hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 新仔遊巨鷹珍寶幾問!
開啟左側

[中國大陸] 新仔遊巨鷹珍寶幾問!

CZ9917 發表於 2007-11-30 21:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟諗住係不久的將來探下批巨鷹珍寶

有幾個問題望大家指教

我出深圳灣關後應該點做先搭到巨鷹珍寶?
我係邊度可以唱人仔COINS?
係咪要等好耐先坐到巨鷹珍寶?
多唔多人坐?
多唔多打劫?
一程大約坐幾耐?
當我去到動物園總站,有冇D咩好玩OR睇?
仲有D咩要注意?(因為我未上過去遊河)

唔該晒
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-12-1 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ9917 於 2007-11-30 21:16 發表
我出深圳灣關後應該點做先搭到巨鷹珍寶?

係深圳灣坐90係世界之窗正門落,過對面馬路坐101坐到動物園總站
90收2蚊(可投港幣,不設找續),101世界之窗去動物園收5蚊(有人售票,不收港幣)
又或者可以落世界之窗地鐵站下面個巴士總站坐66,西麗公交站落車,收2.5(不設找續)

通常第一次去都係羅湖去較穩陣...羅湖火車站東廣場總站坐101坐到總站即可

你可以試下係深圳灣問下機場巴士既售票員,佢地多數都肯...除非你俾張一百佢

又或者去到世界之窗,落地鐵站D便利店度買支野飲順便唱埋亦可

係咪要等好耐先坐到巨鷹珍寶?

睇你彩數,睇你撞唔撞得正
因為而家珍寶得10部,班期日日唔同
有時可能連住幾班珍寶...之後隔成十幾廿車先再有珍寶
有時又可以一兩架珍寶中間隔幾班單層又有一兩架珍寶...總之好多花樣...

多唔多人坐?多唔多打劫?
多則可以拖卡都頂閘,少則可以一人包上層。

打劫我上左去十幾次未遇過...不過都要打醒十二分精神,小心自己財物

一程大約坐幾耐?

由總站到總站快極都要差唔多個半鐘,計埋塞車等車請預三個鐘

當我去到動物園總站,有冇D咩好玩OR睇?

呢個無乜意見

仲有D咩要注意?(因為我未上過去遊河)

1)小心,小心同埋小心...上面乜野都有可能發生...頭幾次去最好有經驗既人帶下
2)普通話...深圳人以普通話溝通為主,唔係個個識聽廣東話
3)財不可露眼,打醒十二分精神留意身邊既人...見唔對路就好閃人
4)影影下車會有人走埋黎問你影緊乜,十分常見;如遇阻止請即離開...切勿死纏爛打
5)小心車輛
6)西麗動物園總站現時為早上正光

睇下其他板友有咩可以補充下。

AD18 發表於 2007-12-1 00:56 | 顯示全部樓層
有少少補充
北上影車既話
最好衣著方面都要注意下
可以既就 T-shirt + 牛仔褲
至少比人覺得你似果邊既街坊

*呢個上個月我第一次上去果陣既經驗
另外都要多謝 M74 提供一 d 意見
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
LA16-3ASV465-51 發表於 2007-12-1 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2007-12-1 00:56 發表
有少少補充
北上影車既話
最好衣著方面都要注意下
可以既就 T-shirt + 牛仔褲
至少比人覺得你似果邊既街坊

*呢個上個月我第一次上去果陣既經驗
另外都要多謝 M74 提供一 d 意見 ...

其實唔好太身光頸靚....普普通通即可。
da54 發表於 2007-12-1 01:28 | 顯示全部樓層
其實最簡單的方法就係係深圳灣坐 245 坐一個站落車,
原站可轉 226 往動物園, 或過對面往赤灣~

衣著既野其實好難扮大陸人... 不過都係越平民越好...
一來低調會較少機會被賊人留意, 二來污糟左都唔怕...
(大陸 d 巴士有時真係幾污糟)

深圳而家治安有改善, 比較少搶劫, 都係偷的比較多...
財切忌露眼, 盡量唔好用背囊 (就算用都唔好擺重要野)
錢財證件等不要放後褲袋~
多留意身邊人, 用眼神嚇退賊仔,
小心行人路旁的單車和電單車 (有機會被搶手袋或手中相機等)

影車俾人問就唔好驚, 禮貌解釋自己係愛好者, 只係影黎留念...
其實我係大陸唯一影車俾人兇的一次就係比一個香港過境巴士司機兇....
深圳司機通常係好奇居多, 除非你影到佢地做緊不正當行為啦
(226 的司乘人員其實已經見怪不怪~)
至於你們信不信?反正我信了
GU7060 發表於 2007-12-1 10:36 | 顯示全部樓層
敢問樓主可否與小弟及幾位朋友同行?
ac 發表於 2007-12-1 13:41 | 顯示全部樓層

我就在05年試過一次晚上坐226單層廣客向蛇口方向,
當車行駛至南頭桃園路暗斜時,
有一位正在上車的小姐被搶手袋。
AC - Alexander Chan
cktse 發表於 2007-12-1 16:50 | 顯示全部樓層
深圳灣果邊較難唱到錢
我對上一次經深圳灣去既做法:
上車用港銀先, 然後去世界之窗地鐵站打散100
上101用銀紙俾售票姐姐找續
之後響西麗上226又有售票姐姐
keep住找返黎既散銀就可以搭不設找續既巴士返深圳灣

自己上大陸, 如果有背囊既就"咩"響胸前, 唔好招搖,
唔好當街睇地圖(唔好俾人知你唔知"訂")
去深圳就練好普通話, 或者帶紙筆(假設你識寫簡體)
上巴士有單座位就坐單座位, 無就司機位附近
唔好訓覺, 認清自己身處何處...

而家比較少上大陸, 唔知以上自保方法out唔out
(我連而家深圳灣/羅湖可以收港紙都唔知)
媽屐停
 樓主| CZ9917 發表於 2007-12-2 00:33 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2007-12-1 00:47 發表

你可以試下係深圳灣問下機場巴士既售票員,佢地多數都肯...除非你俾張一百佢

又或者去到世界之窗,落地鐵站D便利店度買支野飲順便唱埋亦可

大陸的便利店可以唱錢,或者用港紙買野?
2A_DL13 發表於 2007-12-2 03:24 | 顯示全部樓層

原帖由 cktse 於 2007-12-1 16:50 發表
深圳灣果邊較難唱到錢
我對上一次經深圳灣去既做法:
上車用港銀先, 然後去世界之窗地鐵站打散100
上101用銀紙俾售票姐姐找續
之後響西麗上226又有售票姐姐
keep住找返黎既散銀就可以搭不設找續既巴士返深圳灣

自己 ...

如果要唱錢,最好香港唱定先好北上內地,因為香港兌換店的兌換率
通常都比內地的銀行好。

不過就算點好,兌得越多,蝕得仍然越多

我上過有朋友唔聽我勸告,唔係香港唱定錢,結果佢去到海上世界
心血來潮想買衫,結果佢急住腳去銀行唱,當時香港仲係97,佢竟然
在海上世界唱得91。

另外唔記得係邊個朋友講(唔知係香港人定內地人講),有次坐雙層
巴士的226,半路中途殺左四、五個賊上車打劫,呢D情況就避無可
避,尤幸而家少好多。所以我有朋友話,盡量分開証件同埋錢裝。

Your global lifestyle partner..