hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024 北區路線發展計劃(RPP)

2023-2024 北區路線發展計劃(RPP)

查看數: 15080 | 評論數: 60 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2023-2-28 17:08

正文摘要:

https://www.inmediahk.net/node/% ... W184WDNR8hktfdk4Yd0

大主席想平日也有車由皇后山去觀塘道,不過現在33B只是星期六、日行觀塘道,相信對家也會要求有平等對待。

回復

hkitalk.media 發表於 2023-3-1 17:11
大埔區及北區 2023-24 巴士路線計劃 (RPP) 項目不多,主要項目包括 增設79P、270E 及 900X,307A 併入 907C,N307 繞經北角,A43、A47X 繞經港珠澳口岸,78X(周末)、79X修改路線,以及早前提及過的5條十四鄉新路線等。
ryandroid 發表於 2023-3-18 17:26
s3n370 發表於 2023-3-14 21:38
一般黎講呢D涉及巴士總站嘅工程,起碼要去到整個巴士總站爆鑊,
要搵方法解決先至會搞。
例如架架車去邊都 ...

咁你不如問下運吉點解依家先加出口?
點解龍琛路整咗N 次行人路、單車徑
依家先嚟拆花槽開3線?
上水依家一連串道路工程其實係未搵到文件睇

我冇話過上水廣場出口只係用嚟俾A44 用
但A44一定係用呢個出口入龍琛路北行
673 未用呢個出口可能係巴士公司問題
但個出口一定唔會係起嚟俾文錦渡巴士泊車

學你話齋
點解個出口係用嚟優待文錦渡巴士而唔係俾其他巴士用?
你搞清楚上水廣場出口個討論原意先啦
0q9w8e 發表於 2023-3-15 20:11
LN9267 發表於 2023-3-14 18:21
https://www.inmediahk.net/node/% ... W184WDNR8hktfdk4Yd0

大主席想平日也有車由皇后山去觀塘道,不過現 ...

今日坐咗程33全程竟然有60人
分分鐘好過33B
HR1377 發表於 2023-3-15 19:06

對家只希望290E於觀塘道增設停站
asv98.kw131 發表於 2023-3-15 19:02

睇嚟 79X 尾車再延長有望。
asv98.kw131 發表於 2023-3-15 17:57
jocosben 發表於 2023-3-14 18:26
上水北粉嶺北新增人口十萬,係無可能唔招標

而家睇落城巴似乎唔想再入新標,可能都係九巴做。

咁城巴真係好笑,投到人口加埋 4 萬嘅皇后山同沙頭角公路,投唔到人口 10 萬嘅粉嶺北上水北。
s3n370 發表於 2023-3-14 21:43

s3n370 發表於 2023-3-14 21:38
ryandroid 發表於 2023-3-3 12:15
巴士改路都有好多程序
唔係你話改就可以即刻改
至少A44 一定要咁行

一般黎講呢D涉及巴士總站嘅工程,起碼要去到整個巴士總站爆鑊,
要搵方法解決先至會搞。
例如架架車去邊都要焗塞新運路,頂到入面郁唔到。

唔好話規劃以至建造期間一定都會同巴士公司緊密聯繫。
甚至會安排巴士公司試路丫。新出口唔可能一晚變出嚟,巴士公司日日望住點會唔知?
巴士線係唔可能話改就改,但巴士公司一定早知有咁嘅改動。

A44咁行,都幾肯定係龍運已經預知有呢個出口,先至咁plan條線。
而唔可能係龍運想咁行而特登開---除非龍運自己出錢。
你諗下區區都有十九幾萬個交通問題要解決,要整都要講效益去排先後次序。
唔好話排到包尾,永遠都有D更值得做嘅item打尖先丫。
根本連排隊上馬嘅資格都未必有。
如果只係為佐某條唔會密,甚至只係籌劃緊嘅巴士線開個新出口。
如果條線應地區意見改到唔用呢個出口,甚至整條線觸礁,咁邊個找數先?
如果無其他交通問題,673都兜得,咁點解要優待A44?

jocosben 發表於 2023-3-14 18:26
asv98.kw131 發表於 2023-3-3 01:48
睇下聯和墟啲新樓會唔會有動作~
我覺得 270E 某程度係為咗霸定位,話晒遲啲改為聯和墟開車兜馬適路去清河 ...

上水北粉嶺北新增人口十萬,係無可能唔招標

大主席想平日也有車由皇后山去觀塘道,不過現在33B只是星期六、日行觀塘道,相信對家也會要求有平等對待。

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-3-29 16:10