hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 延長 E43 經後勤區至機場、理順北區走線及提高票價 ...
開啟左側

延長 E43 經後勤區至機場、理順北區走線及提高票價

GU9338 發表於 2023-1-30 11:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
E43 自改經屯赤後,雖然走線相對較以往直接及調低票價,但由於服務時間有限、加上北區走線奇怪、服務範圍需求有限等因素,令客量仍然偏低。
因此,建議在不太影響原有乘客下,延長及調整 E43 走線,覆蓋更多範圍之餘,同時不影響 A43 的吸引力,各有分工。

建議:
E43 粉嶺(聯和墟) <--> 機場地面運輸中心

往機場方向走線:
https://goo.gl/maps/fCnFxpFqcfnZhgKV9

- 改由聯和墟開出,至華慧園前走線與 A43 相似 (不入置福圍)
- 華慧園後經停清河邨總站、順欣花園、符興街、寶石湖路及彩蒲苑彩顏閣後,進入粉嶺公路
- 屯門段加停新墟街市、屯門市中心總站 (與 E36A 相同)
- 東涌及機場段走線與 E23A 相似,但以順時針方式繞經東涌北 (與現時 E43 相同),且不經暢達路

聯和墟起 $17
紅橋起 $13.9
屯赤往機場 $12
裕雅苑起 $4.3
屯門段或屯赤轉乘 E36A 往逸東邨,第二程回贈 $2.7 (與現時 E43 全程票價相同)

往聯和墟方向走線:
https://goo.gl/maps/a9dU4CXcuMhLXCWu6

- 由機場開出,機場及東涌段走線與 E23A 相同
- 屯門段加停屯門大會堂
- 離開粉嶺公路段加停大頭嶺、彩暉街、上水圍、翠麗花園、北區運動場、天平邨天明樓、清河邨總站,此後跟隨 E43 返回聯和墟總站 (不入置福圍)

機場起 $17
東涌纜車站起 $14.3
大頭嶺起 $4.7

全程行車時間預計~ 110 分鐘
聯和墟 - 清河邨 ~15 分
清河邨 - 大頭嶺 ~15 分 (沒有相近路線作參考,此為預計時間)
大頭嶺 - 紅橋 ~25 分
紅橋 - 迎禧路 ~30 分
迎禧路 - 機場 ~ 25 分

===
建議完,歡迎討論
請用文明來說服我。
kitarolo 發表於 2023-1-30 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
龍運角度: 都唔好話停正GTC
入機場島都基本免問,整到條E43
行三個鐘都無得傾,唔想就係唔想

司機角度: 屯赤繁時行車時間不穩,
仲要劃啲預計逾100分鐘嘅線出嚟?

乘客角度: 係呀17蚊北區有車
到後勤區甚至GTC,問題邊個想
用條停東涌北嘅線嚟返放工?

結論係三輸
 樓主| GU9338 發表於 2023-1-30 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2023-1-30 11:33
龍運角度: 都唔好話停正GTC
入機場島都基本免問,整到條E43
行三個鐘都無得傾,唔想就係唔想

其實識玩既話而家 E43 屯赤轉其他 E 車入機場係只需要 $14.3,而家拉條直線入去收返 $17 反而係貴咗 (東涌就無辦法),想唔想做係觀點與角度問題

至於行車時間長
如果唔兜東涌北可以繼續收到 $17 我樂意推晒俾 E36A 轉車,但可惜就會唔夠 60km 里數
kitarolo 發表於 2023-1-30 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-1-30 12:04
其實識玩既話而家 E43 屯赤轉其他 E 車入機場係只需要 $14.3,而家拉條直線入去收返 $17 反而係貴咗 (東 ...

不能保證等下一程車嘅時間,甚至繁時滿載
唔停(可以想像屯赤南行,落車者係少之有少)
咁樣搏嘅人應該唔多。

不過按原文建議若繼續係僅周一
至五每方向兩班根本上作用不大,可以
「回復」開辦時17蚊都唔見再加資源做
天空之神 發表於 2023-1-31 00:20 | 顯示全部樓層
有 A43 A43P 就無 E43 既站
就係咁奇怪

想平自己行去坐
反正而家有轉乘比左你入後勤區
仲要平一截
北區靚站位比哂 A43 A43P

.
 樓主| GU9338 發表於 2023-1-31 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-31 00:20
有 A43 A43P 就無 E43 既站
就係咁奇怪

我目的就係想改善而家 E43 仍然廿人以下既情況
講真 E23A 兜成點有板睇
如果仍然覺得 GTC 出發計咁巨大既時間差距會影響 A43 客量既
咁咪拉去博覽館飛走 GTC
不過在我而言
我唔會覺得 E43 擺 GTC 對 A43 有幾大影響

如果大家仍然覺得 E43 寧願載空氣都唔應該做任何野去改善偏低既客量
我只可以講大家出發點唔同
 樓主| GU9338 發表於 2023-1-31 00:44 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2023-1-30 18:36
不能保證等下一程車嘅時間,甚至繁時滿載
唔停(可以想像屯赤南行,落車者係少之有少)
咁樣搏嘅人應該唔多。 ...

我有諗過建議改開車時間至貼近 E36P 既時間
閣下回覆其實不無道理
0700 個班因為塞車,其實係會趕客,作用不大
反而開 0515 0615 之類既時間先叫做方便到通勤客

至於加唔加資源做,都係後話啦 ......

請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2023-1-31 00:56 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-1-31 00:37
我目的就係想改善而家 E43 仍然廿人以下既情況
講真 E23A 兜成點有板睇
如果仍然覺得 GTC 出發計咁巨大既 ...

價錢牌問題,你睇吓隔離佢有人寧願平都要兜 E11 都唔搭 A11

就知道 E43 平 A43 一大截但走去入 GTC 都出硬事

有轉乘應該唔方多人用,尤其返北區唔知班車幾時到
.
 樓主| GU9338 發表於 2023-1-31 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-1-31 00:56
價錢牌問題,你睇吓隔離佢有人寧願平都要兜 E11 都唔搭 A11

就知道 E43 平 A43 一大截但走去入 GTC 都出 ...

就我個人而言
GTC E43 對 A43 既影響細到微不足道
當然閣下有權話一個人死等 E43 都有影響 A43 盤數
但如果係咁既話,E43 $17 減到 $14.3 「造福」十個客既影響仲大過一個人死等 E43 既影響

如果一日來回四班車都叫出事
E33 全日兜入龍門居蝴蝶搶所謂 A33 A34 客都未出事
就算 E33 真係搶到客,咁係因為 A34 班次太疏之故囉
ate214 發表於 2023-1-31 01:14 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-1-31 01:12
就我個人而言
GTC E43 對 A43 既影響細到微不足道
當然閣下有權話一個人死等 E43 都有影響 A43 盤數

$12 vs $15 同 $17 vs $30.90

相差咁遠點直接比較?