hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 發展局斥綠色和平全球填海報告「危言聳聽」 ...
開啟左側

發展局斥綠色和平全球填海報告「危言聳聽」

wln162 發表於 2023-2-19 22:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

綠色和平與本土研究社2月16日發表研究報告,稱過去三十年全球13宗面積達千公頃的填海工程,發現10宗擱置或延誤多年,未能如期完成,而且開發商常會違章營建.發展局稱報告具選擇性,反問卻不以成功案例為證,如香港多座地標建築和摩天大樓都在填海土地上,又反指團體不針對交椅洲發表意見,而是扯到其他填海計劃.
交椅洲填海造地難度大,成本驚人,胡應湘早已提出反建議,採用沿岸淺水區填海,速度較快,成本相對低得多,更有效解決迫在眉睫的建地需求.

https://www.inmediahk.net/node/% ... 8D?utm_source=dable

sunhoo 發表於 2023-2-21 18:00 | 顯示全部樓層
支持同反對兩派都互不相讓,明日大嶼議題有機會再次撕裂香港。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Toz 發表於 2023-3-12 13:01 | 顯示全部樓層

係現時發展區填海延伸出去會影響內陸排水,即係同時要大搞渠務工程,另外沿線既碼頭同避風塘大部份都要重置,成本未必低

當然唔係全部都唔得,比如話馬料水對開,無任何內陸排水可以影響到,得一個街渡碼頭要重置,咪已經入左政府規劃

近岸填海容易做果D,只要不受保護海港條例影響,似乎已經入晒政府既規劃了

從另一個角度出發,港島同大西北之間必然要多一條鐵路同道路幹道,任何方案都必須考慮埋呢樣野,一齊計總成本
唔填個人工島出黎,鐵路同道路點走線呢?(唔係話完全唔得,差在,比如話係西九再填出去,計埋起路同鐵路,成本會唔會比人工島更高呢)

sunhoo 發表於 2023-3-13 13:21 | 顯示全部樓層

西九唔可以再填海,法例填海禁區西至青衣島最東端
mattwong09 發表於 2023-3-13 14:27 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-3-13 13:21
西九唔可以再填海,法例填海禁區西至青衣島最東端

呢個係一個修訂保護海港條例可以解決到嘅問題

講番本研同綠色和平出個份報告,自己有睇過全文,就失敗案例嘅分析無太大意見,不過我覺得如果份報告做埋呢兩樣野會更加好:

1. 份報告列出眾多1986-2022年,面積大於100公頃 (人工島項目) 或400公頃 (近岸填海項目) 嘅填海項目,但只就一些失敗案例作出分析;如果報告亦包含一些成功案例嘅分析作出平衡,可以令到其論點更具說服力
2. 報告只個別分析點解每一個案例會失敗,並無同其他案例 (不論係成功定失敗) 作出比較性嘅分析,令讀者較難理解呢啲案例之間,以及同交椅洲人工島項目之間嘅可比性
支持1/2A代車行走觀塘線
sunhoo 發表於 2023-3-13 14:39 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2023-3-13 14:27
呢個係一個修訂保護海港條例可以解決到嘅問題

講番本研同綠色和平出個份報告,自己有睇過全文,就失敗案 ...

我就覺得為反對而反對囉。前海多吉樓,點解可以用來證明交倚洲同樣會失敗?講唔講得清楚兩者有几相似先?
KTL-A137 發表於 2023-3-16 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

引用國安法制裁綠色和平咁簡單都唔識做?
sunhoo 發表於 2023-3-16 11:17 | 顯示全部樓層
KTL-A137 發表於 2023-3-16 08:12
引用國安法制裁綠色和平咁簡單都唔識做?

拉埋環保觸覺同保護海港協會啦
JX9097 發表於 2023-3-16 15:09 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-3-16 11:17
拉埋環保觸覺同保護海港協會啦

唔差在拉埋WWF啦印證國安法無遠弗屆

說好香港故事呀嘛

THB 發表於 2023-3-20 00:03 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2023-3-12 13:01
係現時發展區填海延伸出去會影響內陸排水,即係同時要大搞渠務工程,另外沿線既碼頭同避風塘大部份都要重置 ...

睇來保障市區樓景觀唔受阻擋,比保護未開發嘅天然水域來得重要囉。