hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 41M/49M 重組計劃
開啟左側

41M/49M 重組計劃

Tobia28 發表於 2023-3-23 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

19/3日開始,九巴開辦49m 提供青富苑/長青至青衣站短途接駁服務。即使青富苑入伙後相信班次及客量會增加,以自己作為青衣島民對青衣區既認識,我認為呢條線安排上本身就不理想。主要原因如下:
1. 客源狹窄:扣除249M已經服務既範圍,49M既客源只來自青富苑/青桃樓至青衣街市/青衣站,而想吸引居民搭呢條線,相信班次上要提升到至少10分鐘一班(如果等車都等得耐,咁同搭249M坐耐啲時間上唔多分別),但以咁窄既服務範圍,能否支持到密車絕對成疑。
2. 青衣南一區駁鐵並不只依賴青衣站。若大家留意青衣南交通,相信都知道去青衣站駁鐵並唔係想像中方便,其中一個原因係青衣站只有班次相對疏既東涌線,要去市區好多時要轉返荃灣線。與其咁,其實好多人會選擇搭42A出美孚/小巴出葵芳駁鐵,而呢啲選擇對青富苑新居民一樣方便。

我提供以下建議,希望可以更好善用資源,方便到居民之餘,九記都唔使蝕咁多錢。

49M 青富苑至青衣站
大體走線基本上不變,但改提供有限度服務,及取消循環線運作。班次主要係為返放工/返放學而設。

星期一至五
往青衣站開出時間:0730,0800(兩班)
往青富苑開出時間:1530,1600,1830,1900,1930(五班)
星期六、日及公眾假期不設服務

青富苑入伙後相信本身49M要用到兩車,上面既安排下可令繁忙時間慳一車,非繁慳兩車。慳咗既車放係拉長41M:

41M 青富苑至荃灣站
41M延長至青富苑開出,雙向加停青桃樓、工業中心、翠怡花園。班次維持不變。

49M取消非繁受影響人士:
去青衣街市:改乘41M
去機鐵站:改乘249M

計劃好處:
1. 41M 本身客量不太理想,改動後可以提升客量。
2. 美景一帶(包括青富苑)有較快捷來往荃灣的服務,而因為243M行沙咀道,41M行楊屋道,呢個改動可以開拓美景-楊屋道新客源,美景街坊可以多個地方買餸。
3. 早前43B重組效果未如理想,以致243M有供不應求問題。呢個改希望可以分流少少美景客去搭41M,唔使全部逼哂係243M 度。

歡迎提出意見!

HB00610 發表於 2023-3-23 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
唔反對拉長41M,但靠249M做49M去青富去青機個位係有保留;因為49M個行法真係快;係班次問題先冇人吼。

短途駁鐵/轉車線,真心車程不宜太長。

kmb71k 發表於 2023-3-23 21:25 | 顯示全部樓層
拉長41M去到青富苑咁遠
好難維持現有班次
唔加車加時根本唔夠時間跑

至於49M班次問題
而家咁疏應該只因為青富苑未完全入伙
當青富苑入咗伙
肯定唔會係而家30-60分鐘既班次
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Tobia28 發表於 2023-3-24 08:56 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-3-23 21:25
拉長41M去到青富苑咁遠
好難維持現有班次
唔加車加時根本唔夠時間跑

青富苑入伙49M預咗會加班,但我係諗緊係咪一樣好似248M/249M咁做得起…(到時持目以待…)
所以先諗會唔會將放咗係49M既車攞嚟拉長41M
天空之神 發表於 2023-3-26 12:18 | 顯示全部樓層
Tobia28 發表於 2023-3-24 08:56
青富苑入伙49M預咗會加班,但我係諗緊係咪一樣好似248M/249M咁做得起…(到時持目以待…)
所以先諗會唔 ...

248M 249M 初期係做緊單層 單位數班次
49M 你睇下做緊咩班次先

其實我第一眼係睇左 49X 延長青富 , 反而有得諗
.
HB00610 發表於 2023-3-26 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-26 12:18
248M 249M 初期係做緊單層 單位數班次
49M 你睇下做緊咩班次先

拉49X唔係唔得,問題係嗰邊擺唔擺到咁多架車,一條49X預擺5-6架車真係唔係咩奇事。

今日又見到49X青衣碼頭條坑唔夠擺,要霸埋41M條坑兼頂死後面🙈🙈🙈