電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

問香港鐵路動力卡

看全部

Advertisement

回帖數目:26

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

引用:  [ref=260684]良田之友[/ref]  在 2005-6-8 12:07 PM 發表:
問:
現時九鐵,地鐵邊一抽是動力卡
如果冇駁動力卡部車是否唔會行??

全車沒有動力卡當然不會行,因為集電弓、牽引控流裝置及摩打都在設於動力卡。

東鐵中期翻新列車之編組(動力車廂編號:2字頭)
1 2 5 6 2 5 6 2 4 6 2 3
1 2 5 5 2 6 6 2 4 6 2 3

九鐵世紀列車列車之編組(動力車廂編號:P、M字頭)
東鐵 D P M H C H M P F M P D
西鐵 D P M C M P D
馬鐵 D P M D

地鐵現代化後列車之編組(動力車廂編號:A、B、C字頭)
A C D B C D C A

地鐵日韓製列車之編組(動力車廂編號:B、C字頭)
A C B B C B C A

地鐵東涌線列車之編組(動力車廂編號:V、W、Y、Z字頭)
V W X Y W X Z V

地鐵機場快線列車之編組(動力車廂編號:E、F、H、J、K字頭)
E F G H G J K

地鐵迪士尼線列車之編組(動力車廂編號:P、Q字頭/實心車?#
P Q Q P

引用: 東鐵中期翻新列車之編組(動力車廂編號:2字頭)
1 2 5 6 2 5 6 2 4 6 2 3
1 2 5 5 2 6 6 2 4 6 2 3

請問編號1,2,5,6,3同4行頭的車卡係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

引用: 九鐵世紀列車列車之編組(動力車廂編號:P、M字頭)
東鐵 D P M H C H M P F M P D
西鐵 D P M C M P D
馬鐵 D P M D

世紀列車係咪即係SP1900/1950?
請問編號D,P,M,H,C同F行頭係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

引用: 地鐵東涌線列車之編組(動力車廂編號:V、W、Y、Z字頭)
V W X Y W X Z V

請問編號V,W,X,Y同Z行頭係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

引用: 地鐵機場快線列車之編組(動力車廂編號:E、F、H、J、K字頭)
E F G H G J K

請問地鐵機場快線列車同地鐵東涌線列車車卡排列上的分別
以及K同E的方別

引用: 地鐵迪士尼線列車之編組(動力車廂編號:P、Q字頭/實心車?)
P Q Q P

最後...請問地鐵迪士尼線列車車卡排法係咪等如地鐵現代化後列車
的ACCA排列方式

先謝解答

引用:  [ref=260713]LA16-3ASV465-51[/ref]  在 2005-6-8 12:44 PM 發表:
請問編號1,2,5,6,3同4行頭的車卡係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

1: 駕駛室(南行車頭)、附電池設備、拖卡
2: 集電弓、動力卡
3: 駕駛室(北行車頭)、拖卡
4: 頭等、拖卡
5: 附輔助設備、拖卡
6: 附電池設備、拖卡

引用: 世紀列車係咪即係SP1900/1950?
請問編號D,P,M,H,C同F行頭係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

沒錯,世紀列車就是基於SP-1900及SP-1950這兩份合約製造的電動列車。
D: 駕駛室、拖卡
P: 集電弓、動力卡
M: 動力卡
H: 附輔助操控台、拖卡
C: 附輔助操控台、交接拖卡
F: 頭等、附輔助操控台、拖卡

引用: 請問編號V,W,X,Y同Z行頭係結構上有咩分別(例如集電弓,駕駛席之類)?

V: 駕駛室、集電弓、動力卡
W: 動力卡
X: 拖卡
Y: 集電弓、動力卡
Z: 負責操控的動力卡

引用: 請問地鐵機場快線列車同地鐵東涌線列車車卡排列上的分別
以及K同E的方別

兩款列車在機件上,可如下對照:
E = V
F = W
G = X
H = Y
J = Z
K: 貨運車卡、其餘與 E 一樣

引用: 最後...請問地鐵迪士尼線列車車卡排法係咪等如地鐵現代化後列車
的ACCA排列方式
先謝解答

沒錯。(除了第三抽迪士尼線列車: P Q Q P 是相當於改裝前的 A C C B 。)

甭客氣。

[ Last edited by tonyng on 2005-6-8 at 13:13 ]

引用: 1: 駕駛室(南行車頭)、附電池設備、拖卡
2: 集電弓、動力卡
3: 駕駛室(北行車頭)、拖卡
4: 頭等、拖卡
5: 附輔助設備、拖卡
6: 附電池設備、拖卡

以前仲係黃頭果陣中間有兩架有駕駛室的車卡駁在一起
聽聞係翻新果陣拆掉了駕駛室
請問呢批拆掉駕駛室的車卡現在分佈在哪個編號分組內(是否6號卡?)
憑肉眼可分別得出嗎?

引用: 沒錯,世紀列車就是基於SP-1900及SP-1950這兩份合約製造的電動列車。
D: 駕駛室、拖卡
P: 集電弓、動力卡
M: 動力卡
H: 附輔助操控台、拖卡
C: 附輔助操控台、交接拖卡
F: 頭等、附輔助操控台、拖卡

請問交接拖卡同普通拖卡有咩分別?

引用: 沒錯。(除了第三抽迪士尼線列車: P Q Q P 是相當於改裝前的 A C C B 。)

點解淨係得第三抽迪士尼線列車 是相當於改裝前的 A C C B ?
改裝前的那箱B卡有沒有裝回類似駕駛裝置
或只是把車頭組件套上去就算呢?

再謝解答

[ Last edited by LA16-3ASV465-51 on 2005-6-8 at 14:47 ]

• 7# BL69

引用:  [ref=260780]LA16-3ASV465-51[/ref]  在 2005-6-8 13:42 發表:

以前仲係黃頭果陣中間有兩架有駕駛室的車卡駁在一起
聽聞係翻新果陣拆掉了駕駛室
請問呢批拆掉駕駛室的車卡現在分佈在哪個編號分組內(是否5號卡?)
憑肉眼可分別得出嗎?

首批黃頭(一次車,3+3+3+3編成)基本上除左2號卡之外,所有車卡都有駕駛室
(1=6,3=5)
不過第二批買既黃頭(二次車,6+6編成)就只有4個車卡有駕駛室(廢話)
至於邊批係二次車..........就要請教其他高人

引用: 點解淨係得第三抽迪士尼線列車 是相當於改裝前的 A C C B ?
改裝前的那箱B卡有沒有裝回類似駕駛裝置
或只是把車頭組件套上去就算呢?

唔夠A-C卡咪搵抽B-C卡改lo~#
(無記錯就係B490-C490)
改裝果陣B490當然係加返個駕駛室上去啦

引用:  [ref=260835]BL69[/ref]  在 2005-6-8 02:44 PM 發表:

首批黃頭(一次車,3+3+3+3編成)基本上除左2號卡之外,所有車卡都有駕駛室
(1=6,3=5)
不過第二批買既黃頭(二次車,6+6編成)就只有4個車卡有駕駛室(廢話)
至於邊批係二次車..........就要請教其他高人

編號187-287-587-588-288-188之後,
至1117-2117-5117-5118-2118-1118,
即最後到港都城列車,
全部係六卡排列,
只有1xx才有駕駛室。

引用:  [ref=260860]joeli16[/ref]  在 2005-6-8 03:11 PM 發表:

編號187-287-587-588-288-188之後,
至1117-2117-5117-5118-2118-1118,
即最後到港都城列車,
全部係六卡排列,
只有1xx才有駕駛室。

咁當年第一批同第二批既車卡排列方式
有咩分別?

再再謝謝解答

引用:  [ref=260874]LA16-3ASV465-51[/ref]  在 2005-6-8 03:28 PM 發表:

咁當年第一批同第二批既車卡排列方式
有咩分別?

再再謝謝解答

第一批車向北行舉例:
362-262-162-450-250-150-379-279-179-301-201-101
第二批車向北行舉例:
362-262-162-450-250-150-1117-2117-5117-5118-2118-1118

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

123下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路