電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

[飛行報告]

[首次寫] YVR - TPE - HKG CI31+CI903

看全部

第一次寫 flying report,多多指教

13/1 CI31 YVR-TPE
14/1 CI903 TPE-HKG

前言
先講下點解會咁樣搭。小弟原先係買國泰來回,21/12/2022 CX838 HKG-YVR,14/1/2023 CX865 YVR-HKG。可惜,出發當日温哥華出現多年未見嘅暴風雪,誇張到積雪係破哂紀錄,機場都要臨時封閉。但係小弟未收過國泰通知,所以照去機場。bag drop 嗰陣地勤都只係話一定會 delay,但冇講會 cancel。結果,去到 boarding gate,到咗起飛時間先話會取消。冇計啦,打道回府。第二日就收到 CX email,安排小弟 26/12/2022 搭 CX410 去 ICN 轉 AC64。我又唔想等咁耐,唯有即刻揾 alternative route。好彩揾到班 23/12/2022 AC8,仲有啲位,即刻要咗佢。

咁國泰個 booking 就要取消,但因為係來回機票關係,連帶回程都要取消。咁又要再 book 啦,嘩,直航機不論國泰定加航,都貴到要成兩千加紙。於是,就揾到呢個千四加紙嘅轉機了。相約價綫仲有大韓喺 ICN 轉機,但時間好差,倒塔咁早飛,夜晚好夜先返到香港。

正文
由於航程中嘅三個機場,相信大家都非常熟悉,所以唔大篇幅介紹了。

登機證

第一程
13/1/2023 CI31 YVR-HKG,A350-941,B-18912
預定飛行時間:00:35 - 05:35(+1)
實際飛行時間:00:50 - 04:38(+1)

YVR terminal M bag drop

華航係要求乘客出示快測陰性證明先可以上機,據地勤講,國泰都係需要嘅。反而加航就唔使。

security check

是次用機

座位間距尚算合理,小弟腳長都唔會頂腳

架機上緊客嗰陣播緊聖誕同新年歌。

safety card
IMG_4016.jpeg IMG_4017.jpeg

機載娛樂系統,由於小弟對非本地嘅電影、歌、劇集等等都冇乜研究,所以唔評論數量多少同選擇。不過又會有呢套闔家辣,算係比較新嘅片,反而其他同期港產片都唔見有。

歌方面,香港歌手得陳奕迅、陳蕾同 C AllStar,但都係得十首歌左右,而且出名嗰啲都冇。

第一餐
有雞肉飯同牛肉意粉揀,空姐當時係講 Chicken rice 同埋 Beef pasta,小弟下意識揀咗後者。但講完就有啲後悔,因為我唔係所有 pasta 都鍾意。果然,係長通粉,未去到唔想食,不過 prefer chicken rice 多啲。牛肉軟硬度適中,味道唔錯。另外附送提子乾包(好似係,我食唔出)、水果、沙律、KitKat 餅,同埋水一支。
IMG_4019.jpeg IMG_4020.jpeg

瞓覺,不過唔會瞓得好,瞓下醒下咁。我坐喺機翼位,引擎聲唔嘈,隔音係遠好過 77W。

第二餐
先抱歉,小弟電話影相冇得影 raw,班機嘅燈較到橙色,所以影出嚟好 warm,較唔到 white balance。有火腿奄列同炒飯揀,我要咗炒飯。有少少肉,食落唔乾,都係唔錯。跟埋橙汁、乳酪、生果,同埋餐包。
IMG_4021.jpeg IMG_4022.jpeg

最後,比預定時間早成粒鐘降落台北桃園。

長榮彩繪機

好快埋位,落機,轉機。不過轉機安檢排咗成廿分鐘,得一部機。

另外,原先第一班機係埋 Terminal 2,要搭捷運過 T1 轉第二程機,不過最後都喺 T1 埋位,省卻中間一段路程。

=====================================================

第二程
14/1/2023 CI93 YVR-HKG,A350-941,B-18903
預定飛行時間:08:00 - 09:55
實際飛行時間:08:49 - 10:13

用機

呢班機喺六點零鐘先埋位,係 CI54,由 AKL 經 BNE 過嚟 TPE,再做我搭嗰程機。大約 7:20 左右,地勤開咪廣播話地面作業關係,班機要 delay 一陣。最後搞咗大半個鐘先開閘比人上機。

一起飛冇耐就派飛機餐。小弟事前就揀咗要純淨素食餐 VOML,因為華航喺台灣(除咗台中)出飛嘅機,素食餐係同攞咗兩年米芝蓮綠星嘅陽明春天合作,所以小弟就想試下。架機仲未起飛嗰陣,坐艙長走嚟同小弟 confirm 咗先。

IMG_4033.jpeg IMG_4034.jpeg

左上角係生果,兩嚿蘋果加一嚿石榴,中間係一啲齋,重點都係兜飯。講真,我又唔覺有咩特別,唔會難食嘅,飯係咖喱飯,左邊係菇加啲汁,但菜就得一條...

食完冇耐就降落,終於返到香港。啲防疫限制已經取消哂,唔係撩鼻,落機直接行去過關、攞行李,跟住上巴士返歸~~(離題講下,小弟上咗某條 A 線,載住我一個人離開總站上公路)

歡迎留言~~

Advertisement

回帖數目:14

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

好奇想知兩班機載客率有幾多

同埋好奇邊班 KE 要凌晨四點到香港? 十二月中打後 KE 好似一星期 11 班機飛香港,KE177 每日夜晚十一點到,同埋 KE171 每星期四日朝早十一點幾到

引用: S3BL100 發表於 2023-1-18 22:31
好奇想知兩班機載客率有幾多

同埋好奇邊班 KE 要凌晨四點到香港? 十二月中打後 KE 好似一星期 11 班 ...

兩班機都係 full 嘅。

應該記錯,係温哥華好早飛,香港好晏返到。時間好差,所以揀咗華航。
  • 4# FBI2

特工上個月係溫哥華返香港,過完安檢後腦霧發作,成個背包唔記得拎走,銀包仲要係背包入面. 當時施施然去LOUNGE食野,一小時後先發現唔見左個背包,跑去安檢睇下,安檢叫我唔駛驚,結果安檢入面搵番個背包,不過被沒收左一樽藥丸.
BTW, 溫哥華上個月兩次大雪都好勁,聽講2月頭又落多舖,我都唔知點過去.

樓主個 trip 有 20 幾日都算好彩,如果我係聖誕假去 Vancouver 旅遊一個星期上下,CX delay 要 5 日後先有機,應該成個 trip 可以告吹;照計因為無機飛到,YVR > HKG 一程同樣會有航班取消、滯留問題,CX 會唔會將班機 delay 一兩日好過直接 cancel?

睇落華航 A350 好新淨,體驗應該唔錯? 如果 TPE - HKG 遇上 A321 neo 應該仲正~
不過台灣未全面開放旅遊,除非純為轉機,搭到 CI BR 機會應該比以前少

唔知會唔會分享埋去程 AC 8?

引用: Waiyin12 發表於 2023-1-21 07:47
樓主個 trip 有 20 幾日都算好彩,如果我係聖誕假去 Vancouver 旅遊一個星期上下,CX delay 要 5 日後先有 ...

21 號 CX838 先 cancel 咗,前一日嗰班機仲飛到,不過 land 咗要等 7 個鐘先落到機

如果咁啱 21 號出發,最快都要 23 號先飛到,一星期嘅話真係留返喺香港好過

A350 真係好新正,坐落係舒服,比 AC8 嘅 77W 真係正啲(華航 A350 係 3-3-3,加航 77W 係 3-4-3)。同埋聽講 A350 係冇咁乾,客艙加壓都做得好啲?小弟就覺得分別唔大,但可能有啲人會覺得好好多。
CI903 日日都唔同機,A330 又有,好似 A320 都飛過。只能話今次中 A350 算係好彩。

至於去程 AC8,小弟冇影到相,所以只有純文字討論...

• 7# AVD1

引用: FBI2 發表於 2023-1-19 23:56
特工上個月係溫哥華返香港,過完安檢後腦霧發作,成個背包唔記得拎走,銀包仲要係背包入面. 當時施施然去LOUNG ...

岩岩睇過天氣報告,二月未講會落。

不過今年啲雪係幾誇張,
起呢邊住左十幾年,呢啲場面真係一隻手都數得哂。
十一月尾個場雪直情誇到 BR 架 77W 滑埋出去,溫哥華啲路基本上條條路都死哂咁濟。
我同事塞左十二粒鐘先返到屋企 (平時頂多都係一粒鐘,塞下車比多你半個鐘好未;12 個鐘真係 …) ...

• 8# kbh

引用: AVBWU291 發表於 2023-1-21 10:51
21 號 CX838 先 cancel 咗,前一日嗰班機仲飛到,不過 land 咗要等 7 個鐘先落到機

如果咁啱 21 號出 ...

唔係
小弟本身買21號CX838(1615HKG>1140YVR)
20230101CX837返香港

我1250香港站搭東涌線轉S1
入到T11410-1415
果日check-in,CX個地勤叫小弟唔好入禁區住,建議等到1530再睇下screen或者到時再問
同屋企人食完delifrance送埋佢去S1巴士站都未轉

1530問櫃檯,地勤哥哥:你屋企係香港既,就唔好入去住啦。又表示等緊YVR通知
同一時間:住Richmond既親戚signal我大雪照片,問我上機未

1620已過原定離場時間
CX地勤:由於大雪YVR暫停未來48小時國際線,838取消(當時個顯示仲係話delay)

等拎返寄艙行李走人都1700

搭完A11,1930鬆收到電郵確定cancelled flight, 表明會rebook

最後係安排12.25
經NRT塞去JAL18(767一架)了事(對比CX838:A350-900!)

引用: kbh 發表於 2023-1-21 15:47
唔係
小弟本身買21號CX838(1615HKG>1140YVR)

JAL 用 B767 飛 NRT - YVR 都勁下

雖然航程係短,JAL 767 Sky Suite 亦都好過 regional B788, 但 trans-Pacific 好似有點...

引用: kbh 發表於 2023-1-21 15:47
唔係

下... 我就 exactly 嗰一日嗰一班機喎... 點解地勤又叫我 check in 咗先嘅...

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路