hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 政府應唔應該立例強制乘客巴士聽歌要戴耳機? ...
開啟左側

政府應唔應該立例強制乘客巴士聽歌要戴耳機?

tszhinchan3 發表於 2023-1-26 11:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.facebook.com/mostransportgroup/posts/pfbid0274JqgfPiqqvaxWHnyHtuNnBV6KZ4FF9k82ionvqE2bUwDb1zdLHujAJgfK8o6BsKl?notif_id=1674447049422714¬if_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

馬交關年初二出Post,話一架680(UX7377)上層有乘客用電話播歌太大聲又唔戴耳機,對其他人造成滋擾。

雖然唔知點解佢地唔直接同果個乘客開年,但我覺得真係要正視乘客係巴士開喇叭播歌問題!

以前成日鬧RoadShow嘈,而家冇左你班人又唔自律開到部電話大大聲,咁同RoadShow有咩分別?

如果係咁,我寧願巴士繼續播RoadShow,至少人地部電視冇你部電話咁大聲!

EX-TL 發表於 2023-1-26 17:36 | 顯示全部樓層
聽歌都要立例, 不如屙屎都立例吧?!

「政府應唔應該立例強制市民公廁屙屎要坐在廁板?」
ky927 發表於 2023-1-26 17:43 | 顯示全部樓層
立例就嚴重左,但係附例形式(類似車廂不准吸煙/飲食)呢種會好D

因為都真係太多人搭車,開「行」睇片,迫人一齊聽埋D大陸劇。
kei_hk 發表於 2023-1-26 17:48 | 顯示全部樓層

上層有乘客用電話播歌太大聲又戴耳機

這一句唔係太明2部手機? 1部駁耳機聽歌﹐1部無駁耳機睇片?

真係做得出這樣的事﹐立左法又點?
都係照樣做得出這樣的事啦。

其實﹐好多野都係靠大家自律﹐真係好似樓主立左例又點?
邊個去執法

HB00610 發表於 2023-1-26 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
第374D章 《道路交通(公共服務車輛)規例》 第46條已經有條文對付呢D人,咁你有冇勇氣去阻止佢哋;有冇叫車長去制止佢哋?
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-1-26 21:05 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-1-26 17:48
這一句唔係太明2部手機? 1部駁耳機聽歌﹐1部無駁耳機睇片?

真係做得出這樣的事﹐立左法又點?

咪就係而家香港人唔自律囉

有時唔好怪點解個政府冇人權,係香港人自己有權用盡在先
HB00610 發表於 2023-1-26 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-1-26 21:05
咪就係而家香港人唔自律囉

有時唔好怪點解個政府冇人權,係香港人自己有權用盡在先

阿生,兩樣野可以相提並論?

已經話咗你聽,現有法律可以對付呢種人,你唔用,唔出聲阻止佢;但要求整D無法執行嘅法律,咁係解決到問題?
 樓主| tszhinchan3 發表於 2023-1-26 21:25 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-26 21:21
阿生,兩樣野可以相提並論?

已經話咗你聽,現有法律可以對付呢種人,你唔用,唔出聲阻止佢;但要求整D ...

咁你要問馬交關點解唔即時同人開年而要上網公審

BTW而家法例根本有等於冇,你睇九巴淪落到要車長問有冇落先開車就知班高層根本冇班客乎,要班車長劉德華上身任比人問候

就算真係有人路見不平,車長真係會開拖?
Ohm 發表於 2023-1-26 21:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-1-26 17:36
聽歌都要立例, 不如屙屎都立例吧?!

「政府應唔應該立例強制市民公廁屙屎要坐在廁板?」 ...

樓主應該去新加坡
HB00610 發表於 2023-1-26 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-1-26 21:25
咁你要問馬交關點解唔即時同人開年而要上網公審

BTW而家法例根本有等於冇,你睇九巴淪落到要車長問有冇 ...

要做嘅,一個受擾擾安全理由唔開車已經得,問題係有法唔執行度。