hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 樹葉習作-飛行報告KA483
開啟左側

[飛行報告] 樹葉習作-飛行報告KA483

jackson_bus 發表於 2007-10-23 23:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期:20071001
航班:KA483 (台北桃園國際機場往香港國際機場)
登機時間:2035
預計起飛時間:2100
預計到達時間:2245
機型:AIRBUS A330-300

KA483-AIRBUS A330-300 (又係依部彩繪機)

已遮名字的登機證

好肚餓
個飛機餐食了一半先記得影相

緊急通道位+影埋空姐張椅
CHECK-IN前櫃檯的長榮地勤已經話無窗口位
當我CHECK-IN時
個長榮地勤話有喎
原因係依個緊急通道位

得依部電視可以望
而且還有遇上少少氣流
部機震下震下

到了香港國際機場

P.S.:
下次係台北返機場時
唔搭巴士比較好
好似我個晚
等了好耐都無飛狗巴士
搞到要的士
所以下次係台北返機場時
一定搭的士
或者等捷運駁通去機場時先再去台灣玩
又或者搭高鐵到桃園站轉的士
提提大家
返機場要提早
繁忙時間經常大塞車
分分鐘大失預算趕不到飛機

謝謝大家觀看

去程KA486報告
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=245266&page=1&extra=page%3D1
二月份KA486同KA483報告
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/redirect.php?fid=22&tid=211309&goto=nextoldset

kchika 發表於 2007-10-24 01:28 | 顯示全部樓層
Nice looking livery!
It is great to see that a hot meal is served even on this short flight
Oliver_ME16 發表於 2007-10-24 18:50 | 顯示全部樓層
原帖由 jackson_bus 於 2007-10-23 23:54 發表
P.S.:
下次係台北返機場時
唔搭巴士比較好
好似我個晚
等了好耐都無飛狗巴士
搞到要的士
所以下次係台北返機場時
一定搭的士
或者等捷運駁通去機場時先再去台灣玩
又或者搭高鐵到桃園站轉的士
提提大家
返機場要提早
繁忙時間經常大塞車
分分鐘大失預算趕不到飛機

一般去慣台北既人都唔會搭飛狗.......
安全紀錄同班次都唔OK

我寧願搭國光好過,車會殘D,
但尚算好坐
我...
 樓主| jackson_bus 發表於 2007-10-24 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2007-10-24 18:50 發表

一般去慣台北既人都唔會搭飛狗.......
安全紀錄同班次都唔OK

我寧願搭國光好過,車會殘D,
但尚算好坐

我入住台北王朝酒店
見飛狗有站
所以先搭
因為王朝同南京東路捷運站有一段距離
同係台北車站去南京東路要轉車
我又唔知係台北車站搭巴士過王朝
所以搭國光就無選擇
但有諗過
始終拿住行李

我搭飛狗由機場入台北市時
還係車上睡覺
原來咁危險
Oliver_ME16 發表於 2007-10-25 10:33 | 顯示全部樓層
原帖由 jackson_bus 於 2007-10-24 22:09 發表

我入住台北王朝酒店
見飛狗有站
所以先搭
因為王朝同南京東路捷運站有一段距離
同係台北車站去南京東路要轉車
我又唔知係台北車站搭巴士過王朝
所以搭國光就無選擇
但有諗過
始終拿住行李

我搭飛狗由機場入台北市 ...

台北車站去南京東路可以搭密到好似當年新巴8P車海既307,
哈哈...國光平均10-15分鐘開一班,最多都只係20分鐘
我...
 樓主| jackson_bus 發表於 2007-10-26 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2007-10-25 10:33 發表

台北車站去南京東路可以搭密到好似當年新巴8P車海既307,
哈哈...國光平均10-15分鐘開一班,最多都只係20分鐘

其實我初初都唔知的
後來望望下d巴士
望到307的車海
先留意條307
所以我係西門同台北車站搭返去敦化南京東路站
方便好多
其實我覺得307要等多過30秒就可以投訴
一班接一班
一拖拖成三四部
車上又唔係部部爆
駛唔駛咁多ar~~~
Oliver_ME16 發表於 2007-10-26 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 jackson_bus 於 2007-10-26 00:29 發表

其實我初初都唔知的
後來望望下d巴士
望到307的車海
先留意條307
所以我係西門同台北車站搭返去敦化南京東路站
方便好多
其實我覺得307要等多過30秒就可以投訴
一班接一班
一拖拖成三四部
車上又唔係部部爆
駛唔駛 ...

咁又唔止.......我最耐都等過3分鐘
部車響台北車站就咁就打爆左,
仲要係大有既水塘車添
我...
superay 發表於 2007-10-26 20:46 | 顯示全部樓層
請問那個飛機餐是什麼菜色??

另外,建議樓主乘坐國光客運,雖然未必能方便往來各酒店,但國光車舊而不殘,十分舒適,司機駕駛態度好。
飛狗車新卻殘破,不舒適之餘,駕駛態度又差,由機場往酒店,更會中途放低乘客長時間,然後換上爛車接載,令人火大。
 樓主| jackson_bus 發表於 2007-10-31 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2007-10-26 20:46 發表
請問那個飛機餐是什麼菜色??

另外,建議樓主乘坐國光客運,雖然未必能方便往來各酒店,但國光車舊而不殘,十分舒適,司機駕駛態度好。
飛狗車新卻殘破,不舒適之餘,駕駛態度又差,由機場往酒店,更會中途放低乘客長時間,然後換上爛車接 ...

「施」瓜雞肉飯
我諗下次都係坐國光