hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告

expertuser2004 發表於 2023-3-24 07:14 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-3-22 10:53
其實102 最大係回程,
去程頭站, 要等會得到
回程中途站, 就算上巴士又唔近站位, 等20分鐘又驚一行開又有 ...

回程有見過 102B 空車起載, 因見幾次也是過牛頭角站都是得單邊位有上座率, 總站上當然沒問題, 但 ETA 好似看不到架車有幾多客, 只知幾時到站

感覺就算 98B 特班回程, 九龍灣客似乎也沒份, 因 98B 本身也不去九龍灣的, 應又有得嘈

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
leo_ku 發表於 2023-3-24 07:23 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| 3ASV174 發表於 2023-3-24 08:12 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-3-24 07:23
kc先生話無102B , 有線無車架喎。🤣🤣🤣🤣

我同一日數兩班 98B 嗰次
就係搭 102B 返轉頭數第二班,肯定有車
朝早載客返將軍澳嘅 102 都係幾分鐘一班,我唔信出去會疏過入城

之後都見到 102B 載客出九龍(坐唔滿)

如要討論,請先自貼差餉單一次
kay 發表於 2023-3-24 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-3-24 01:30
其實咁樣撒賴真係好無聊

開 10 分鐘一班定開 60 分鐘一班,8 點班車都係開 8 點

拎小巴行98B咪夠客嫌加班
大車夠載有突係大車原罪

早幾年先有套理論話少客開單層希望唔駛減班
結果咪開大雙層減班
jasonau 發表於 2023-3-24 09:52 | 顯示全部樓層
其實咁樣撒賴真係好無聊

開 10 分鐘一班定開 60 分鐘一班,8 點班車都係開 8 點

"人地唔再回你 係因為有晒證據,有晒論點,你都係會選擇合埋眼話坑口直出好多人,10 個客已經好好客......"

其實佢最高嘅境界係...你同佢講得10個客...
佢會同你講: 「有10個客,真心唔錯。」
你都唔知佢當厹開出嚟果架係的士定巴士?
面皮厚過地殼.....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kc_loo + 1 + 1 無期望, 有1個都叫多, 不過你都係唔會明.

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-3-24 09:54 | 顯示全部樓層
其實咁樣撒賴真係好無聊

我唔知你講98D特定98B
如果你講98D,咁比合理
人數上98D 又見得比690S, 98P, 298X 差,應該更好
98B 問題時間上問題, 改變唔到乘客上102 既習慣
我唔見得98D 特係10個客, 你唔好亂來
297 更多唔駛講
直出唔好亂比, 如果唔理終點站比較, 更加唔公平
用KT 比TST, 你見為係apple 比apple?
而家297 去紅磡都唔見得差

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 無3不成多,就算得4個客都係叫多嫁哈哈哈.

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-3-24 09:59 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2023-3-24 07:14
回程有見過 102B 空車起載, 因見幾次也是過牛頭角站都是得單邊位有上座率, 總站上當然沒問題, 但 ETA 好 ...

其實小巴個ETA 都係好唔準,
試過唔止一次ETA 睇102B 幾點有車煜明開, ETA 係咁skip 都唔見有車

其實以前來講, 102 最多人係啟業, 九龍灣同油站
不過就算做回程, 本身102 都已經走左超多客, 巴士站本身又唔會近小巴位, 要令已經走既102 客轉番巴士幾有難度
其實而家望A29 可以加番多, 睇ETA 上A29 好過, 最受罪係啟業位, 無297 又無A29

98B 的確可以殺

評分

teddybus + 1 贊成殺98B加返落98A ^^

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-3-24 10:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-3-24 08:12
我同一日數兩班 98B 嗰次
就係搭 102B 返轉頭數第二班,肯定有車
朝早載客返將軍澳嘅 102 都係幾分鐘一班 ...

102B 以前好穩定朝早有班客煜明排隊,
早幾年朝朝都要排兩班車先上到
再講以前日間都有車係總站等客, 仲有居民上開102B

加價走一班客, 疫情殺過線, 時有時無, 之後已經無哂人, 當條線存在
自己試過好神心睇ETA 希望上到車, 但試過skip 兩個slot 無車
就算我而家都認命行去地鐵上102
如果有時間就上鐵, 始終平好多

評分

teddybus + 1 連小巴都唔想做坑渠爛口大帝生意.

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-3-24 11:58 | 顯示全部樓層

@teddybus "連小巴都唔想做坑渠爛口大帝生意."
你真係唔知而家全港小巴行業都面對緊好多問題wor