站
嘉盛苑
海聯廣場
華慧園
粉嶺樓路
清河邨
皇府山
上水站
順欣花園
石湖墟郵政局
上水符興街
上水圍
上水寶石湖路
翠麗花園
彩蒲苑彩碧閣
北區運動場
上水站
天平邨天明樓
上水官立中學
皇府山
欣翠花園
上水宣道小學
嘉盛苑
聯和墟
基新中學
逸峯
粉嶺站
龍躍頭
景盛苑
皇后山邨
華心邨
山麗苑
粉嶺公路轉車站
新圍軍營
碧海藍天 %
軍地
光昌街 %
流水響
興華街 %
高埔
元州邨 %
孔嶺村
九龍工業學校 %
坪輋中電站
基隆街 %
香港浸會園
北河街 %
坪輋花園
石硤尾街 %
坪輋元下村
白楊街 %
坪原路
旺角維景酒店 %
雲泉仙館
旺角中心 %
昇平村
中匯街 #
李屋村
奧運站 #
塘坊
富貴街 #
簡頭圍
旺角道 #
打鼓嶺警署
奶路臣街
較寮
碧街
竹園
文明里
蓮麻坑路
長樂街
打鼓嶺(松園下)
尖沙咀德成街

聖安德烈堂

金馬倫道

尖沙咀中間道

尖東站

尖沙咀東(麼地道)

# 只限獨立時段停靠
% 只限合併時段停靠

收費:
全程
$29.5
尖沙咀東(麼地道)往聯和墟
$19.3
花都廣場 往 沙頭角
$15.3
聯和墟 往 尖沙咀東(麼地道)
$19.3
碧海藍天 往 尖沙咀東(麼地道)
$6.3

服務時間:
往 打鼓嶺

每天
間距
00:00 - 02:00 #
02:30 - 06:30 %

往 尖沙咀 / 大角嘴

每天
間距
00:30 - 04:30 %
04:30 - 06:00 #
# 獨立時段
% 合併時段

N79X 服務建議

路線停站:
往 大角嘴
往 沙頭角
沙頭角
尖沙咀東(麼地道)%
担水坑
半島酒店 %
新村
九龍清真寺 %
塘肚
栢麗購物大道 %
沙頭角診所
柯士甸道%
南涌
油麻地寧波街 %
鹽灶下
油麻地文明里 %
石橋頭村
油麻地碧街 %
麻雀嶺
旺角奶路臣街 %
下禾坑
維港灣 #
禾坑
中匯街 #
萬屋邊
奧運站 #
萊洞
富貴街 #
磚窰
櫸樹街 #
大塘湖
旺角道 #
馬尾下
弼街
孔嶺
太子站
高埔
黃竹街
流水响
北河街
軍地
怡閣苑
新圍軍營
長沙灣遊樂場
山麗苑
長沙灣徑
皇后山邨
長沙灣長荔街
龍躍頭
饒宗頤文化館
安樂村
花都廣場
聯和墟
欣盛苑 *
海聯廣場
蓬瀛仙館
粉嶺樓路
基新中學
皇府山
粉嶺置福圍
順欣花園
嘉盛苑
上水符興街
華慧園
上水寶石湖路
清河邨
彩蒲苑彩碧閣
上水站 *
上水站 *
石湖墟郵政局
上水官立中學
上水圍
欣翠花園
翠麗花園 **
嘉盛苑
北區運動場
基新中學
天平邨天明樓
粉嶺站
皇府山
景盛苑
上水宣道小學
華心邨 *
聯和墟
粉嶺公路巴士轉乘站 **
逸峯
碧海藍天
龍躍頭
光昌街
皇后山邨
興華街
山麗苑
元州邨
新圍軍營
九龍工業學校
軍地
基隆街
流水響
北河街
高埔
石硤尾街
孔嶺
白楊街
馬尾下
旺角維景酒店
大塘湖
旺角中心
磚窰
旺角街市 #
萊洞
銘基書院 #
萬屋邊
奧運站 #
禾坑
君匯港 #
大朗
維港灣 #
麻雀嶺
奶路臣街 %
石橋頭
碧街 %
鹽灶下
文明里 %
南涌
長樂街 %
沙頭角診所
尖沙咀德成街 %
塘肚
聖安德烈堂 %
新村
金馬倫道 %
木棉頭
尖沙咀中間道 %
担水坑
尖東站 %
沙頭角
尖沙咀東(麼地道)%

*可轉乘九巴 N73 來往落馬洲或大窩西支路,不設轉乘優惠
**可轉乘 B7 來往香園圍口岸,設轉乘優惠減收 $6
# 只限獨立時段停靠
% 只限合併時段停靠

行車路線(獨立時段):
往 大角嘴
順隆街、沙頭角公路 – 石涌凹段、沙頭角公路 – 禾坑段、沙頭角公路 – 馬尾下段、沙頭角公路 – 龍躍頭段、龍馬路(東行)、迴圈、龍馬路(西行)、皇后山公共交通總站、龍馬路(西行)、沙頭角公路 – 龍躍頭段、聯安街、聯和墟公共交通總站、和泰街、和睦路、粉嶺樓路、馬適路、馬會道、寶石湖路、彩園路、百和路、粉嶺公路、吐露港公路、大埔公路 – 沙田段、青沙公路、荔寶路、連翔道、興華街西、興華街、荔枝角道、大南西街、長沙灣道、欽州街、荔枝角道、大南西街、長沙灣道、興華街、荔枝角道、彌敦道、旺角道、西洋菜南街、亞皆老街、櫻桃街、深旺道、海輝道、迴旋處、海輝道及海帆道
往 沙頭角
海帆道、海輝道、迴旋處、海輝道、深旺道、櫻桃街、、大角咀道、櫸樹街、晏架街、旺角道、彌敦道、長沙灣道、青山道、青沙公路、大埔公路 – 沙田段、吐露港公路、粉嶺公路、百和路、彩園路、寶石湖路、馬會道、馬適路、粉嶺樓路、和睦路、聯安街、沙頭角公路 – 龍躍頭段、龍馬路(東行)、皇后山公共交通總站、龍馬路(東行)、迴圈、龍馬路(西行)、沙頭角公路 – 龍躍頭段、沙頭角公路 – 馬尾下段、沙頭角公路 – 禾坑段、沙頭角公路 – 石涌凹段及順隆街

班次:
往 沙頭角

每天
間距
00:00 - 02:00 #
02:00 - 05:00 %

往 大角嘴 / 尖沙咀

每天
間距
00:00 - 04:00 %
04:00 - 05:00 #
# 獨立時段
% 合併時段

收費:
全程
$29.5
花都廣場 往 沙頭角
$10.1
碧海藍天 往 大角嘴
$6.3
(參考 N373 及 701S 分段收費)
忍一時之氣 滅自己威風
kmb71k 發表於 2023-1-12 00:15 | 顯示全部樓層
當日間277A都只係開一小時一班仲要限時限刻
開全晚沙頭角/打鼓嶺通宵往返九龍巿區幾乎係天方夜譚
仲要係皇后山同沙頭角已經有N78
而打鼓嶺極其量都係開條N79往返上水粉嶺

另外270S只係方便夜歸人士由九龍返北區而設
開全晚肯定冇可能
請善用N373或N73<>N271
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 00:57 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-1-12 00:15
當日間277A都只係開一小時一班仲要限時限刻
開全晚沙頭角/打鼓嶺通宵往返九龍巿區幾乎係天方夜譚
仲要係皇 ...

N73 同 N271 / N373 開咩班次話?其實原本嘅建議只係去到皇后山,不過後尾覺得可以去埋沙打服務多啲人(正如大窩西都可以有 N73 同 N373)反正車程唔會長好多,N78 全程只係 30 分鐘(去到上水),同埋唔淨只沙打,亦都去粉嶺、上水。
而且 N78 冇轉乘 270S 優惠。

不過你話 270S 去程減疏啲都可以。

更新:270S 去程改為 30 - 60 分鐘一班,回程 02:00 後減至 45 分鐘一班。
忍一時之氣 滅自己威風
YouTime 發表於 2023-1-12 01:52 | 顯示全部樓層

出九龍就真係冇咩必要開,反建議270s碌多個深水埗就欽州街西上連翔道海輝道U入青沙+拉入皇后山止步
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:00 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-1-12 01:52
出九龍就真係冇咩必要開,反建議270s碌多個深水埗就欽州街西上連翔道海輝道U入青沙+拉入皇后山止步 ...

1. 本身 270S 平日都可能要企,兜深水埗打算企埋車頂?
2. 咁可能會惹嚟城巴反對,本身咁辛苦開咁多條件投到 79X 做皇后山,而家九巴就咁可以拉 270S 入嚟。
3. 如果真係要唔開 N79X,咁點解唔食埋沙頭角殺 N78?而家皇后山嘈冇全晚通宵 / N78 服務時間太短,如果 N78 改全晚,用車數目點都唔及合併 N78 同 270S 好。
4. 出九龍只係用嚟回車順便載客,同時俾埋沙打可以喺 78K 79K 頭車之前出到去。

更新:270S 全程車費加價,彌補巴士公司嘅損失,但係增設市區往聯和墟嘅分段收費避免乘客不滿。
忍一時之氣 滅自己威風
YouTime 發表於 2023-1-12 02:35 | 顯示全部樓層

我明城巴可能反對270S拉入去,但係我諗城巴都唔會想開N79X,因為老九絕對唔會比佢踩入上水+聯和墟,單做皇后山只會蝕死佢,如果270S拉唔到入去,N79X又開唔到,最好方法一係N373拉入去做轉乘,一係N78開全晚,一係就運吉出手放城巴入上水+聯和墟開皇后山-油尖旺,同埋長荔深半夜唔會有好多客,始終都要搭單做,至於270S企人問題加班解決到
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:42 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-1-12 02:35
我明城巴可能反對270S拉入去,但係我諗城巴都唔會想開N79X,因為老九絕對唔會比佢踩入聯和墟,單做皇后山只會 ...

做埋沙頭角同打鼓嶺另一個目的係費事北區其他居民反感,基本上每次話皇后山加車,北區其他居民都會不滿,尤其係原本選皇后山區議員嘅人。
正如九巴 RPP 都用服務和興村去掩飾 673 加經華明嘅事實。
聯和墟方面,咁九巴可以入皇后山同多啲人嘅尖沙咀,城巴可以入粉嶺同上水作交換都應該可以接受嘅。
深水埗同長沙灣雖然唔係商業中心地帶,但係根據以往等紅 Van 嘅經驗,深水埗同長沙灣都有一定需求去北區,而且 270B 尾車客量其實幾可觀。
忍一時之氣 滅自己威風
YouTime 發表於 2023-1-12 03:05 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-1-12 02:42
做埋沙頭角同打鼓嶺另一個目的係費事北區其他居民反感,基本上每次話皇后山加車,北區其他居民都會不滿, ...

坦白講皇后山都唔及華明反感,同埋話哂278A聯和墟都叫有著數,華明真係洗唔洗673都要搶啊大佬?要去銅記去大欖自己轉968啦,洗唔洗咩線都要搶一輪?成個聯和墟得261/673/278A對外全日唔去華明,華明簡直係北區公敵,如果九巴真係放城巴入上水/粉嶺,咁我諗城巴都肯做,咁沙頭角做埋又冇壞嘅
天空之神 發表於 2023-1-12 04:41 | 顯示全部樓層
其實連 58S 都做唔住仲要同人講開巴士線

真係空氣輸送,同埋嫌屎水蝕唔夠
.
JH_LE4612 發表於 2023-1-12 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

兩條線喺旺角大角咀互相搶客,唔見得有人會慢慢碌黃巴,結果黃巴得翻太子長深荔,當沙埔屯元荃都冇通宵(仲要唔係深宵)車做嗰頭,真心唔覺得會出到幾多北區客,270B尾車多客嘅就應該要佢拉遲一兩班尾車,而唔係拉黃巴落水全晚運凳。衰啲講句,皇后山分分鐘開條入落馬洲嘅N56A可能仲有著數。至於沙打兩區,得罪講句,未有大發展前真係無謂太大咬,一陣錦田汀角路西貢又會嘈話要齊兩隻顏色嘅通宵車就冇意思。。