hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴790將增設假日服務
開啟左側

[小道消息] 新巴790將增設假日服務

fleetline 發表於 2023-3-25 10:40 | 顯示全部樓層

newfastbaby 發表於 2023-3-25 09:49
朝早一大堆環保大道返學客😂

如果為左幾班車的返工/返學客, 而要留一條線全日燒錢,

成件事是否有點不智?

留返早繁比人返工/返學, 其實已經足夠.

儲錢
DC3938 發表於 2023-3-25 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2023-3-25 10:40

成件事是否有點不智?

如閣下之見,長途路線例如960,961,962唔應該咁喺港島開頭車
fleetline 發表於 2023-3-25 11:06 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2023-3-25 10:47
如閣下之見,長途路線例如960,961,962唔應該咁喺港島開頭車

960, 961, 962早繁係有人港島搭車入屯門.

儲錢
newfastbaby 發表於 2023-3-25 11:27 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2023-3-25 10:40

成件事是否有點不智?

我同意796P同790要重組㗎 只係呢班為數唔少嘅返學客都要諗諗計點搞㗎

例如796X都可以喺朝早分開將工同將軍澳站開
咁其實796P都可以掉返轉運作,限朝早康城開,其餘時間返返將軍澳站

又或者真係如版友講 796P Keep康城站但出環保大道就左轉,全日兜埋去消防學院
康城人有 790 都唔會再理796P兜唔兜消防學院
MMM 發表於 2023-3-25 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層

18/3 16:00 796p  麼地道前 +4
麼地道 +2
尖東站 +9
海防道 +17 (296d在前面)
柏麗購物大道 +5
柯士甸道 +12  
勞資審裁處 +5 (4分前有795x)
衛理道 +1
山谷道 +7
九展 +3/65
16:39 將轉 +6-3
16:45 富康 +2-17
16:48 唐明街公園 -8/45
我睇其他班次,幾乎都係796p行先
如果好似呢班,尚德其實落得唔多,富康就一向多客,但都有唔少人坐去調景嶺,將南,康城一帶

fleetline 發表於 2023-3-25 11:56 | 顯示全部樓層
newfastbaby 發表於 2023-3-25 11:27
我同意796P同790要重組㗎 只係呢班為數唔少嘅返學客都要諗諗計點搞㗎

例如796X都可以喺朝早分開將工同將 ...

796p留早繁我不反對,
不過以796p非繁出將軍澳客量,
非繁忙時間是否值得留低?

儲錢
castanopsis 發表於 2023-3-27 08:36 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2023-3-25 11:56
796p留早繁我不反對,
不過以796p非繁出將軍澳客量,
非繁忙時間是否值得留低?

宜家新巴擺明係博九巴首先頂唔順放棄296D
然後796P可以食埋啲客

如果接受796P/296D並存既
去程796P好應該飛走尚德
老實講796P向來都無乜康城客,790全日同條線無乜關係

康城個段
我同意無理由為咗返學客留條全日線
長遠應該交曬俾790做,796P/98D康城特,唔應該再出現喺康城

不過留意98D所謂康城特
其實係將本身啲坑口特快拉一半入康城,由始至終都係成車坑口客
所以頂盡縮返去坑口,夾返好啲班次,無乜減車空間
JX9097 發表於 2023-3-27 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-3-27 08:36

九巴點會放棄296D
難得捱咗咁耐,借西九做駁腳可以叫做多啲人流
同埋尖西行番出去彌敦道坐98D/ 796P都唔係近
所以都有一定客會企定定喺廣東道上車
陳太 發表於 2023-3-27 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-3-27 08:36

算唔算半放棄!?以前最密15,依家夜晚齊齊開25。
JX9097 發表於 2023-3-27 13:27 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2023-3-27 13:24
算唔算半放棄!?以前最密15,依家夜晚齊齊開25。

依家九巴嘅標準係20-30