hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 北港島線 東九龍線 最新項目進展
開啟左側

北港島線 東九龍線 最新項目進展

eternalflame 發表於 2023-1-21 23:02 | 顯示全部樓層

JR5204@26M 發表於 2023-1-21 17:16
東將直通基本上無可能會發生
https://www.vjmedia.com.hk/articles/2013/05/19/38687

追下R1版就知道呢樣野討論左好耐,可能性亦都提高左非常多
eternalflame 發表於 2023-1-21 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-1-21 22:21
銅鑼灣都今非昔比,唔起站都未必好大問題。

反而RDS2014未有東大嶼概念,如果東大嶼線將大量東大嶼去九 ...

ELM有做過交通研究,以明日大愚嘅上一版規劃黎計,加埋SIL(W)同ELM去美孚個條鐵路,港島線西段都仲頂得住。政府自己係份文件都戴頭盔話規劃參數唔同只作參考,加上近年人口唔似5-6年前推算咁上升,成個鐵路網會點分流,真係無咩高人答到
eternalflame 發表於 2023-1-25 17:52 | 顯示全部樓層
helloabc 發表於 2023-1-25 17:25
根據《跨越2030年的鐵路及主要幹道策略性研究》諮詢文件的運輸需求預測,「我們預期本港的鐵路及主要幹道網 ...

你無份technical report可以點估?

eternalflame 發表於 2023-2-13 16:52 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-2-13 15:13
WTC 皇室堡 柏寧酒店 中央圖書館都有啲人流嘅
但就明顯唔及銅鑼灣站金三角啦

維園個帶人流好睇有無大型活動
不過宜家國家咁安全
最多就得返年宵花展工展會

eternalflame 發表於 2023-2-13 16:55 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-13 14:58
如果真係缺錢用延伸現有路線處理,我寧願佢用東鐵規格,再分期咁起。咁無論有冇城際車要過港島都可以比較 ...

佢宜家點都會一次過起晒,一來要交KPI俾Winnie the Pooh,二來就算有左CRL,大西北大興土木依然會爆人爆晒廠

eternalflame 發表於 2023-2-14 15:20 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-2-13 19:17
仲有慶回歸活動呢

去得嘅都坐旅遊巴啦
eternalflame 發表於 2023-2-14 15:33 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-2-14 10:06
成條記利佐治街其實都有啲人流,有多個過海選擇叫做好過逼哂落銅鑼灣站東大堂
起個大窩口咁款嘅站出黎照 ...

九鐵當年規劃大約係景隆街預留行人通道去銅鑼灣站東大堂
港鐵規劃嘅車站出口最遠會去到Donki附近,真係起多少少就可以駁入去東大堂
起到的話怡東巴士站過海可以立即收皮

eternalflame 發表於 2023-2-14 15:43 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-2-14 13:58
又唔係咁話——銅北嘅建議選址係插正紅隧口-東廊-中環灣仔繞道交匯處地下(就係最多車嘅三角位)。
所以 ...

以現時預測站位對主幹道交通影響唔大,但要諗下點處理告士打道天橋,同東廊落斜入銅鑼灣嘅改道問題
油站垃圾站係幾乎肯定要收返做地盤,外加維園西北面面向維園道一帶,可比照當年起中環灣仔繞道7號支路

eternalflame 發表於 2023-2-14 17:10 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-14 16:01
銅北對本地客始終都只係分流,反而可以討論吓如果喺維園地底起個站,應該連城際都放得落。

假定北港島線 ...

城際放維園只係借個位黎放,其實作用唔大
東大嶼都叫做有個CBD3,銅鑼灣連CBD都唔係
除非剷起維園全部用黎起商業區啦
但連觀塘呢個CBD2都凋零
仲需要幾多商業樓面先?

以前有智庫傾過條城際嘅港島總站唔係上環就係灣仔
搞埋高鐵過海個協同效應就更加會偏向上環

eternalflame 發表於 2023-2-14 17:12 | 顯示全部樓層

THB 發表於 2023-2-14 16:26
通勤鐵路喺市區應該設有多個轉綫站,中鐵綫南延至紅磡站較為理想。

中鐵線定位應該係市區高速線,去到新發展區就local service